Trading: Formațiuni simple de lumânări japoneze

Atunci când aceste tipuri de lumânări apar pe un grafic, ele pot semnala potențiale inversări ale pieței

Antonina Vincent | Adobe Stock.resized

Acum că sunteți familiarizați cu formele de bază ale lumânărilor japoneze urmărite în trading – cum ar fi spinning top, marubozu și doji – să învățăm cum să recunoaștem formațiunile simple tipărite de o singură lumânare.

Traderii folosesc expresia de tipărit când se referă la lumânările care se crează pe graficele oferite de exchange-uri – care apar vizual în interfața de pe calculator după ce în motorul din backend-ul exchange-ului s-au executat deja tranzacțiile reprezentate prin respectiva lumânare.

Să vedem care sunt cele patru modele de bază de lumânări japoneze

1 și 2 – Hammer și Hanging man

Traduse în română, ciocanul și spânzurătoarea arată exact la fel – dar au semnificații total diferite, în funcție de structura pieței și acțiunea prețului din trecut.

Ambele au corpuri vizibile – indiferent dacă negru sau alb – plus umbre inferioare lungi și umbre superioare scurte sau chiar absente. 

Trading: Formațiuni simple de lumânări japoneze
Formațiuni simple: Ciocan/spânzurătoare
Formațiuni simple: Ciocan/spânzurătoare în funcție de price action

 

🔨Hammer sau Ciocanul este un tipar care indică o inversare de trend spre bullish și care se formează în timpul unui trend descendent. Este numit în așa mod pentru că piața pare că lovește cu ciocanul nivelul de preț care formează fundul acelui val și apoi respinge înapoi. Când prețul este în scădere, ciocanele semnalează că fundul poate fi aproape și asta ar însemna că prețul va începe să crească din nou. 

Umbra lungă inferioară indică faptul că vânzătorii au împins prețul mai jos, dar cumpărătorii au reușit să depășească această presiune de vânzare și au împins prețul înapoi ca să închidă din nou aproape de deschiderea inițială a lumânării.

Criterii de recunoaștere a unui hammer:

📍Hanging man sau Spânzurătoarea este un tipar de inversare bearish care marchează un vârf local sau o rezistență. Când prețul crește, formarea acestui tipar indică faptul că vânzătorii încep să depășească numărul cumpărătorilor.

Când prețul crește, formarea unei spânzurători indică faptul că totalul cererii vânzătorilor începe să depășească numărul cererii cumpărătorilor. Practic vânzătorii vor prelua controlul dacă taurii nu intervin repede și decisiv pentru a împinge prețul peste rezistență.

Umbra inferioară lungă arată că vânzătorii au împins prețurile mai jos în timpul sesiunii. Cumpărătorii au reușit să împingă prețul înapoi, dar numai în apropierea zonei de deschidere – zonă unde de obicei mulți cumpărători prinși în capcană încep să își vândă pozițiile pentru a ieși pe o pierdere  mică sau la zero din pozițiile de long care au decurs nefavorabil.

Această mișcare ar trebui să ne declanșeze unele alarme, deoarece ne spune că nu mai sunt cumpărători disponibili care să ofere impulsul necesar pentru a continua creșterea prețului.

Criterii de recunoaștere a unui hanging man:

3 și 4 – Inverted Hammer și Shooting Star

Ciocanul inversat și steaua căzătoare arată și ele identic. Singura diferență între denumirea lor apare atunci când activul în cauză se află într-un trend descendent sau unul ascendent.

Ambele lumânări au corpuri mici – fie ele albe sau negre – umbre superioare lungi și umbre inferioare mici sau absente.

Ciocan inversat și stea căzătoare
Ciocan inversat / Stea căzătoare

Ciocanul inversat

Tradus în limba română, ciocanul inversat apare atunci când prețul aflat în scădere sugerează posibilitatea unei inversări de trend. Umbra sa lungă superioară arată că taurii au intervenit și au încercat să urce prețul tot mai sus.

Cu toate acestea, vânzătorii au văzut ce încearcă să facă cumpărătorii și nu au fost de acord cu aceasta. S-au împotrivit și au încercat să împingă prețul înapoi în jos.

Din fericire, cumpărătorii au avut destulă forță de data aceasta și au reușit totuși să închidă sesiunea lângă prețul de deschidere. Deoarece vânzătorii nu au putut să închidă prețul mai jos, acesta este un bun indiciu că toți cei care încă au dorit să iasă din poziție au avut ocaziile prielnice și au vândut deja. Atunci când nu mai există vânzători cine rămâne? Doar cumpărătorii. 

Steaua căzătoare

Tradus în limba română, steaua căzătoare este un tipar de inversare bearish – arată identic cu ciocanul inversat – care apare atunci când prețul se află pe un trend crescător și a atins un vârf.

Forma sa indică faptul că prețul a deschis la minim, a crescut, dar în finalul sesiunii a retras înapoi în jos. Aceasta înseamnă că cumpărătorii au încercat să urce prețul, dar vânzătorii au intervenit și i-au oprit. Acțiunea prețului e bearish, nu mai au mai rămas cumpărători care să pună probleme urșilor deoarece toți au fost învinși deja în această sesiune.

Exit mobile version