Tether este un stablecoin, adică o crypto-monedă care este concepută să redea prețul unei anumite monede de schimb (precum euro, dolar sau liră).
USDT susține că monedele sunt acoperite 100% în dolari americani, obligațiuni și alte active. Criticii au pus aceste lucruri la îndoială.
Uneori poate fi dificil pentru investitori să-și mențină pozițiile de cumpărare sau activele digitale, mai ales dacă prețul lor scade. Multe dintre ele sunt prea volatile pentru investitorii noi.
Pe criticii crypto-monedelor, printre care și China sau instituțiile financiare majore ale Chinei, volatilitatea ridicată a prețului – îi face să contrazică faptul că aceste active digitale pot funcționa într-adevăr ca monede de schimb – deoarece valoarea lor fluctuează constant și un preț comun nu poate fi întotdeauna găsit.
Aici intervine o crypto-monedă stabilă precum Tether. Aceasta a fost proiectată să le permită utilizatorilor industriei crypto – să navigheze prin piață fără expunere la volatilitate.
Ce este Tether?
Tether este un tip de crypto-monedă cunoscută și sub numele de stablecoin.
Stablecoinurile sunt concepute să aibă valoarea legată de o monedă de schimb, precum euro, dolarul american sau lira sterlină. În cazul Tether, crypto-moneda lor principală, USDT – reflectă prețul dolarului american. Tether susține faptul că fiecare monedă emisă este acoperită în contravaloarea ei în dolari. Valoarea crypto-monedei este menținută efectiv în jurul valorii de $1 – de algoritmi de trading sau botsi care tranzacționează automat atunci când prețul are fluctuații de la valoarea stabilită.
Teoretic, Tether este conceput astfel: de fiecare dată când cineva depozitează bani în conturile companiei Tether – aceștia emit suma respectivă în monede Tether. Compania din spatele Tether are crypto-monede specifice și pentru valute străine, precum euro, liră sau yen.
Cine a creat Tether?
Tether Limited a creat inițial crypto-moneda la finalul anului 2014, sub numele Realcoin – înainte ca acest nume să fie schimbat mai târziu în Tether.
Compania are sediul în Insulele Virgine Britanice – o jurisdicție cunoscută pentru probleme fiscale. Însă birourile în care Tether este dezvoltată se situează în Hong Kong. Tether și Bitfinex împărtășesc majoritatea rolurilor importante în conducere, poziții precum CEO, CSO și consilierul general.
Ce poți să faci cu Tether?
Tether este acceptat pe majoritatea exchangeurilor și poate fi folosit cu ușurință pentru a cumpăra alte crypto-monede. USDT este adesea folosit de traderi și de investitori drept refugiu, atunci când piața scade sau este volatilă. Astfel, pot aștepta alte oportunități fără ca portofoliul să se deprecieze în dolari.
Totodată, Tether este o alegere populară în rândul platformelor de tranzacționare atunci când vine vorba de parități (precum BTCUSDT sau ETHUSDT). Paritățile între un activ digital (BTC) și moneda stabilă (USDT) – le permit platformelor să redea prețul în cea mai apropiată formă, față de valorile pe care utilizatorii le înțeleg.
Deoarece multe exchangeuri au întâmpinat dificultăți la deschiderea unui cont bancar – majoritatea au ales să-și păstreze rezervele și lichiditățile în monede Tether.
Știați că?
- Brock Pierce, unul dintre co-founderii Tether, a jucat în mai multe filme Disney în anii ‘90
Un scurt istoric al companiei
Iulie 2014 – Este lansat Realcoin, un token acoperit în dolari americani
Noiembrie 2014 – Realcoin este relansat sub numele Tether și intră în private beta
Ianuarie 2015 – Bitfinex listează Tether
Februarie 2015 – Tether începe să fie tranzacționat
Decembrie 2017 – Capitalizarea Tether depășește pragul de $1 miliard
Iunie 2018 – Un studiu academic este publicat, care spune că Tether este printat, indiferent de cererea investitorilor
Aprilie 2019 – Procuratura Generală din New York dă în judecată iFinex – compania mamă din spatele Tether – pentru folosirea intenționată și frauduloasă a $850 de milioane în monede USDT – pentru acoperirea unor fonduri pierdute
Iulie 2020 – Capitalizarea totală a Tether atinge $10 miliarde
Decembrie 2020 – Capitalizarea totală a Tether atinge $20 miliarde
Februarie 2021 – Tether și Bitfinex ajung la o înțelegere cu Procurorul General din New York și plătește o clauză de $18,5 milioane
Februarie 2021 – Capitalizarea totală a Tether atinge $30 miliarde
Aprilie 2021 – Tether se extinde pe chainurile Polkadot și Solana și depășește capitalizarea de $45 miliarde
Mai 2021 – Tether publică pentru prima dată o defalcare a rezervelor
Mai 2021 – Capitalizarea totală a Tether atinge $60 miliarde
Ce e așa de special la Tether?
