Totul despre criptomonede

Criptomonedele sunt monede digitale care nu sunt controlate sau administrate de o bancă centrală sau de o țară anume

Totul despre criptomonede

[toc]

În ziua de azi folosim banii în multe moduri: cash fizic în mână, bani pe card de debit sau credit, în trecut mai erau cunoscute și cecurile, iar în prezent au apărut și monedele digitale, care pot fi sau nu controlate de entități centrale, precum băncile.

Ce sunt criptomonedele

Criptomonedele reprezintă un tip de bunuri criptografice, monede digitale care sunt emise de entități descentralizate – adică, care nu sunt controlate sau administrate de o bancă centrală sau privată, sau de un stat.

Sunt monede pe care le putem utiliza Peer-to-Peer, direct între părți, fără a mai fi controlate de persoane terțe precum angajații din bănci, dar pot fi supuse unui audit dacă se dorește acest lucru, în funcție de tipul de Blockchain.

Fundamental, funcționează folosind tehnologia Blockchain, tocmai pentru a furniza transferuri rapide oriunde în lume și pentru a minimiza eventuale taxe sau comisioane plătite.

Cum funcționează criptomonedele

Criptomonedele se numesc astfel deoarece sunt criptate pe un ledger (o bază de date descentralizată).

Criptarea digitală se referă la securitatea informației: informațiile sunt păstrate digital la comun, iar acest algoritm mai poate fi găsit și în alte domenii precum aplicațiile pentru mesaje, emailuri, social media și așa mai departe.

Algoritmul există pentru a proteja informația de fraudă, făcând criptomonedele foarte greu de furat, șters, și imposibil de modificat ca atare, spre deosebire de banii cash dintr-o sursă digitală sau fizică.

Controlul și verificarea transferurilor este asigurată de mecanismul de consens și există mai multe tipuri.

Cele mai cunoscute se numesc Proof of Work și Proof of Stake, iar ele se ocupă cu verificarea autenticității banilor, sursa și modul în care sunt emiși, dar și transferați între entități.

Controlul dintre transferuri este oricum minimal, complet automat, iar scopul principal e să nu existe cheltuire dublă.

De ce au fost criptomonedele create

Criptomonedele au apărut ca o formă de independență a populației față de bănci sau instituții financiare – de care populația din lumea întâi nu se poate plânge – dar la care o foarte mare parte din populația globului nu are acces.

Inaccesibilitatea serviciilor financiare bancare tradiționale, cât și administrarea finanțelor care a avut loc în marea criză precendentă, a dus la crearea în 2009 a primei criptomonede: Bitcoin.

Deși nu sunt utilizate la scară largă și oamenii încă sunt sceptici, criptomonedele au creat o întreagă industrie cibernetică și o piață financiară nouă, de unde se poate scoate profit din tranzacționare și investiții, printre altele.

Despre minare de criptomonede

Procesul de minare a bitcoinilor rezolvă probleme matematice complicate pentru a verifica tranzacțiile în rețeaua Bitcoin. Minerii care rezolvă cu succes aceste probleme sunt recompensați cu o cantitate predeterminată de bitcoin.

Minerii de Bitcoin se intrec pentru a rezolva probleme de matematică care devin din ce in ce mai complexe în timp, ceea ce necesită utilizarea de computere performante scumpe și multă energie electrică.

Pentru a finaliza procesul de minare, ei trebuie să fie primii care ajung la un răspuns care îndeplinește sau este cel mai aproape de hash-ul algoritmului. Procesul de ghicire a numărului corect este cunoscut ca Proof of Work.

Calculatoarele specializate necesare pentru minat se numesc application-specific integrated circuit (ASIC), care pot costa zeci de mii de dolari. ASIC-urile folosesc un nivel ridicat de electricitate, de aici si anumite reacții de la ecologiști.

Dacă un miner adaugă cu succes date în blockchain, acesta este recompensat cu 6,25 bitcoin.

Această recompensă scade la fiecare patru ani sau 210,000 de blocuri, un proces numit Bitcoin Halving, proces ce oferă caracteristici deflationiste.

