Cum să generezi venit pasiv cu DeFi: Staking, Lending, Liquidity Mining

Finanțele descentralizate (DeFi) reprezintă totalitatea produselor și serviciilor financiare de pe blockchain-urile descentralizate. Deoarece în lumea DeFi nu există un intermediar, investitorii se bucură de metode generoase pentru obținerea unui venit pasiv

Tierney | Adobe Stock

Finanțele descentralizate (DeFi) sunt rezultatul implementării cu succes a tehnologiei blockchain, ce servește ca o alternativă a sistemului financiar tradițional. După cum sugerează și numele, descentralized finance este un termen general utilizat a reprezenta varietatea de produse și servicii financiare care rulează pe blockchain-urile descentralizate.

Un rol important în acest spațiu îl au aplicațiile DeFi (DApps), acestea sunt create în așa mod încât să fie eliminat orice intermediar în tranzacțiile financiare – așa cum se întâmplă în instituțiile financiare tradiționale, cum ar fi băncile. Acest lucru se realizează prin intermediul unui mecanism de încredere bazat pe tehnologia blockchain, care permite tranzacții peer-to-peer (P2P) securizate fără a plăti un comision băncii.

Numărul tot mai mare de servicii care apar, precum și cazurile de utilitate a DApps au deschis calea unor noi metode pentru obținerea de venituri pasive de către investitorii DeFi. Pentru a genera venituri pasive, investitorii trebuie să-și pună în lucru activele DeFi ca resurse pentru confirmarea tranzacțiilor sau pentru executarea proceselor prin mecanismul de consens proof-of-stake (PoS).

În continuare o să descriu diferitele opțiuni disponibile pentru generarea unui venit pasiv bazat pe DeFi.

Yield farming (minarea de lichiditate)

Farmingul de randament sau minarea de lichiditate reprezintă – procesul prin care câștigi mai multe crypto-monede folosindu-le pe cele existente. Petru asta, investitorii interesați – numiți furnizori de lichidități – trebuie să delege o cantitate din activele digitale pe care le dețin unui fond de lichiditate. Fondul blochează crypto-monedele investite pentru a asigura lichiditate pentru tokenurile respective – pe o platformă descentralizată – și prin asta generează profit, pe care îl distribuie mai apoi proporțional tuturor utilizatorilor ca recompense.

Fermele de randament DeFi acceptă utilizarea jetoanelor ERC-20, cum ar fi Ethereum, pentru investiții și recompense. Ele urmăresc obținerea celui mai mare randament posibil, iar această activitate tinde să fie una dintre cele mai riscante investiții pentru obținerea unui venit pasiv în DeFi.

Fondurile de lichiditate sunt folosite pentru a facilita tranzacționarea cu active digitale pe bursele descentralizate (DEX), care, în schimb, oferă o recompensă sub forma unui randament la investiția inițială, pentru îndeplinirea sarcinilor precum confirmarea tranzacțiilor. Randamentul fiecărui fond va depinde de strategiile implementate prin smart contracte. În plus, plata va mai fi determinată și de valoarea monetară a jetoanelor investite de utilizator în fondul de lichiditate.

Atunci când un utilizator depune sau împrumută crypto-monede unui fond de lichidități, acesta urmărește să obțină pentru investiția sa cel mai mare randament anual procentual (APY). APY-ul este măsura randamentului anual obținut din investiții, inclusiv dobânda compusă. De obicei, băncile tradiționale oferă o rată medie de economisire de 0,06% APY, iar în cazul DeFi randamentul este mult mai mare.

DeFi staking

Staking-ul în DeFi, funcționează ca un stimulent pentru utilizatori de a-și bloca o anumită sumă de monede în rețeaua de tip blockchain – devenind astfel validatori. Holderii sunt răsplătiți pentru asta în aceeași monedă digitală, fiind totodată încurajați să-și păstreze activele pentru o perioadă mai lungă.

În staking utilizatorii câștigă recompense prin blocarea token-urilor pentru o perioadă fixă de timp, în funcție de planurile oferite de operator. Fiecare blockchain necesită o cantitate minimă de monede ce trebuie introduse în staking înainte de a putea adăuga un utilizator ca validator – în cazul blockchain-ului Ethereum este vorba de 32 ETH.

Mai mult de atât, rata estimată din staking DeFi este determinată de doi factori – planul de recompense al rețelei și durata de staking. Pe lângă beneficiile financiare, staking-ul contribuie direct la securitatea proiectelor blockchain, îmbunătățind în același timp performanța acestora.

Mai jos putem vedea un grafic ce redă valoarea totală blocată (TVL) în staking pe DeFi în 2020-2021. Putem observa că interesul investitorilor față de această metodă de obținere a unui venit pasiv a crescut semnificativ în decursul anului 2021 – TVL în staking pe DeFi a înregistrat o creștere de 10x în 2021.

