Simplu explicat: Ce este Ethereum 2.0 și ce importanță are?

Ethereum planifică să facă un upgrade colosal rețelei, ce are ca scop rezolvarea problemelor legate de scalabilitate și securitate. Prin acest upgrade, blockchain-ul supranumit world computer va trece la mecanismul de consensus proof of stake

Production Perig | Adobe Stock

După o lungă perioadă de planificare, prima fază a Ethereum 2.0 a fost în cele din urmă lansată și difuzată.

Upgrade-ul în mai multe faze, are scopul de a soluționa scalabilitatea și securitatea rețelei Ethereum prin mai multe modificări ale infrastructurii acesteia, în special prin trecerea de la un mecanism de consensus bazat pe proof of work (PoW) la unul de tip proof of stake (PoS).

Ce este Ethereum 2.0?

Ethereum 2.0, cunoscut și sub numele de Eth2 sau Serenity, este un upgrade la blockchain-ul Ethereum. Upgrade-ul are ca scop creșterea vitezei, eficienței și scalabilității rețelei Ethereum, astfel încât să poată procesa mai multe tranzacții și să evite blocajele.

Ethereum 2.0 va fi upgradat în mai multe faze și deoarece programatorilor le place să numere de la 0, primul upgrade sau mai bine zis – Faza 0 – numit Beacon Chain, a intrat live pe 1 Decembrie 2020. Prin Beacon Chain a fost introdus modelul de staking nativ în blockchain-ul Ethereum, o caracteristică cheie pentru trecerea rețelei la un mecanism de consensus PoS. Trebuie de menționat că acest blockchain este separat de mainnet-ul Ethereum.

Al doilea upgrade sau Faza 1, numit The Merge, este preconizat să apară în primul sau al doilea trimestru al anului 2022 și va realiza fuziunea dintre Beacon Chain cu mainnet-ul Ethereum.

Justin Drake, unul dintre principalii dezvoltatori ai Ethereum 2.0, înainte de fuziunea ce avea să urmeze după implementarea EIP-1559 prin hardfork-ul London din August – a făcut un sondaj pentru a vedea dacă operatorii de noduri PoS sunt de acord în continuare să nu poată avea acces la activele din staking. Vedeți rezultatul mai jos:

https://twitter.com/drakefjustin/status/1379052831982956547?ref_src=twsrc%5Etfw

Ultimul upgrade al Eth2 – Faza 2 – se numește Shard Chains și se discută că va fi esențială pentru scalabilitatea rețelei Ethereum. În loc să fie plasate toate operațiunile pe un singur blockchain – cum se întâmplă acum – Shard Chains va răspândi aceste operațiuni în 64 de lanțuri noi.

Din acest considerent, reiese că în viitor va fi mult mai ușor din punct de vedere al caracteristicilor hardware-ului să fie rulat un nod Ethereum, deoarece vor fi mult mai puține date stocate pe un singur mecanism.

Shard Chains se așteaptă a fi lansat în 2022, la moment data exactă este necunoscută.

Care este diferența dintre Ethereum și Ethereum 2.0?

În timp ce Ethereum 1.0 utilizează un consensus mecanism cunoscut sub numele de proof-of-work, Ethereum 2.0 va utiliza un mecanism bazat pe proof-of-stake. În ambele cazuri sunt acceptate smart contractele, dar dacă le comparăm la capitolul securitate o să realizăm că Eth1 este superior față de Eth2 – situația fiind diametral opusă atunci când vorbim de nivelul performanței și viteza acestora.

Ethereum 1.0 vs. Ethereum 2.0 - Asemănări & Deosebiri
Ethereum 1.0 vs. Ethereum 2.0 – Asemănări & Deosebiri

Prin ce se deosebește proof of stake de proof of work?

În cazul blockchain-urilor de tipul Ethereum, este extrem de important ca tranzacțiile să fie validate într-un mod descentralizat. Ethereum, dar și alte crypto-monede cum ar fi Bitcoin, utilizează în prezent un mecanism de consens numit proof of work.

În acest sistem, minerii folosesc puterea de procesare a calculatorului sau a unor plăci grafice performante pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe și pentru a verifica noile tranzacții. Primul miner care rezolvă un puzzle – adaugă automat o nouă tranzacție în registrul înregistrărilor care alcătuiesc blockchain-ul. Aceștia sunt apoi recompensați cu cryptomoneda nativă a rețelei. Cu toate acestea, acest proces poate fi extrem de costisitor din punct de vedere energetic.

Proof of Stake se deosebește prin faptul că în loc de minare utilizatorii pot face staking – blochează o anumită sumă de monede în rețeaua de tip blockchain – în acest mod ei devin validatori. Validatorii se aseamănă cu minerii prin faptul că verifică tranzacțiile, asigurându-se că rețeaua nu procesează tranzacții frauduloase.

Validatorii ce pot propune un block, sunt selectați în funcție de cât de multă cryptomonedă dețin în staking, dar și cât de mult timp au păstrat-o acolo.