Ce valoare au criptomonedele

Fiind un sector financiar nou are și părți mai puțin bune, precum cazurile nefericite care poartă diverse nume precum rug pull, pump and dump sau altele.Este important să ne amintim că astfel de evenimente pot avea loc pe orice piață, iar valoarea tuturor activelor este dată de cât de căutat este acel activ și cât de limitat este ca ofertă,(cererea si oferta).

Dacă valoarea acțiunilor Apple se bazează pe câte telefoane iPhone sunt vândute, valoarea criptomonedelor este dată de cât de utilă, acceptată și recunoscută este o monedă, dar și de tehnologia din spatele proiectului și importanța problemei pe care încearcă să o rezolve.

Bitcoin, de exemplu, pe lângă faptul că este prima criptomonedă existentă, a fost și aprobată ca monedă oficială de schimb de câteva state din lume. Bitcoin ajută la transferarea rapidă de valoarea oriunde în lume, la orice oră, fără a putea fi controlată de o entitate.

Ethereum rezolvă probleme cu care industria Blockchain se confruntă.

Decentraland oferă posibilitatea de a crea și tranzacționa imobiliare virtuale, în Metaverse.

Pe de altă parte, memecoin-urile precum Dogecoin sau Shiba Inu se bazează pe hype-ul și entuziasmul din piață.

Diferența dintre criptomonede, acțiuni sau alte active

Orice active financiare precum imobiliarele, titlurile de stat, obligațiunile, acțiunile sau ETF-uri – au propria categorie de produse, de investitori instituționali sau privați, iar valoarea tuturor se mișcă odată cu piața generală, împinsă de evenimente financiare sau geopolitice.

Piața crypto a început și ea să se maturizeze și să fie din ce în ce mai atractivă pentru instituții sau investitori de calibru mare, iar mișcările ei se iau printre altele și după piețele primare, enumerate mai sus.

Vârsta medie a oamenilor pasionați de crypto rămâne totuși una mai mică, la fel ca și experiența lor în investiții sau trading, iar principala arie de activitate o reprezintă mediul online.

De ce scad criptomonedele

Criptomonedele au avut un an dificil, Bitcoin (BTC) pierzând mai mult de 50% din valoarea maximă până în prezent. Alte altcoin-uri precum Ethereum (ETH) și Binance Coin (BNB) au scăzut, de asemenea, cu peste 50%, deoarece sunt strâns corelate cu prețul Bitcoin.

Acestea sunt cele mai mari trei criptomonede aflate în circulație în funcție de capitalizarea pieței – fără a lua în calcul stablecoins Tether (USDT) și USD Coin (USDC), care au o parietate de 1:1 cu dolarul american.

Aceasta nu este prima dată când prețul criptomonedelor scade agresiv, deoarece aceste scăderi fac parte din ciclurile pieței și au loc, de obicei, la fiecare 4 ani. În ciuda volatilității, mulți investitori sunt încă interesați de criptomonede.

Cu timpul, pe măsură ce crește adopția crypto, capitalul total al pieței crypto va crește și vom vedea că prețurile vor deveni mai stabile.

Până atunci, totuși, mulți dintre investitori doresc să știe de ce scad criptomonedele. Iată șapte motive pentru care prețul criptomonedelor scad:

  1. Investitorii folosesc prea mult risc în tranzacțiile futures
  2. Lipsa lichidității pe piețe
  3. Noi reglementări crypto
  4. Breșe de securitate crypto care provoacă pierderi și frică
  5. Influenceri crypto care provoacă volatilitate
  6. Corelații cu bursa de la Wall Street
  7. Cicluri ale pieței cauzate de psihologia marketului

De unde cumpar criptomonede

Criptomonedele pot fi cumpărate prin intermediul unor aplicatii crypto. Acestea sunt platforme online care permit cumpărarea și vânzarea de active crypto.

Cea mai populară platformă crypto este Binance, care permite utilizatorilor să cumpere active crypto cu monedă fiat (cum ar fi USD) sau cu alte active crypto.

Există, de asemenea, o serie de platforme de tranzactionare criptomonede mai mici care pot oferi caracteristici sau perechi de tranzacționare diferite decât Binance.

Atunci când alegi o platforma crypto, este important să iei în considerare taxele, securitatea și lichiditatea platformei.

