Binance: procesul colectiv care este în curs are ca temă principală descentralizarea

Întrebarea importantă este: Când se oprește descentralizarea să fie un experiment în democrația tehnologică și începe să fie o modalitate de a evita responsabilitatea?

Teerasak | Adobe Stock

Binance procesează tranzacții zilnice de crypto-valute în valoare de $25 miliarde. De când s-a înființat până în prezent, exchange-ul a intermediat tranzacții în valoare totală de $2 trilioane. 

Aceasta este întrebarea din centrul unui proces de arbitraj de $100 de milioane împotriva exchange-ului de crypto-valute Binance. Aproape 1000 de comercianți caută să fie despăgubiți pentru pierderile suferite în timpul întreruperii site-ului pe 19 Mai.

Binance: procesul colectiv care este în curs are ca temă principală descentralizarea
Rețea Centralizată (A) vs. Descentralizată (B) vs. Distribuită (C)

Binance a experimentat probleme tehnice timp de câteva ore – în 19 Mai – pe fondul uneia dintre cele mai mari corecții ale anului pe piața crypto-monetară, când piața mondială de crypto-monede a suferit o scădere rapidă de 33%. Traderii nu au reușit să execute ordine în piață pe durata cât exchange-ul a fost blocat, iar mulți și-au găsit conturile lichidate la 0 atunci când site-ul a revenit online.

Condițiile de utilizare ale Binance absolvă exchange-ul de orice responsabilitate pentru pierderile suportate de către utilizatori. Compania nu are sediu oficial într-o țară anume și nu este înregistrată sau reglementată în nici o jurisdicție.

David Kay, de la Liti Capital – șeful comitetului director și consultativ care conduce acțiunea de arbitraj  în numele reclamanților – a declarat că sute de utilizatori și-au adăugat numele în acest caz de când a fost anunțat public pe 19 August. 

Dintre cei peste 700 de reclamanți originali, există doar șase cereri de prejudiciu de peste 20 de milioane de dolari. Dar Kay consideră că suma totală pierdută de comercianți – în timpul întreruperii serviciilor exchange-ului din 19 Mai – ar putea fi mult mai mare de 100 de milioane de dolari.

Mantaua de descentralizare a Binance

Kay a menționat că Binance a aplicat ca imagine de promovare eticheta descentralizării – astfel a obținut un avantaj foarte important în timp ce se plasa strategic ca cel mai mare exchange de crypto-monede din lume. El a spus:

Binance încearcă să își împacheteze imaginea într-o manta de serviciu al oamenilor, un serviciu al comunității. Dar nu este așa. Este o corporație care utilizează active accesibile tuturor în scop de profit. […] A făcut o treabă bună de a disimula imaginea și de a se înfășura în ideea descentralizării

Logica rețelelor Centralizate, Distribuite, Descentralizate și Peer-to-Peer

Kay a sugerat că Binance a folosit noțiunea de descentralizare pentru a diviza comunitatea în două tabere – prin promovarea mentalității ești cu noi în comunitate / sau ești în afara comunității . El a menționat că Binance va indica faptul că nu are nici un sediu și faptul că nu este reglementat. Întărind ideea că dacă sunteți împotriva noastră, sunteți împotriva descentralizării.

Fondatorul și CEO-ul Binance – Changpeng Zhao – a eschivat ideea că exchange-ul necesită un sediu oficial, menționând că Bitcoin nu are nici o bază de operațiuni oficială. Adresându-se audienței de la summitul Ethereal 2020, CZ a declarat că biroul companiei Binance a fost oriunde el și echipa sa s-au aflat într-un moment anume – de acolo au și lucrat pentru companie.

Unde este sediul Bitcoin? Bitcoin nu are un sediu. […] Oriunde ma aflu eu, acolo va fi biroul de operațiuni al Binance. Oriunde am nevoie de cineva să lucreze pentru companie, acolo va fi biroul Binance

Binance procesează tranzacții zilnice de crypto-valute în valoare de $25 miliarde. De când s-a înființat până în prezent, exchange-ul a intermediat tranzacții în valoare totală de $2 trilioane. Platforma de tranzacționare a crypto-valutelor permitea utilizatorilor să efectueze tranzacții cu levier de până la X125 față de capitalul original din cont – o practică care a fost interzisă de autoritățile de reglementare în Statele Unite și Regatul Unit.

În noiembrie 2020, Coinbase a oprit tranzacționarea cu marjă pe platforma lor de tranzacționare după îndrumarea oficială din partea Comisiei de Comercializare a Mărfurilor din Statele Unite. Între timp, Binance împreună cu numeroase alte exchange-uri nereglementate de crypto-valute au continuat să ofere produse de trading cu risc ridicat.

Fondatorul Binance, fericitul călător

Traderii care au suferit pierderi nejustificate, în timp ce au utilizat sistemele Binance, au avut puține opțiuni de rezolvare și ajutor. Să nu mai vorbim de soluționarea printr-o acțiune legală împotriva companiei.

Pe perioada existenței exchange-ului, s-au tot mutat din China în Japonia, apoi în Malta, stabilindu-se în final nicăieri. Clienții săi nu cunosc o jurisdicție clară și recunoscută din care să se bazeze un caz juridic.

Binance a adăugat de atunci o stipulare la termenii și condițiile sale, menționând că ar fi de acord să audă cererile făcute împotriva exchange-ului la Centrul Internațional de Arbitraj Hong Kong. HKIAC este o soluție foarte scumpă pentru persoanele fizice – mai ales pentru cereri mici – pentru că fiecare caz necesită o taxă de $65,000 – pentru a începe procedurile. În plus, cererile pot fi făcute numai în mod individual, excluzând posibilitatea proceselor comune.