Ceilalți validatori confirmă că au văzut un block, atunci când există suficiente atestări că acel block poate fi adăugat la blockchain. Validatorii sunt apoi recompensați pentru blockurile înregistrate cu succes, pe care le-au propus – acest proces este cunoscut sub numele de forging sau minting.

Principalul avantaj al Proof of Stake este faptul că este mult mai eficient din punct de vedere energetic decât Proof of Work, deoarece delimitează procesarea computerizată intensivă din punct de vedere energetic, de algoritmul de consens. De asemenea, asta înseamnă că nu aveți nevoie de multă putere de calcul pentru a securiza blockchain-ul.

Este Ethereum 2.0 mai scalabil decât Ethereum 1.0?

Unul dintre principalele motive pentru upgrade-ul la Ethereum 2.0 este scalabilitatea.

Cu Eth1, rețeaua poate suporta doar aproximativ 30 de tranzacții pe secundă, iar acest lucru provoacă întârzieri și congestie. Eth2 promite până la 100,000 de tranzacții pe secundă, iar această creștere va fi realizată prin lansarea Shard Chains.

Știați că?

Cum va arăta securitatea rețelei Ethereum 2.0?

Eth2 la nivel conceptual are securitatea pe primul plan. Majoritatea rețelelor PoS au un număr mic de validatori, ceea ce presupune un sistem mai centralizat cu o securitate redusă. Ethereum 2.0 necesită un minim de 16,384 de validatori, ceea ce îl face mult mai descentralizat și prin urmare, mai sigur. 

Cu toate acestea, potrivit lui Lior Yaffe, co-fondatorul Jelurida și dezvoltator principal al blockchain-urilor Ardor și Nxt, există o potențială vulnerabilitate care se concentrează pe nivelul ratei de participare în rețea.

Auditurile de securitate ale codului Ethereum 2.0 sunt efectuate de mai multe organizații, printre care: firma de securitate blockchain Least Authority și Quantstamp.

Fundația Ethereum a înființat, de asemenea, o echipă de specialiști în securitate cibernetică care se vor ocupa de securitatea rețelei Ethereum 2.0.

Justin Drake, a declarat că:

cercetarea va include fuzzing, bounty hunting, pager duty, modelare cryptoeconomică, cryptoanaliză aplicată și verificare formală – acestea fiind unele dintre cele mai larg răspândite metode de verificare a securității cibernetice a unui sistem informatic.

https://twitter.com/drakefjustin/status/1289656431927611398?ref_src=twsrc%5Etfw

Cum va avea loc upgrade-ul Ethereum 2.0?

După mai multe încercări de testnet efectuate, printre care: Topaz, Medalla, Spadina și Zinken – lansarea completă a Ethereum 2.0 va avea loc în trei faze – Faza 0, 1 și 2. Faza 0 a fost lansată la 1 Decembrie 2020, iar celelalte faze urmează să apară în anii următori.

Faza 0 prevede implementarea Beacon Chain, aceasta stochează și gestionează registrul validatorilor, precum și implementează mecanismul de consens PoS pentru Ethereum 2.0. Lanțul original Ethereum PoW va rula alături de acesta, astfel încât să nu existe nicio întrerupere în continuitatea datelor. 

Faza 1, care va avea loc în Q1/Q2 2022, implică fuzionarea rețelei principale Ethereum cu Beacon Chain și acesta va fi sfârșitul oficial al sistemului PoW în această rețea. Utilizatorilor care au făcut staking de Ethereum pe Beacon Chain li se vor atribui apoi roluri de validatori.

Faza 2 va introduce Shard Chains în rețea, cu o lansare estimată a 64 de fragmente – o extensie de 64 de ori mai mare decât cea a Ethereum 1.0 – la lansare nu vor fi acceptate inițial crearea conturilor sau smart contractele.

Când a fost lansat Ethereum 2.0?

Lansarea Ethereum 2.0 a avut loc prin implementarea proiectului Beacon Chain, eveniment care a fost difuzat live pe 1 Decembrie 2020.

În timpul livestream-ului Ethereum 2.0, Danny Ryan, cercetător principal la Fundația Ethereum, a remarcatcheia stabilității Eth2 este participarea de peste două treimi.

De la lansarea Beacon Chain, există peste 21,000 de validatori activi în rețea în acest moment, fiecare epocă înregistrând o rată de succes de peste 80%.

The Beacon Chain va exista inițial separat de rețeaua principală actuală a Ethereum, înainte ca rețeaua principală să fie ancorată la sistemul proof-of-stake.

Primul block eligibil a fost slotul 1, iar validatorul său l-a semnat cu un mesaj criptic: Mr F was here.

Această lansare de succes a fost sărbătorită de o gamă largă a comunității Ethereum, inclusiv de co-fondatorii Ethereum: Vitalik Buterin și Joseph Lubin.

Lansarea a fost urmată de o lună tensionată de pregătire în care au trebuit îndeplinite anumite criterii.

După lansarea contractului de depozit pe 4 noiembrie 2020, a trebuit să existe 16.384 de validatori în rețea până pe 24 noiembrie, fiecare stocând 32 Ethereum, pentru un total de 524,288 ETH.

