Banca Centrală a Rusiei le interzice fondurilor mutuale să investească în Bitcoin

Fondurile mutuale din Rusia nu vor mai putea să furnizeze expunere la crypto-monede nici investitorilor calificați

Banca Centrală a Rusiei le interzice fondurilor mutuale să investească în Bitcoin

Wit | Adobe Stock

Banca Centrală a Rusiei continuă cu seria de politici monetare împotriva crypto-monedelor, interzicând fondurilor mutuale să mai investească în active digitale precum Bitcoin.

În 13 Decembrie, Bank of Russia a publicat o poziție oficială cu privire la reglementarea oportunităților de investiții ale fondurilor mutuale.

În ciuda faptului că a crescut numărul de active disponibile pentru investiții, documentul le interzice managerilor de fonduri mutuale să achiziționeze crypto-monede dar și alte instrumente financiare a căror valoare depinde de prețul activelor digitale.

Noile reglementări subliniază faptul că fondurile mutuale nu au permisiunea de a furniza expunere la crypto-monede nici pentru investitorii necalificați, dar nici pentru cei calificați.

În trecut, Banca Centrală a Rusiei a recomandat managerilor de active să excludă crypto-monedele din cadrul expunerii fondurilor mutuale, încă din Iulie 2021. Conform unei știri locale, publicată de RBC, n-au existat fonduri mutuale rusești cu expunere la active digitale, chiar dacă interdicția a devenit formală abia acum.

Artem Deev, șeful departamentului de analiză pentru AMarkets, a spus că Rusia are în prezent un singur fond tranzacționat la bursă (ETF) care să aibă legătură cu această industrie. Conform lui Deev, fondul este manageriat de o companie numită BrokerCreditService – și investește în companii care se concentrează pe păstrarea descentralizată a datelor și pe blockchain, precum Block, compania pe care Jack Dorsey dorește să o dezvolte, PayPal sau Broadcom.

Sber, cea mai mare bancă comercială din Rusia, dorește lansarea unui ETF construit în jurul investițiilor blockchain, conform spuselor lui Vasily Illarionov. ETF-ul se va numi Blockchain Economy și va investi în acțiuni care se preocupă de adopția blockchain. Illarionov a adăugat faptul că acest ETF nu se încadrează în restricțiile impuse de Banca Centrală a Rusiei și poate fi oferit investitorilor de retail.

Exit mobile version