Costul prohibitiv al utilizării instanței de arbitraj pentru ajutor îi limitează pe majoritatea utilizatorilor, care simt că nici nu are rost să pornească vreun demers legal pentru a-și recupera fondurile. Unul dintre reclamanți – care dorește să fie cunoscut numai ca Jean-Jacques – a pierdut peste $10,000 pe Binance în ziua când exchange-ul s-a blocat. O sumă care nu acoperă nici măcar un sfert din cât ar trebui să plătească pentru a folosi curtea din Hong Kong ca arbitru.

Alți indivizi au pierdut fonduri cuprinse între $100 și $12 milioane – pe 19 Mai dar și cu alte ocazii, când au avut loc defecțiuni tehnice. Kate Marie, consultant de asistență medicală și autor din Sydney, Australia – a pierdut între $160,000 și $250,000 când nu și-a putut accesa contul de tranzacționare futures, în timpul întreruperii funcționării site-ului. Marie a spus:

Nu am putut gestiona în mod adecvat contul meu futures și am fost lichidată rapid, fără avertizare, iar marja pe care o aveam s-a schimbat. De asemenea, sa întâmplat din nou la data de 23 Mai, chiar dacă am avut măsuri de siguranță pe care le-am luat. Acest capital urma să îmi asigure o viață liniștită de acum înainte

Traderul de retail Fawaz Ahmed din Toronto, Canada, a pierdut 3,300 Ethereum – în valoare de aproximativ 6 milioane de dolari la acea dată – deoarece interfața de utilizator a site-ului a înghețat și astfel l-a împiedicat să-și închidă poziția. Ahmed a spus ca a început să aibă simptome de depresie gravă după acest nefericit accident.

Nicio vânătoare de vrăjitoare

David Kay a subliniat că procesul de arbitraj împotriva Binance nu este o vânătoare de vrăjitoare. El recunoaște utilitatea pe care o astfel de platformă o poate aduce spațiului crypto, dar crede că trebuie delimitate niște limite și protecții mai clare. 

Nu suntem anti-Binance. Suntem pro-Binance. Exchange-ul lui CZ poate fi benefic pentru comunitate. Este vorba despre faptul că toți facem greșeli, dar în cele din urmă, aceste greșeli trebuie rectificate. Nu vrem să distrugem Binance, dar acest lucru trebuie să fie rezolvat – a spus Kay

Liti Capital – grupul condus de Kay – va suporta inițial costul arbitrajului și va fi compensat cu o parte procentuală din daunele acordate, în cazul în care acțiunile sunt judecate în favoarea reclamanților.

Reclamanții urmăresc să pună sub semnul întrebării validitatea și respectarea termenilor de utilizare a Binance – despre care Kay a spus că nu constituie un contract care a fost negociat la propriu.

Grupul de arbitraj are obiectivul să conteste ideea că revendicările pot fi făcute individual doar în Hong Kong IAC. Totuși, au declarat că sunt, de asemenea, pregătiți să lupte pentru fiecare revendicare în mod individual – dacă se dovedește ca aceasta este singura variantă.

Nu ne vom opri chiar și dacă trebuie să derulăm procesele în mod individual – a declarat reprezentantul grupului

Dezacordul utilizatorului

Carol Goforth – profesor de drept la Universitatea din Arkansas – a declarat că termenii de utilizare sub forma de click online pe website sunt o procedură frecventă în lumea comerțului electronic. Astfel, pot face parte dintr-un contract obligatoriu din punct de vedere juridic – presupunând că termenii sunt rezonabili. Goforth a spus:

Dacă termenii sunt vizibili în mod rezonabil și dacă trebuie să faceți clic pe un link care vă avertizează că sunteți de acord cu termenii site-ului, ei pot deveni într-adevăr parte a contractului

Acordul de utilizare ar putea fi anulat dacă reclamanții arată că termenii au fost nerezonabili. Aceasta înseamnă că ar trebui să arate cum contractul a fost nedrept sau abuziv în timpul conceperii sale.

Până în acest moment, Binance nu a avut prea multe de declarat despre perspectiva procesului de arbitraj. Un purtător de cuvânt a spus: Ne angajăm responsabil în procesul legal pentru a rezolva litigiile și nu comentăm cu privire la problemele juridice în așteptare de soluționare.

În timpul verii 2021 exchange-ul a fost ținta unui control juridic detaliat legat de reglementarea Binance. Autoritățile din Statele Unite, UK, Franța, India, Japonia, Insulele Cayman precum și țări din alte jurisdicții au încercat să interzică produsele sale comerciale. Apoi au început să urmărească sediile companiei și subsidiarele pentru a dovedi încălcarea legilor național. Binance a închis de atunci accesul la unele dintre produsele sale de trading cu levier și a încetat să ofere serviciile sale clienților din anumite jurisdicții.

Reclamanții care au început procesul colectiv spun că au demarat această acțiune dintr-un număr mai mare de motive. Pentru unii, inclusiv Kay, este vorba despre îndepărtarea mantalei false a descentralizării pe care Binance a folosit-o pentru a se deghiza atât de mult timp.

Imaginați-vă dacă Amazon ar spune:

– Ne pare rău, muncitorii și clienții noștri nu ne pot da niciodată în judecată, pentru că facem parte din Internet – iar Internetul este al oamenilor și rămâne nereglementat 

Asta nu funcționează, a declarat Kay

Exit mobile version