Factorul implică utilizatorii de crypto-monede – care doresc să-și pună aceste active digitale la păstrare, pentru ca acestea să contribuie la validarea tranzacțiilor din rețea.
Dar păstrarea prin stake a monedelor digitale nu este un act altruist de care rețeaua beneficiază. În schimbul stakeului, utilizatorul primește recompense – de cele mai multe ori sub forma crypto-monedelor pe care le-a pus la stake.
Ce este stakingul?
Blockchainurile sunt baze de date ale unor tranzacții, care nu au o autoritate centrală care să le supravegheze sau să întrețină mentenanță.
Pentru a rezolva problema validării securizate a tranzacțiilor – blockchainurile Proof-of-Work, precum Bitcoin, se bazează pe mineri și pe mining. Noduri de rețea cu putere mare de calcul – concurează între ele în permanență pentru a rezolva probleme criptografice care ascund o recompensă (sau block reward). Procesul de minare necesită echipament hardware scump și o consumpție ridicată de curent electric – factori care fac această meserie nu tocmai accesibilă.
Rețelele Proof-of-Stake precum Polkadot, Cardano și Ethereum 2.0 – înlocuiesc procesul PoW explicat mai sus – cu un mecanism de garantare a fondurilor, cunoscut drept staking.
În esență, mecanismul Proof-of-Stake implică selectarea validatorilor, bazată pe cantitatea de crypto-monede pe care o țin la păstrare în nod. Aceste monede dintr-un nod al rețelei – pot fi puse la stake de însuși validatorul nodului; sau pot fi delegate către nodul respectiv – de alți utilizatori.
La fel cum minerii sunt răsplătiți cu crypto-monede pentru munca pe care au depus-o, validatorii sunt răsplătiți cu crypto-monede… atunci când stakează crypto-monede. Oricine deleagă crypto-monede către un validator – va fi de asemenea eligibil să primească o parte din răsplată, în funcție de procentajul din nod care i se cuvine.
Cu siguranță, stakingul este o opțiune atractivă din punct de vedere financiar – pentru investitorii care preferă să facă hold – în loc să tranzacționeze portofoliul crypto. Un lucru grozav la staking este faptul că deși se bazează pe ecuații matematice complexe – punerea la stake a monedelor este foarte simplă și necesită cunoștințe tehnice minime.
Cu ce crypto-monede pot face stake?
Până la începutul lunii August 2021, firma americană Staked a numărat crypto-monede PoS, în valoare de peste $170 miliarde – care au fost puse la păstrare la nivel global.
În ordine după capitalizarea totală a pieței, cele mai populare monede Proof-of-Stake – și dobânda anuală pe care o oferă – sunt:
- Ethereum 2.0: 7%
- Cardano: 4,5%
- Polkadot: 15%
- Solana: 8%
- Polygon: 15%
Dobânzile variază în funcție de platforma cu care doriți să faceți stake și de numărul de validatori activi pe care rețeaua îi are.
- Dintre toate crypto-monedele PoS, Cardano are cea mai mare cantitate procentuală a monedelor – puse în stake la păstrare: ~72%
Modalități de punere la stake a monedelor digitale
General vorbind, există două feluri diferite de a pune monedele la stake:
Prima modalitate este sub formă de validator, rulând propriul nod. Această metodă necesită cunoștințe tehnice. Aveți nevoie în primul rând de o infrastructură tehnică care să fie sigură și stabilă – iar mai apoi de expertiza de a rula singur un nod de rețea. De obicei – există și un număr minim de monede necesare, cerute de rețea – pentru a putea fi acceptat ca validator. De cele mai multe ori – acest număr este destul de mare. De exemplu, pentru a deveni validator de ETH2.0 – un nod are nevoie de minim 32 de ETH.
Cea de-a doua modalitate este mai comună și mult mai ușor de înțeles: prin delegare. Dumneavoastră delegați crypto-monedele către un validator care are infrastructura hardware și software necesară. Nodul respectiv de rețea va face toată munca grea pentru a menține nodul pentru dvs. și alți investitori – în schimbul unui comision pe care îl ia din câștigurile dvs.
Văzând acest model de business, mulți antreprenori din sfera crypto – au construit o întreagă industrie pentru stakarea sub formă de serviciu.
Cele mai populare nume ale acestei industrii sunt:
- Staked
- Figment Network
- MyContainer
- Stake Capital
- Stake.Fish
Merită menționat faptul că delegarea monedelor dvs. nu înseamnă că transferați custodia monedelor către validatorul respectiv. Custodia monedelor rămâne a dvs. în tot acest timp.
În mod normal, nu este necesar să faceți nimic cu privire la recompense – pentru că acestea sunt reinvestite în mod automat. Câteva platforme de staking vă permit să refuzați această opțiune, în cazul în care nu doriți să faceți o investiție de tip compounding (adică exponențială).
