Blockchain: Ce sunt stablecoin-urile algoritmice?

În timp ce majoritatea stablecoin-urilor sunt susținute de rezerve fiat, monedele stabile algoritmice folosesc mecanisme matematice și de stimulare pentru a-și menține stabilitatea

Adobestock | iQoncept

Finanțele Descentralizate (DeFi) este o industrie complexă și în creștere rapidă, plină de experimente și inovație, bazată pe bazele filosofice și ideologice ale unui sistem financiar descentralizat mai eficient, rezistent la cenzură și deschis.

Monedele stabile algoritmice sunt un exemplu al acestor caracteristici – ele sunt parțial o economie monetară, parțial piețe financiare, parțial matematică și parțial tehnologie. Situate la intersecția dintre bani și tehnologia blockchain, sunt noi și complexe – ridicând multe provocări și întrebări fără răspuns cu privire la modul în care va evolua viitorul DeFi.

În acest articol, vom analiza ce sunt monedele stabile algoritmice, cum funcționează și cum diferă de monedele stabile convenționale.

Ce sunt monedele stabile algoritmice?

Stablecoin-urile sau monedele stabile, sunt active digitale concepute să aibă o valoarea exactă, legată de un activ de bază – precum dolarul american sau aurul – astfel încât să reflecte prețul acestora.

Monedele stabile fac față fluctuațiilor de preț legând valoarea criptomonedelor de alte active mai stabile – de obicei monedele fiat. Fiatul – sunt banii emiși de o autoritate, de obicei de un guvern și sunt considerați moneda oficială a acelui stat, cum ar fi lira sterlină, euro și dolarul.

De obicei, entitatea din spatele stablecoin-ului creează o „rezervă” în care deține în siguranță activele sau coșul de active pe care se bazează stablecoin-ul – de exemplu, ei păstrează 1 milion de dolari într-o instituție bancară, pentru a susține un milion de monede stabile pe care le-au emis.

Modul în care funcționează majoritatea monedelor stabile digitale – cum ar fi Tether (USDT) sau USDC – este prin legarea acestora de activele din lumea reală. Banii din rezervă servesc drept garanție pentru stablecoin – ceea ce înseamnă că de fiecare dată când un deținător de stablecoin dorește să-și retragă tokenurile, o sumă egală din orice garanție de active este percepută din rezervă.

Monedele stabile algoritmice funcționează într-un mod diferit, în forma lor cea mai pură sunt complet nesecurizate. Valoarea lor nu este susținută de niciun activ extern. În schimb, ei folosesc algoritmi – instrucțiuni specifice sau reguli care trebuie urmate (de obicei de un computer) pentru a obține anumite rezultate. Acești algoritmi sunt optimizați pentru a încuraja comportamentul participanților pe piață și/sau pentru a manipula oferta în circulație, astfel încât prețul fiecărei monede – teoretic – să se stabilizeze în jurul prețului activului pe care-l urmărește.

Cum funcționează stablecoin-urile algoritmice?

Testul pentru a determina dacă o monedă stabilă (algoritmică sau de altă natură) funcționează este simplu: cât de bine își menține prețul față de activul pe care-l urmărește.

Creatorii de monede stabile algoritmice folosesc diverse mecanisme pentru a face ca token-urile să-și mențină poziția. Spre deosebire de majoritatea stablecoin-urilor, monedele stabile algoritmice sunt înregistrate, disponibile public pe blockchain pentru ca toată lumea să le poată vedea. Mai jos sunt două modele populare de monede stabile algoritmice nesecurizate, ce mențin prețul de 1 dolar.

Rebase. Monedele stabile algoritmice Rebase manipulează oferta de bază pentru a menține poziția. Protocolul de monetizare (adaugă) sau arde (elimină) stocuri din circulație proporțional cu abaterea prețului monedei de la 1 dolar. Dacă prețul monedei este mai mare ca 1 dolar, protocolul mintează monede. Dacă prețul monedei este mai mic de 1 dolar, protocolul arde monedele. Monedele sunt mintate sau arse din portofelele deținătorilor de monede.

Seigniorage. Monedele stabile algoritmice după modelul Seigniorage folosesc un sistem multi-monetar în care prețul unei monede se dorește a fi stabil și se așteaptă ca cel puțin o monedă să faciliteze această stabilitate. Modelele de mecanisme Seigniorage implementează în mod obișnuit o combinație de mecanisme bazate pe protocol și pe piața liberă, care încurajează participanții de pe piață să cumpere sau să vândă monede volatile pentru a împinge prețul stablecoin-ului la nivelul său.

Viitorul monedelor stabile algoritmice

În timp ce monedele stabile algoritmice sună grozav în teorie, ele au un lung drum de parcurs înainte de a fi considerate un depozit sigur de valori financiare. La momentul publicării, niciun stablecoin algoritmic nu a reușit să păstreze un preț stabil consistent.

În același timp, monedele algoritmice stabile oferă idei solide pentru inovare. Ele oferă o oportunitate de a depăși limitele a ceea ce este posibil prin DeFi, atrăgând un grup genial de gânditori și dezvoltatori care inovează și repetă modelele existente.

Ca și alte monede stabile și criptomonede în general, istoria reglementărilor va avea o importanță deosebită pentru acest tip de tokenuri digitale. Mai mult decât orice altă criptomonedă, monedele stabile reprezintă cea mai mare amenințare pentru sistemele guvernamentale de bani fiat. Monedele stabile algoritmice, datorită rezistenței lor la cenzură, reprezintă o amenințare teoretică și mai mare decât omologii lor non-algoritmici. Iar parlamentarii acordă din ce în ce mai multă atenție monedelor stabile.

Exemple de monede stabile algoritmice

TerraUSD (UST) – Această monedă stabilă algoritmică a ridicat valuri de indignări în mai 2022, deoarece și-a pierdut stabilitatea față de dolar pe fondul unei căderi mai ample a pieței de criptomonede – ceea ce a dus la prăbușirea prețului Terra (LUNA), criptomoneda folosită pentru a menține stabilitatea față de dolar.

TeraUSD (UST) - monedă stabilă algoritmică ce s-a prăbușit de la prețul stabil de 1 dolar la 0.06 dolari - în mai 2022 | coinmarketcap
TeraUSD (UST) – monedă stabilă algoritmică ce s-a prăbușit de la prețul stabil de 1 dolar la 0.06 dolari – în mai 2022 | coinmarketcap

Basis Cash (BAC) – Folosind sistemul de Seigniorage cu 3 tokenuri, stablecoin-ul Basis Cash (BAC) își menține nivelul de 1 dolar prin utilizarea acțiunilor și a obligațiunilor.

USDD – O monedă stabilă descentralizată pentru ecosistemul Tron, lansată în mai 2022 de către fondatorul Tron, Justin Sun.

UXD – O monedă stabilă algoritmică susținută 100% de o poziție neutră delta, pe blockchain-ul Solana.

Exit mobile version