Banca Japoniei solicită țărilor din G7 să reglementeze criptomonedele

Un înalt oficial al Băncii Japoniei a avertizat națiunile G7 că este necesar urgent de creat un cadru comun pentru reglementarea activelor digitale.

Banca Japoniei solicită țărilor din G7 să reglementeze criptomonedele

Adobestock | Destina

Banca Japoniei a avertizat țările din G7 că trebuie introdus rapid un cadru de reglementare comun pentru criptomonede, pentru a se evita folosirea acestora ca metodă de ocolire a sancțiunilor.

Grupul celor Șapte (G7) reprezintă un forum internațional al guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii. Împreună, acestea, deși cuprind aproximativ 14% din populația lumii, însumează 60% din produsul intern brut la nivel mondial.

Declarația vine ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, deoarece rușii folosesc criptomonedele pentru a evita sancțiunile economice, prin convertirea rublelor în criptomonede și active digitale stabile, iar apoi, pe cele din urmă, în alte active digitale.

Aliații SUA, inclusiv Japonia, au impus sancțiuni împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei pe 24 februarie, inclusiv prin eliminarea multor bănci rusești din sistemul global de plăți SWIFT.

Însă reglementarea activelor digitale și a monedelor stabile este un lucru destul de complicat, deoarece deținătorii pot transfera fondurile peste graniță mult mai ușor decât într-un mod tradițional.

„Utilizarea activelor digitale stabile facilitează crearea unui sistem global individual de plăți, ceea ce, la rândul său, ar face mai ușor pentru statele naționale să evite sistemele de plată tradiționale care sunt reglementate și folosesc dolarul american, euro sau yenul pentru decontare”, a declarat pentru Reuters șeful departamentului de sisteme de plăți al Băncii Japoniei, Kazushige Kamiyama.

În același discurs, el a îndemnat țările din G7 să ia o decizie în mod urgent, dacă își doresc să coordoneze eficient reglementarea criptomonedelor și a activelor digitale, deoarece reglementările actuale nu iau în considerare pe deplin adopția rapidă în întreaga lume a acestor active.

„Acest cadru de reglementare ar afecta procesul de creare a unei monede digitale a băncii centrale a Japoniei (CBDC) – yenul digital – fiind necesar de echilibrat protecția datelor cu caracter personal cu preocupările legate de spălarea banilor și alte infracțiuni”, a susținut Kazushige Kamiyama.

Lansarea monedei digitale pentru Banca Japoniei

La summitul FIN/SUM fintech din Japonia de marți, guvernatorul Băncii Japoniei, Haruhiko Kuroda, a anunțat că „Japonia nu planifică să introducă un CBDC în curând”. Banca Japoniei urmează să analizeze cu atenție dacă există o necesitate a banilor digitali a băncii centrale în viața cetățenilor japonezi.

„Considerăm că este important să ne pregătim temeinic pentru a face față schimbărilor de circumstanțe într-un mod adecvat, din punctul de vedere al asigurării stabilității și eficienței sistemelor generale de plăți și decontare”, potrivit lui Haruhiko Kuroda.

Comentariile guvernatorului vin la doar patru zile după ce Banca Japoniei a anunțat că trece la faza a doua de testare a viabilității unui CBDC japonez. Faza a doua este programată să înceapă luna aceasta, astfel încât noile reglementări luate de G7 vor avea un impact important asupra acestui proces.

„O decizie cu privire la emiterea unei monede digitale a Băncii Centrale a Japoniei va fi luată cel mai probabil nu mai devreme de anul 2026, în funcție de viteza adopției monedelor digitale a băncilor centrale în restul lumii”, a declarat guvernatorul Băncii Japoniei.

Exit mobile version