🗿 Este stabil – Tether susține faptul că monedele sunt acoperite în contravaloarea dolarilor americani. Asta înseamnă că cei care dețin crypto-moneda nu sunt expuși la nivelul de volatilitate care se regăsește la alte monede. Tether oferă utilizatorului acces la piața crypto, înlăturând riscul de a pierde bani
📭 Este acceptat – USDT poate fi regăsit cu ușurință pe majoritatea platformelor de trading. Exchangeurile folosesc USDT la stabilirea parităților de tranzacționare
🐻 Este familiar – Fiind acoperit de monede de schimb internaționale – valoarea unui USDT este intuitivă. Investitorii îl folosesc atunci când cumpără alte monede
Cum este produs Tether?
Spre deosebire de majoritatea crypto-monedelor, Tether nu este minat. Procesul de creare al monedelor este următorul: Tether Limited generează monede noi și le emite pe piață prin Bitfinex, care are influxuri de bani fiat. Tether poate fi găsit și cumpărat pe majoritatea exchangeurilor.
Cum funcționează Tether?
Tether a fost conceput pe layerul Omni. Acesta este un meta-protocol, construit peste blockchainul Bitcoin – și le permite proiectelor să creeze și să tranzacționeze monedele lor. Inițial, monedele Tether se emiteau prin Omni, dar construit peste blockchainul Litecoin – în vara anului 2017.
Pe lângă Omnichain, Tether se poate transmite și pe Ethereum (ERC20) sau Tron (TRC20).
Știați că?
Un studiu publicat în Iunie 2018 a acuzat Tether Limited și Bitfinex – de manipularea artificială a prețului Bitcoin, în Decembrie 2017, când activul digital a realizat parabola ciclului bullish precedent.
În ce este acoperit Tether?
Tether este de departe cea mai acceptată și tranzacționată crypto-monedă dintre toate. Conform CoinGecko, volumul de tranzacționare din ultimele 24 de ore, pentru Tether, este de $60 miliarde. Pe locul 2, la jumătate din acest volum – se situează Bitcoin, cu $33 miliarde tranzacționate în ultima zi.
Popularitatea monedei USDT și infiltrarea pătrunzătoare pe care avut-o pe aproape toate piețele sau exchangeurile – se datorează faptului că firma mamă garantează faptul că fiecare monedă emisă este acoperită 1:1 de un dolar american. Aceste spuse au fost puse la îndoială de multiple entități, printre care și Procurorul General al statului New York, care s-a judecat o perioadă destul de lungă cu Tether și Bitfinex.
În Februarie 2021, atât Tether cât și Bitfinex – au decis să înceteze definitiv tranzacționarea pe teritoriul statului american New York, ca parte a înțelegerii pe care au avut-o cu Letitia James, Procurorul General. Amândouă firmele au fost de acord să plătească o amendă de $19 milioane.
Bitfinex și Tether au acoperit pierderi financiare în mod intenționat și în afara legii – pentru a putea continua fraudarea pieței și ca să se protejeze pe ei înseși – a spus Letitia James
Spusele companiei Tether – cum că crypto-monedele USDT sunt acoperite 1:1 de dolari americani – au fost și sunt o minciună
Ca parte a înțelegerii și eliberării de sub acuzații, companiei Tether i s-a cerut să posteze în mod regulat o situație financiară, businessuri pe care le face și inclusiv detalii despre fondurile pe care le au în seif. În Mai 2021, Tether a publicat primul astfel de raport, în care a dezvăluit faptul că 76% din rezerve – au fost păstrate în cash sau active echivalente cashului, în timp ce diferența până la 100% avea să fie ținută în împrumuturi, obligațiuni sau alte investiții – printre care și Bitcoin.