Ce criptomonede sa cumperi

Recentul declin al pieței oferă investitorilor posibilitatea de a cumpăra monede virtuale la o fracțiune din costul anterior. De exemplu, Bitcoin și Ethereum au scăzut fiecare cu mai mult de 50% de la maximele lor istorice – făcând acum un moment ideal pentru a investi.

Cu atât de multe opțiuni de pe piață, poate fi dificil să știi ce monede să cumperi. Iată șapte dintre cele mai promițătoare criptomonede pe care să le urmărești în 2023:

  1. Bitcoin (BTC) este criptomoneda originală și rămâne cea mai cunoscută opțiune de pe piață. Deși prețul său poate fi volatil, Bitcoin a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani și este o alegere de preferat pentru mulți investitori.
  2. Ethereum (ETH) este a doua criptomonedă ca si capitalizare ce oferă o abordare diferită a tehnologiei blockchain. Rețeaua Ethereum este folosită pentru a construi aplicații descentralizate, iar moneda sa nativă, ether, poate fi folosită pentru a plăti comisioane de tranzacție.
  3. Binance coin (BNB) este moneda nativă a platformei Binance, una dintre cele mai mari platforme de tranzactionare criptomonede din lume. Binance Coin (BNB) poate fi folosit pentru a plăti comisioane la platforma și pentru a beneficia de reduceri la anumite perechi de tranzacționare.
  4. Cardano (ADA) este relativ nou venit pe scenă, dar a făcut deja furori cu abordarea sa inovatoare a tehnologiei blockchain. Cardano se concentrează pe scalabilitate și durabilitate, două domenii în care alte criptomonede s-au luptat în trecut.
  5. Polygon (MATIC) este o soluție de scalare Ethereum care permite tranzacții mai rapide și mai ieftine în rețea. Moneda nativă a Polygonului, MATIC, poate fi folosită pentru a plăti taxe de tranzacție în rețea.
  6. Sushi (SUSHI) este un protocol care permite utilizatorilor să-și mizeze activele cripto și să câștige dobândă pe deținerile lor. Tokenul nativ al lui Sushi, SUSHI, poate fi folosit pentru a plăti taxe de tranzacție în rețea. Staking Sushi permite, de asemenea, utilizatorilor să voteze pentru actualizările protocolului și să câștige recompense pentru participarea la guvernare.
  7. Partisia Blockchain (MPC) un proiect ce lanseaza in curand, cu un mare potential.

Cum cumpar criptomonede

Cele mai frecvente moduri de a investi în criptomonede sunt fie prin o platforma crypto, fie printr-un ATM crypto.

Platformele crypto sunt platforme online de unde poți cumpăra, vinde sau tranzacționa criptomonede pentru alte active, cum ar fi monede fiat sau alte monede virtuale.

Un ATM Crypto este similar cu un bancomat obișnuit al unei bănci, dar în loc să fie conectat la banca, el este conectat la blockchain, și permite utilizatorilor să cumpere Bitcoin și alte criptomonede cu moneda fiat ( RON, USD, EUR )

Alege o platformă crypto care îți oferă cea mai bună combinație de caracteristici și opțiuni de plată pentru ține, apoi urmează acești pași pentru a începe:

Dacă ai nelămuriri despre cum să investești în criptomonede și dorești să aprofundezi investițiile crypto, te poți înscrie în Academia crypto.ro, cursuri despre criptomonede create pentru investori începători și experimentați.

De asemenea, te poți alătura comunității noastre de Telegram și Discord pentru ajutor de la alți investitori din Romania.

Este rentabil sa faci investitii in criptomonede?

Criptomonedele pot fi o investiție bună pentru cei cu un aport mare la risc în ceea ce privește finanțele și investițiile.

Cu siguranță nu este pentru oricine, dar pentru persoanele cu experiență pe alte piețe, care își doresc un mediu nou, cu un grad foarte mare de risc-recompensă, poate fi un mediu unde s-ar simți bine.

Important pentru toți este să ne facem bine research-ul înainte de a intra pe orice piață pentru a cunoaște bine sectoarele, riscurile, cum să evităm pierderea banilor și unde se face, de fapt profitul, spre deosebire de știrile mondene și de entuziasmul exagerat.

Exit mobile version