Staking prin intermediul exchangeurilor
Majoritatea exchangeurilor de crypto-monede rulează noduri de rețea, care le permit clienților să-și stakeze activele digitale împreună – prin simple apăsări de buton care se regăsesc în interfața platformei. Dintre acestea fac parte:
- Binance
- FTX
- Coinbase
- Kraken
- KuCoin
Procesul (pe care îl explicăm imediat) de stakare pe exchangeuri – este foarte similar de la o platformă la alta. Dar monedele pe care le puteți pune la stake – diferă de la un exchange la altul, în funcție de disponibilitate, comisioane și perioadă minimă de stake (în cazul în care există una).
Anumite exchangeuri, precum FTX, listează opțiunea de staking în meniul principal, pentru a le fi ușor clienților să o găsească. Altele, precum Binance, listează această opțiune sub numele Earn – adică Câștigă bani – opțiune care include și alte venituri pasive din crypto-monede, precum împrumuturile.
Nu toate exchangeurile permit stakingul. Butonul de Earn pe care Gemini îl folosește – le permite clienților să câștige dobândă pentru monede PoW, cum ar fi Dogecoin – dar nu oferă servicii de staking pentru monedele PoS.
- Robinhood, populara aplicație americană de tranzacționare fără comisioane, a declarat în luna Iulie că va oferi astfel de servicii în viitor
Cum pui crypto-monede la stake?
Punerea activelor digitale la stake este o activitate destul de simplă și directă, care necesită doar câteva clickuri.
În exemplul de mai jos, vom surprinde modalitatea prin care se face stake la Solana, pe FTX. Atunci când vine vorba de staking – există mai multe asemănări între exchangeuri, decât deosebiri – așa că acești pași pot fi adaptați cu ușurință și la alte platforme, precum Binance.
În primul rând, vizitați pagina Stake sau Earn a platformei.
Faceți click pe Stake sau pe Deposit, în funcție de exchangeul folosit.
Mai apoi, introduceți numărul de monede pe care doriți să le puneți la stake. În cazul în care doriți să vă puneți toate monedele Sonala la stake – faceți click pe butonul MAX.
Platformele vă vor oferi posibilitatea de a revizui condițiile și dobânzile – înainte de a depozita monedele la stake, ca în exemplul de mai sus.
În cazul în care termenii vă convin iar dobânda este una mulțumitoare – nu mai aveți decât să dați click pe Stake (sau Deposit) – și astfel ați pus activele digitale la stake, lucru care contribuie la validarea tranzacțiilor din rețea și vă aduce un venit pasiv.
Acum că v-ați pus monedele SOL la stake, tot ce trebuie să faceți este să așteptați cel puțin o zi și veți vedea cum câștigurile încep să apară în balanță. Recompensele, sub formă de monede Solana, vor fi depozitate direct în contul de staking în fiecare zi – iar această valoare va crește exponențial până când o opriți dumneavoastră.
În majoritatea cazurilor, vă puteți opri din staking oricând doriți. Există câteva excepții, precum Ethereum 2.0 – însă majoritatea angajărilor în depozitarea la stake – vin fără obligații.
- Este posibil să stakați ETH pentru că rețeaua Ethereum este în tranziție de la algoritmul PoW – la cel PoS. Singura condiție e ca monedele ETH stakate să rămână în nodul rețelei până tranziția este finalizată
Viitorul industriei staking
Comoditatea și convenabilitatea pe care această facilitate o oferă – de a nu părăsi exchangeul pentru a participa la staking – a făcut această practică cu atât mai populară printre internauții care dețin active digitale. Stakingul a devenit o opțiune tentantă atât pentru utilizatorii spațiului crypto care preferă să facă hold – dar și pentru cei care au un portofoliu valoros și pot câștiga bine din dobândă.
Totalitatea recompenselor anuale pe care analiștii au proiectat-o pentru anul 2021, bazându-se pe rezultatele celui de-al doilea sfert (Q2 2021) – se ridică la $12,5 miliarde. JP Morgan spunea că se așteaptă ca acest număr să crească până la $40 miliarde – până în 2025.
Unul dintre motive este trendul general al pieței crypto – de a trece la algoritmul Proof-of-Stake, alimentat de criticile pe care Proof-of-Work le primește, din cauză că afectează mediul înconjurător – datorită consumului ridicat de energie. Este mult mai ușor și curat – să creezi de la zero o rețea pe algoritmul PoS.
- Citește și: China dovedește că Bitcoin este de neoprit
Este foarte probabil ca stakingul să reprezinte o proporție largă din piața crypto-monedelor PoS, precum Ethereum.
Aproximativ 5% din cantitatea totală de Ethereum este pusă la stake în protocolul ETH 2.0. Alex Svanevik, CEO Nansen, a transmis pentru Decrypt – că ne putem aștepta la o creștere considerabilă a numărului de monede ETH puse la stake după implementarea EIP-1559, când versiunea Ethereum 1.0 și Ethereum 2.0 – vor putea interacționa între ele. După acest moment-cheie, utilizatorii vor putea să-și retragă monedele ETH puse la stake – în orice moment, lucru care nu este posibil în prezent – și totodată, o posibilă explicație pentru stakingul relativ scăzut pe ETH.