Trading: Tipuri de lumânări japoneze

Fiecare tip de lumânare japoneză transmite detalii despre ce s-a întâmplat între cumpărători și vânzători pe durata sesiunii respective

jdwfoto | Adobe Stock

Ce au în comun spinning top, marubozu și doji atunci când vorbim de trading? Fiecare reprezintă câte o formațiune diferită care se poate analiza pe lumânările japoneze. Să aruncăm o privire la fiecare tip de lumânare și să vedem ce înseamnă în materie de acțiune a prețului și structură a pieței.

Spinning top

Lumânările japoneze cu o umbră lungă superioară, o umbră lungă inferioară și corpurile mici sunt numite spinning tops. Culoarea corpului real nu este foarte importantă. Formațiunea de spinning top indică indecizia dintre cumpărători și vânzători.

 

Trading: Tipuri de lumânări japoneze
Lumânare de tip Spinning Top

Corpul real – fie acesta alb sau negru – prezintă puțină mișcare de la deschidere până la închidere, iar umbrele indică faptul că atât cumpărătorii cât și vânzătorii au purtat o luptă, dar nicio tabără nu a putut obține un avantaj decisiv.

Chiar dacă sesiunea a fost deschisă și închisă la puțină distanță, între timp prețul a oscilat semnificativ în jos și în sus datorită luptelor aprige dintre vânzători și cumpărători. La finalul perioadei indicate de lumânare, nici cumpărătorii, dar nici vânzătorii nu au putut prelua superioritatea, iar rezultatul a fost o închidere foarte apropiată de prețul de deschidere.

Marubozu

Numele acestui tip de lumânări este ușor de reținut și te duce din prima cu gândul la Japonia. Cuvântul se traduce ca și cap chel sau cap ras în japoneză. Deci, o lumânare marubozu este una cheală  sau rasă, ceea ce se referă la faptul că nu are umbre. În funcție de faptul dacă corpul lumânării este negru sau alb, maximele și minimele sunt aceleași ca deschiderea și închiderea. 

Lumânare de tip Marubozu

Un marubozu alb conține un corp alb lung, fără umbre. Prețul de deschidere este egal cu prețul minimului, iar prețul de închidere este egal cu prețul vârfului. Aceasta înseamnă că lumânarea a deschis la cel mai mic preț și a închis la cel mai mare preț din acea sesiune. Aceasta este o lumânare foarte bullish, deoarece arată că cumpărătorii au fost în controlul întregii sesiuni. De obicei reprezintă prima parte a unei continuări bullish sau a unei formațiuni de inversare bullish dintr-un trend descrescător.

Un marubozu negru conține un corp negru lung, fără umbre. Deschiderea este egală cu vârful, iar închiderea este egală cu minimul. Aceasta înseamnă că lumânarea a deschis la cel mai mare preț și a închis la cel mai mic preț. Aceasta este o lumânare foarte bearish, deoarece arată că vânzătorii au controlat acțiunea prețului întreaga sesiune. De obicei, aceasta implică continuare pe scădere sau inversarea bearish dintr-un trend crescător.

În funcție de locul unde se află o lumânare de tip marubozu și ce culoare este, iată câteva elemente de avut în minte:

Marubozu alb 

Marubozu negru

Doji

Lumânarea de tip doji are același preț de deschidere ca și cu cel de închidere – sau cel puțin corpurile lor sunt extrem de scurte. Un doji ar trebui să aibă un corp foarte mic care apare pe grafic ca o linie subțire. 

Doji sugerează indecizia sau o luptă între cumpărători și vânzători pentru acapararea teritoriului de pe axa prețului. În timpul sesiunii ofertele și tranzacțiile se deplasează deasupra și sub prețul de deschidere, dar în final se închide lumânarea aproape sau foarte aproape de acel preț inițial de unde a deschis. Nici cumpărătorii, dar nici vânzătorii nu au putut prelua controlul și rezultatul a fost în esență o remiză.

Există patru tipuri speciale de lumânări de tipul doji. Lungimea umbrelor superioare și inferioare poate varia, dar în final lumânarea rezultată arată ca o cruce, o cruce inversată sau un semn de plus.

Lumânări japoneze – tipuri de doji

Când o lumânare doji se formează pe grafic, acordați o atenție deosebită lumânărilor precedente. Dacă se formează după o serie de lumânări cu corpuri lungi goale – cum ar fi marubozu alb – atunci formațiunea de tip doji semnalează că cumpărătorii devin epuizați și slăbiți. Pentru ca prețul să continue să crească, sunt necesari mai mulți cumpărători, dar aceștia nu mai există! Vânzătorii încep să se încălzească și caută ocaziile bune să intre în poziții ca să împingă prețul înapoi în jos.

Lumânări japoneze: Marubozu bullish urmat de doji

Dacă se formează o doji după o serie de lumânări cu corpuri lungi, de scădere – cum ar fi marubozu negru – atunci formațiunea de tip doji semnalează că vânzătorii devin epuizați și slăbiți. Pentru ca prețul să continue să scadă, sunt necesari mai mulți vânzători, dar vânzătorii sunt toți afectați de lupta purtată! Cumpărătorii sunt pe poziții și așteaptă ocaziile bune pentru o șansă de a intra în piață la prețuri mai ieftine pentru ca apoi să împingă piața înapoi în sus.

Lumânări japoneze: Marubozu bearish urmat de doji

În timp ce declinul prețului se liniștește din cauza lipsei de vânzători noi, este totodată necesară o forță suplimentară de cumpărare pentru a confirma orice inversare de trend înapoi pe bullish. Căutați o lumânare albă – bullish – care închide deasupra deschiderii lumânării negre – bearish – precedente care a dus prețul în jos. 

În următoarele lecții vom arunca o privire la formațiunile specifice create de lumânările japoneze și ce ne spun ele în analiza tehnică pe care o efectuăm. La sfârșitul acestei lecții despre lumânările japoneze veți ști cum să recunoașteți diferite tipuri de formațiuni pe care acestea le crează și să luați decizii pertinente de tranzacționare pe baza acestora.

Exit mobile version