3 lucruri de reținut din cadrul de reglementare MiCa al UE

MiCA își propune să încurajeze dezvoltarea tehnologică și să asigure stabilitatea financiară și protecția consumatorilor

3 lucruri de reținut din cadrul de reglementare MiCa al UE

AdobeStock

Oficialii UE au convenit asupra unei legi de referință care va îngreuna activitatea emitenților de criptomonede și a furnizorilor de servicii.

Europarlamentarul și raportorul de reglementare MiCA, Stefan Berger – care a fost desemnat să raporteze despre procedurile legate de proiectul de lege – a dat vestea pe Twitter că s-a ajuns la un acord „echilibrat”, ceea ce face din UE primul continent care reglementează criptoactivele.

Acordul interimar, cunoscut sub denumirea de Markets in Crypto-Assets (MiCa), include reguli care vor acoperi emitenții de criptoactive nesecurizate, monede stabile, platforme de tranzacționare și portofelele care dețin criptoactive, potrivit Consiliului Europei.

Protecția consumatorului

Furnizorii de servicii de cripto-active (CASP) vor fi obligați să respecte cerințe stricte care vizează protejarea consumatorilor și pot fi, de asemenea, trași la răspundere în cazul în care pierd criptoactivele investitorilor.

Europarlamentarul Ernest Urtasun a explicat că platformele de tranzacționare vor fi obligate să furnizeze un „whitepaper” pentru orice token fără un emitent clar, cum ar fi Bitcoin, și vor fi făcute responsabile pentru orice informație înșelătoare.

Vor exista, de asemenea, avertismente pentru consumatori cu privire la riscurile de pierderi asociate cu criptoactivele și reguli privind comunicațiile de marketing corecte.

Manipularea pieței și tranzacțiile privilegiate sunt, de asemenea, în centrul atenție, potrivit unei declarații a Consiliului European:

„MiCA va acoperi, de asemenea, orice tip de abuz de piață legat de orice tip de tranzacție sau serviciu, în special pentru manipularea pieței și operațiunile privilegiate.”

Monedele stabile – în centrul atenției

În urma prăbușirii dramatice a ecosistemului Terra, regulamentul MiCA își propune să protejeze consumatorii prin „solicitarea” emitenților de monede stabile să constituie o rezervă suficient de lichidă.

Acesta va vedea un plafon pentru monede stabile de 200 de milioane de euro în tranzacții pe zi.

Utilizatorii Crypto Twitter au calificat deja regulamentul ca nefuncțional. Tether are un volum de tranzacționare de 50 miliarde de dolari, în timp ce USDC are un volum de tranzacționare de 5,4 miliarde de dolari la momentul redactării acestui articol.

Aplicarea acestor reguli este dificilă și pentru monedele stabile descentralizate, cum ar fi Dai (DAI).

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA)

Acordul interimar va prevedea, de asemenea, că furnizorii de cripto-active trebuie să fie autorizați să opereze în UE, cea mai mare dintre acestea va fi supravegheată de Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

ESMA este un organism independent de reglementare a piețelor de valori mobiliare din UE, care a fost fondat în 2011.

Noua lege nu include o interdicție a tehnologiilor proof-of-work (PoW) și nici nu includ NFT-urile în domeniul său de aplicare.

Cu toate acestea, în ceea ce privește NFT-urile, Comisia Europeană a declarat că va analiza acest lucru în următoarele 18 luni și ar putea crea o „propunere legislativă proporțională și orizontală” pentru a aborda riscurile pieței emergente, dacă va considera necesar.

Acordul provizoriu este încă supus aprobării de către Consiliu și Parlamentul European înainte de a fi îndreptat spre adoptare oficială.

Comisia Europeană a prezentat propunerea MiCA la 24 septembrie 2020. Aceasta face parte din pachetul mai amplu de finanțe digitale, care își propune să dezvolte o abordare europeană care să încurajeze dezvoltarea tehnologică și să asigure stabilitatea financiară și protecția consumatorilor.

Pe lângă propunerea MiCA, pachetul conține o strategie de finanțe digitale, „Digital Operations Resilience Act” (DORA) – care va acoperi și furnizorii de servicii de cripto-active – și o propunere pentru un regim pilot de tehnologie de registru distribuit (DLT) pentru aplicațiile angro.

Exit mobile version