Banca Spaniei emite noi reglementări pentru furnizorii de active digitale

Banca Spaniei emite noi reglementări pentru furnizorii de active digitale

l_martinez | AdobeStock

Banca Spaniei a emis instrucțiuni privind înregistrarea furnizorilor locali de servicii de administrare a activelor digitale (VASP), în scopuri de combatere a spălării banilor.

Emițând liniile directoare în data de 19 Octombrie, Banca Spaniei a remarcat că obligația de a se înscrie în registru se aplică tuturor persoanelor fizice și instituțiilor care furnizează servicii de schimb valutar virtual, cum ar fi serviciile de tranzacționare și custodie de crypto-monede.

Autoritatea de reglementare a subliniat că toți furnizorii locali de servicii de administrare a activelor digitale vor trebui să se înregistreze, indiferent dacă sunt înregistrați și în alte evidențe administrative a Băncii Spaniei sau alte autorități conexe.

Potrivit declarației oficiale, instituțiile sunt obligate să continuie înregistrarea chiar dacă clienții lor finali nu se află în Spania. De asemenea, persoanelor fizice li se recomandă să folosească formularul de registru electronic.

Instrucțiunile solicită în mod special atât persoanelor juridice, cât și persoanelor fizice să emită rapoarte cu privire la măsurile lor de prevenire a activităților ilicite, precum spălarea banilor și finanțarea terorismului, în plus, instituțiile vor trebui să includă anumite informații despre clienții lor.

Potrivit declarației, Banca Spaniei va analiza datele și va evalua riscurile potențiale luând în considerare: tipurile de clienți ai furnizorilor de servicii de administrare a activelor digitale, țările în care aceștia își desfășoară activitatea, produse, scopurile relațiilor de afaceri, volumele operate și alți factori.

Potrivit agenției locale de știri El Pais, în Iunie 2021, Banca Spaniei a anunțat inițial planuri de stabilire a procedurilor împotriva spălării banilor pentru furnizorii de servicii de administrare a activelor digitale. În August, parlamentarii spanioli au susținut o inițiativă de legalizare a utilizării crypto-monedelor în scopuri ipotecare și de asigurări.

Exit mobile version