Total Value Locked (TVL) în staking pe DeFi 2020-2021
Total Value Locked (TVL) în staking pe DeFi 2020-2021 | defillama.com

DeFi lending (împrumuturile crypto)

Creditarea este un termen folosit pentru o varietate de strategii de investiții care implică obținerea unui venit pasiv. În cazul împrumuturilor descentralizate sau DeFi, investitorii pot interacționa direct cu debitorii prin intermediul unor smart contracte prestabilite. Cu alte cuvinte, platformele de împrumut DeFi le permit investitorilor să-și ofere tokenurile crypto ca împrumut debitorilor, în schimbul rambursului cu dobândă a acestora într-o anumită perioadă de timp.

Contractele inteligente oferă un grad ridicat de securitate comparativ cu împrumuturile din sistemul financiar tradițional. Cu toate acestea, majoritatea aplicațiilor de creditare nu necesită verificări ale istoricului debitorilor, care sunt esențiale pentru a atenua riscurile de fraudă.

Împrumuturile DeFi, servesc ca un serviciu peer to peer care permite creditorilor să împrumute monede digitale direct altor investitori – în schimbul plății la timp a dobânzilor. Spre deosebire de creditarea tradițională, smart contractele le permit utilizatorilor de pe tot globul să presteze și să beneficieze de aceste servicii fără a avea nevoie de un intermediar.

În plus, tehnologia blockchain care stă la baza acestor smart contracte asigură tranzacții transparente și imuabile pentru părțile implicate.

Asemănările și deosebirile între alternativele de venit pasiv prin DeFi

Yield farming / Liquidity Mining vs. Staking vs. Lending

Riscurile veniturilor pasive bazate pe DeFi

Orice formă de investiție este însoțită de un anumit grad de risc, de obicei echivalent cu o oportunitate la fel de mare de a face profit. În DeFi, cele mai mari riscuri provin din înșelătorii, atacuri din partea hackerilor, precum și din smart contractele defectuoase sau imprevizibile.

Întrucât câștigurile bazate pe DeFi se calculează prin numărul de tokenuri câștigate, volatilitatea prețurilor din piața crypto ar putea duce la pierderi într-un bear market. În astfel de cazuri, investitorii păstrează monedele până când piața își revine și ei pot obține profiturile nerealizate.

Un alt risc greu de determinat ar mai putea fi și intenția proprietarilor pool-ului către care delegi. Prin urmare, este important să verificați credibilitatea prestatorilor de servicii pe baza plăților efectuate în trecut.

Gestiunea portofoliului

Având atât de multe căi de obținere a unui venit pasiv din DeFi, se dovedește a fi cam greu de contabilizat toate portofelele electronice pe care le deții.

Ca urmare, mulți investitori în DeFi folosesc acum diverse instrumente de urmărire a portofoliului – așa numitele agregatore (aggregators) – care se conectează la o varietate de protocoale și portofele și vă permit să evaluați și să gestionați întregul portofoliu dintr-o singură aplicație. Agregatorul de randament maximizează eficiența prin optimizarea metodelor de obținere a profitului. Poate consta din zeci de portofele care profită de o varietate de servicii descentralizate cu diverse modele de afaceri.

Unii agregatori oferă chiar integrări încrucișate – cross-chain – și conexiuni multiple la portofel, permițându-vă să accesați vizualizări grafice care analizează datele mai multor agregatori în timp real. Cross-chain este o tehnologie care permite schimbul de informații între rețelele blockchain, sporind interconexiunea acestora. În consecință, caracterul blocat al blockchain-urilor este înlăturat, rezultând într-un ecosistem dispersat care este legat.

Un alt plus al integrărilor cross-chain este că vă ajută să identificați potențialele randamente APY în cadrul pool-urilor și să urmăriți portofoliile dintr-un singur portofel.

Orice utilizator își poate valorifica activele digitale pentru a produce venituri pasive, folosind oricare dintre aceste strategii. Ele oferă un serviciu esențial piețelor crypto prin furnizarea de capital și lichidități, atât de necesare, în schimbul recompenselor – totul se întâmplă fără intermediari.

Cu toate acestea, feriți-vă de scam-uri și de proiectele care nu inspiră încredere. Asigurați-vă că fondurile de lichidități și platformele pe care le utilizați au o bună reputație și au publicat smart contractele pentru ca oricine să le poată analiza.

În concluzie, recomand tuturor investitorilor să facă cercetări ample și minuțioase asupra părților implicate – înainte de a intra într-un liquidity pool, staking sau lending. Pentru început, puteți să consultați rubrica de educație al crypto.ro și să citiți despre elementele de bază ale DeFi – pentru a obține o mai bună înțelegere a acestui ecosistem.

Exit mobile version