Din cele 76% deținute în cash sau active echivalente cashului – 90% din această valoare era defapt deținută în Commercial Paper și în Depozite Fiduciare. Conform diagramei publicate chiar de Tether – aceștia aveau defapt doar 3% din rezerve – cu adevărat în cash.
Stuart Hoegner, consilierul general al Tether a spus că piața se induce în eroare dacă urmărește doar rezervele de cash, atunci când situația a fost publicată. El a adăugat faptul că cititorii nu ar trebui să confunde valorile care nu sunt ținute în cash – cu lipsa de lichiditate.
Tether și Bitcoin: de ce și-ar face cineva griji?
Acestea fiind zise, există un sentiment de nesiguranță care învăluie compania și moneda Tether, în special din cauza faptului că ne vine cam greu de crezut că fiecare USDT poate fi, într-adevăr, acoperit de un dolar american.
Sigur că criticii proiectului și-au menținut poziția și rămân convinși că Tether nu acoperă până la capăt monedele pe care le emite. În trecut, cei mai vocali critici mergeau până la a afirma faptul că Tether printează crypto-monede din absolut nimic – adică total ilegal. Dacă acest lucru se dovedește a fi adevărat, atunci întreaga piață crypto, inclusiv Bitcoin – ar avea probleme serioase.
Îngrijorarea principală a investitorilor este că Tether – care acum are o capitalizare de $64 de miliarde – împinge în mod artificial prețul Bitcoin în sus. John Griffin și Amin Shams, doi academici americani, au spus în 2018 faptul că monedele Tether sunt emise indiferent dacă există sau nu cerere pentru ele. Cei doi au concluzionat că programul de printare al monedelor USDT era acoperit doar parțial, nu total – după cum susținea și firma.
Adevărata poveste aici vine din faptul că Tether are doar 3% în cash, în rezervele sale – a declarat Amy Castor, un jurnalist care se concentrează pe problemele ce învăluie compania Tether
Realizarea investitorilor va apărea doar atunci când vor dori prea mulți să-și vândă monedele Bitcoin și se vor confrunta cu concluzia că nu există suficienți bani reali în sfera crypto ca să susțină toate retragerile bancare. De ce? Pentru că piața se baza pe funny money
Dar ca la orice debate, există două tabere:
Sam Bankman-Fried, CEOul exchangeului FTX, a postat la începutul anului un mesaj pe twitter în care spunea că nu înțelege oamenii care se plâng de faptul că nu pot schimba Tether pe dolari reali.
Nu știu ce să vă spun, chiar se poate și chiar o facem
It’s sort of funny hearing people claim that you can’t create/redeem USDT for $.
Like, I don’t know what to tell you, you can, and we do. https://t.co/8XthTsk1xr
— SBF (@SBF_FTX) January 12, 2021
Alții sunt de părere că criticile la adresa Tether sunt total nefondate și că programul de emitere al monedelor USDT nu ține deloc cont de prețul Bitcoin. Ca argument: monede Tether au fost printate atât în timpul unui Bull Market pentru BTCUSD, cât și în timpul unui Bear Market. Acest argument a fost dezvoltat mai amplu într-un raport publicat de UC Berkeley, în Aprilie 2021.
Viitorul companiei și al monedei stabile
Tether s-a dovedit a fi o unealtă folositoare pentru comunitatea crypto: atunci când piața suferea o scădere sau o corecție – investitorii se refugiau repede în USDT pentru a diminua pierderea. Moneda continuă și în prezent să fie o alegere populară. Acest lucru a făcut din Tether o sursă folositoare de lichiditate pentru piață, care la rândul ei menține prețul monedei cât mai stabil.
Viitorul Tether depinde de încrederea investitorilor și de cum reușește compania să o mențină. În cazul în care criticii au dreptate, pierderea încrederii în USDT poate duce la o insolvență uriașă, din cauza exchangeurilor care își păstrează fondurile în USDT.