De data asta este diferit: NFT + DeFi = Love

Succesul viitoarelor produse crypto-grafice depinde de capacitatea lor de a interacționa cu serviciile de finanțe descentralizate și cu utilizatorii de jetoane non-fungibile

Skórzewiak | Adobe Stock

Sectoarele DeFi si NFT au avut o creștere meteorică în ultimul an. Astfel, este ușor de concluzionat că aplicațiile crypto au intrat în sfârșit în sfera publicului larg. 

Dar întrebarea este dacă există de fapt o creștere reală a utilizatorilor – sau sunt aceiași speculanți care trec de la o piață la alta, doar ca să facă profit.

DeFi are în prezent cea mai răspândită aplicativitate a contractelor inteligente: sunt folosite deja cu succes la scară largă. Servicii de Market Making automatizate, stablecoins algoritmice, dar și strategiile de farmare – sunt doar câteva exemple interesante, folosite în prezent. Frenezia pentru finanțele descentralizate s-a declanșat pe parcursul anului 2020, o perioadă pe care mass-media și-o amintește cu drag ca vara DeFi

Apoi, am avut parte de evenimente unice până în acel moment – SushiSwap a efectuat atacul vampir asupra lichidității din UniSwap, unde a extras peste 1 miliard de dolari în exchange-ul lor. Yearn.finance a creat prima fermă de randament, iar Uniswap a implementat un airdrop retroactiv.

Am asistat la formarea de comunități puternice în jurul servicilor care oferă noi protocoale și mulți interesați să le dețină jetoanele pentru a putea accesa sistemul – astfel s-a creat o buclă de recenzii pozitive care a mărit din ce în ce mai mult valoarea activelor DeFi.

De data asta este diferit: NFT + DeFi = love
Activitatea exchange-urilor descentralizate pe blockchain-ul Ethereum | Nansen

Popularizate de reprezentativul proiect CryptoPunks, NFT-urile au câștigat o pondere tot mai mare din activitatea rețelei Ethereum. Cu o dezvoltare rapidă, NFT-urile sunt folosite acum de companii care operează în diferite segmente de piață active – cum ar fi proiecte bazate pe avatare, arta generată pe blockchain, colecții sportive, terenuri virtuale și jocuri play-to-earn. În plus, personalități publice precum Andy Murray și Ashton Kutcher, alături de artiști contemporani precum Damien Hirst – au dorit să-și facă prezența pe piața de NFT-uri.

Creșterea aplicativităților reale ale NFT-urilor, dar și creșterea activității pe blockchain – le face să fie una din cele mai noi și importante clase emergente de active criptografice.

Activitatea NFT-urilor pe blockchain-ul Ethereum | Nansen

Userii din NFT și DeFi

Vom discuta despre portofelele active în spațiul DeFi și NFT prin intermediul unui sistem simplu de etichetare. 

Un Colecționar Legendar de NFT-uri – se află în top 0,1% ca număr de tranzacții NFT, în timp ce un Trader de Elita pe DEX – se află în top 1% ca tranzacții pe exchange-ul descentralizat.

De asemenea, se poate identifica un nou tip de utilizator – utilizatorul legendar NFT – DEX

În prezent, există 23 de utilizatori puternici care sunt atât colecționari legendari de NFT-uri, cât și traderi de elită pe DEX. 

Dacă luăm în considerare distribuția acestor etichete, apare o altă tendință – cu cât un utilizator tranzacționează mai mult în spațiul DeFi, cu atât este mai probabil să fie un colecționar de tokeni non-fungibili.

Tipurile de utilizatori unici și utilizatorii care combină NFT + DeFi | Nansen

DeFi au nevoie de NFT-uri – la fel cum NFT-urile au nevoie de DeFi

Nu este surprinzător că DeFi s-a maturizat până la un punct în care fungibilitatea nu mai este suficientă. Dreptul de proprietate asupra activelor poate deveni atât de personal – sau poate fi optimizat într-o măsură atât de granulară – încât ar avea mai mult sens să se folosească în schimb NFT-uri. Uniswap v3 a condus dezvoltarea în această direcție, permițându-le utilizatorilor să își personalizeze raza de preț pentru pozițiile de lichiditate, într-un nou design de market making complet automatizat.

Lumea NFT-urilor converge rapid și în zona sectorului DeFi. Programate cu protocoale precum NFT20 și NFTX, NFT-urile câștigă utilitate financiară prin fracționare – și prin reprezentarea ca jetoane legate de fondurile de lichidități bazate pe DEX.

Utilizatorii pot acum să se expună la colecții de artă digitală fără a cumpăra piesa în mod individual. Fuziunea dintre NFT și DeFi perturbă însăși definiția non-fungibilului. Viitorul este plin de posibilități. 

Produsele care combină DeFi și NFT vor fi câștigătorii acestui deceniu

NFT-urile și DeFi apar destinate să se ciocnească. Axie Infinity este un studiu de caz exemplar. Axie – care este probabil cel mai mare produs blockchain generator de venituri – combină un joc play-to-earn bazat pe NFT-uri rare, cu fonduri de lichiditate pentru articolele din joc – ceea ce face din acest joc un adevărat hibrid NFT – DeFi.

Pe baza analizei tranzacțiilor din rețeaua Ethereum, pe o perioadă de șapte zile, se observă cum piscinele de lichiditate Axie reușesc să unească cu succes subgrupurile DeFi și NFT.

Network-ul de useri care interacționează cu colecțiile de NFT-uri și cu piscinele de lichiditate DeFi | Nansen

Viitorul acestor sectoare crypto-valutare

Creșterea grupurilor de utilizatori DeFi și NFT sugerează o tendință spre inovația pe termen lung pentru Ethereum și întreg ecosistemul crypto. 

Jetoanele, aplicațiile și produsele care pot atrage utilizatori noi și experimentați pe aceste piețe – vor fi primele proiecte care vor culege recompensele acestor noi dezvoltări tehnologice.

Dacă analizăm ipoteza cum că utilizatorii noi adaugă valoare serviciilor crypto – atunci se poate spune că piețele sunt pregătite pentru o fază nouă și sănătoasă de creștere. 

Paleta largă de utilități pentru sectorul DeFi, cât și pentru NFT-uri, a făcut ca sectorul crypto-valutar să fie pregătit pentru a susține atât mega-proiecte, cât și aplicații de nișă. Rata creșterii utilizatorilor și interesul lor sugerează că – crearea de valoare în piața crypto-monedelor va continua să depășească în pași rapizi sectorul vechi al finanțelor, dar chiar și pe artiștii din prezent care nu adoptă aceste unelte noi și eficiente.

Exit mobile version