Inițial, ritmul de staking a fost mai lent decât se aștepta, un sondaj Twitter efectuat la începutul lunii noiembrie 2020, a dezvăluit că jumătate dintre cei chestionați nu intenționau să facă depunerea până la termenul limită, doar 21,3% au declarat că fie au stocat, fie au intenționat să stocheze 32 de Ethereum.

https://twitter.com/drakefjustin/status/1326191281412902913?ref_src=twsrc%5Etfw

Printre motivele invocate s-au numărat și costul – 32 ETH fiind echivalentul a peste $19,000 la acel moment. Comunitatea s-a implicat, Vitalik Buterin a oferit 3,200 de Ethereum, care valorează peste $1,9 milioane, iar DARMA Capital a alocat $50 de milioane din propriile dețineri, astfel încât instituțiile și persoanele fizice să poată contribui la Ethereum 2.0 în timp ce rămân lichide.

Chiar dacă exista șansa ca lansarea să se amâne, în ultima zi un val de validatori s-au angajat să facă staking.

Cu doar 24 de ore înainte de termenul limită, doar aproximativ 50% din numărul țintă s-au angajat, din fericire pentru Eth2, până pe 24 Noiembrie suficienți validatori au stocat angajându-se să lanseze the Beacon Chain.

Astăzi, există peste 250,000 de validatori, conform Eth2 Launchpad, o platformă de analiză Ethereum.

Viitorul Ethereum 2.0

Cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a prezentat o foaie de parcurs cu privire la modul în care următorii cinci până la zece ani ar putea arăta pentru Ethereum 2.0.

Potrivit lui, în ultimii doi ani a existat o trecere solidă de la cercetarea blue sky – cercetare bazată pe experimente pentru a se descoperi ce este posibil și care sunt limitele – la cercetarea și dezvoltarea concretă, pentru a optimiza anumite lucruri despre care știm că sunt implementabile și să le implementăm.  

Cea mai mare parte a provocărilor este acum în jurul dezvoltării proiectului, iar cota de recompensă pentru dezvoltare va continua să crească în timp – a spus Vitalik Buterin

Încă în Iunie 2020, Vitalik Buterin a remarcat că Ethereum 2.0 va trebui să se bazeze pe metodele actuale de scalabilitate, cum ar fi ZK-rollups – o soluție de scalabilitate de nivel 2 care permite blockchain-urilor să valideze tranzacțiile mai rapid, asigurându-se totodată că taxele de gaz rămân minime – timp de cel puțin doi ani, înainte de a implementa shard chains.

În August 2021, au fost implementate hard fork-urile Ethereum London și Ethereum Improvement Proposal 1559 (EIP-1559), care schimbă modul în care taxele pentru tranzacții funcționează în rețea. EIP-1559 este pentru arderea taxei de bază plătită de utilizatorii care efectuează o tranzacție în rețea, în loc ca aceasta să meargă la minerii Ethereum, reducând astfel oferta de Eth și punând presiune deflaționistă asupra rețelei.

The London Hard fork a servit ca o probă pentru următoarea fază a Ethereum 2.0 – și-a exprimat Vitalik Buterin încrederea, în ceea ce urmează 

El a mai declarat pentru Bloomberg că:

Lansarea cu succes a hard fork-ului londonez demonstrează că ecosistemul Ethereum este capabil să facă schimbări semnificative și mă face cu siguranță mai încrezător în privința fuziunii

Cum ar putea Ethereum 2.0 să afecteze prețul Ethereum?

Pentru unii, lansarea Ethereum 2.0 a fost update-ul necesar de făcut.

Odată ce Ethereum are scalabilitate prin tehnologia de nivel 2 sau Eth2, vom avea răspuns la toate întrebările, a declarat Jamie Anson, fondatorul Nifty Orchard și organizatorul Ethereum London.

Cu alte cuvinte, o scalabilitate mai bună înseamnă mai multă utilizare, ceea ce la rândul său, înseamnă mai multă cerere. Care, cel puțin în teorie, ar trebui să propulseze prețul Ethereum spre noi vârfuri.

În momentul în care ETH 2.0 și rollup-urile vor funcționa împreună, va exista o capacitate de 100,000 de tranzacții pe secundă. Asta va însemna o experiență lipsită de orice probleme pentru următorul miliard de oameni, a adăugat Anson.

Matt Cutler, CEO al Blocknative, o companie care se concentrează pe complexitatea mempool-ului, este la fel de optimist, mai ales că se așteaptă ca taxele gas fees să scadă odată cu lansarea Ethereum 2.0.

Baza noastră de clienți consideră că reducerea taxelor de tranzacție și creșterea debitului rețelei reprezintă zone de mare oportunitate care avansează

Este de înțeles că acest ecosistem ce realizează update-uri majore, va întări impulsul dezvoltatorilor Ethereum – având un impact optimist pe termen lung asupra prețului ETH – în ciuda volatilității pe termen scurt, care este parte integrantă a evaluărilor activelor digitale.

Exit mobile version