China: În ultimii ani guvernul a încercat să interzică activele digitale de 19 ori

Din 2009 până în prezent, China și Hong Kong au interzis crypto-monedele sau au cauzat FUD în 19 ocazii diferite

Vitalii Vodolazskyi | Adobe Stock

Să aruncăm o privire nostalgică asupra ultimilor 12 ani de FUD din partea Chinei și să vedem dacă putem observa niște asemănări.

China a interzis monedele virtuale pentru prima dată în 2009

1. Autoritățile de reglementare chineze nu au fost niciodată susținătorii crypto-monedelor. În 2009, când monedele digitale bazate pe blockchain erau încă la început, Ministerul Culturii din China și Ministerul Comerțului au interzis utilizarea monedelor virtuale pentru tranzacționarea de bunuri din lumea reală. Deși nu a vizat în mod specific Bitcoin, mișcarea pare să constituie începutul unui deceniu de reglementări anti-crypto.

Prima interdicție specifică pentru Bitcoin datează din 2013

2. În 2013, Banca Populară Chineză (PBoC), a împiedicat instituțiile financiare să gestioneze tranzacțiile BTC, caracterizând-o drept o monedă fără sens. Știrea a făcut ca prețul Bitcoin să scadă sub $1,000, în timp ce BTC China era cel mai mare exchange de crypto-monede după volumul tranzacțiilor.

Prețul Bitcoin-ului în anul 2013
Prețul Bitcoin-ului în perioada Martie 2013 – Decembrie 2013 | CoinMarketCap

Amenințările de a interzice crypto-monedele au influențat tot anul 2014

2014 ne-a învățat că știrile false ale autorităților de reglementare din China sunt la fel de eficiente ca și cele reale.

3. În Martie, un raport fals publicat pe site-ul Sina Weibo, susținea că Banca Populară Chineză va bloca toate tranzacțiile Bitcoin într-o lună. În timp ce știrea a fost una falsă, Bitcoin a scăzut dramatic.

4. Aproximativ în același timp, exchange-ul chinezesc FXBTC a declarat că își va înceta activitatea pe fondul amenințărilor din partea autorităților de reglementare. O combinație între cele două declarații a fost responsabilă de scăderea Bitcoin de la $709 la $346.

În ciuda scăderii de -50%, prețul a început să recupereze rapid și revenit peste $600 la sfârșitul lunii Mai.

Prețul Bitcoin-ului în 2014 | CoinMarketCap

Hack-ul asupra unui exchange chinezesc a provocat o scădere a prețurilor în 2016

5Deși nu a fost controlat direct de China, în August 2016, Bitfinex, cel mai important exchange de crypto-monede din Hong Kong, a fost victima unuia dintre cele mai mari atacuri cibernetice din istorie. Atacatorii au sustras aproximativ 119,756 de Bitcoin – în valoare de $72 de milioane. Știrile despre atacul hackerilor au făcut ca prețul BTC să scadă cu 10% în doar două zile.

Cu toate acestea, în Septembrie, prețurile au crescut din nou până la nivelurile de pre-hack.

Prețul Bitcoin-ului în 2016 | CoinMarketCap

În 2017, China a interzis crypto-monedele de două ori într-o singură lună

6 și 7.: În Septembrie, guvernul chinez le-a interzis exchange-urilor de crypto-monede să activeze pe tot teritoriul țării. Banca Populară Chineză a avertizat că cetățenilor nu li se permite să participe la ICO-uri.

A durat trei luni până când Bitcoin a crescut de la $4,000 la un maxim istoric de aproximativ $20,000.

8 și 9. Bitcoin se îndrepta spre unul dintre cele mai mari Bull Run-uri din istoria sa, când BTCC a declarat că își sistează activitatea pe fondul interdicției guvernamentale. La acea vreme, viceguvernatorul Băncii Populare Chineze a declarat:

Tot ce avem de făcut acum este să ne așezăm pe malul râului și să vedem cum Bitcoin se îneacă

Prețul Bitcoin-ului în 2017 | CoinMarketCap

Diverse știri din anul 2018 au dus la o scurtă criză de încredere față de crypto-monede

10. În Ianuarie 2018, au început să circule știri despre faptul că cetățenii chinezi ar fi putut cauza prăbușirea prețurilor.

11. Deși mulți au susținut că scăderea s-a datorat știrilor din presă, care a raportat o puternică represiune împtotriva minării crypto-monedelor – până la jumătatea lunii Februarie, prețul Bitcoin a scăzut cu peste 65%, ajungând la $6,582.

Prețul Bitcoin-ului în 2018 | CoinMarketCap

Frica, incertitudinea și îndoiala (FUD) au dominat piața în 2019

12. Prețul Bitcoin a scăzut ușor în Aprilie 2019, când un proiect al Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă a Chinei a dezvăluit că ia în considerare interzicerea mineritului… din nou.

13. Banca Populară Chineză a anunțat că trading-ul de crypto-monede va fi eliminat imediat.

Prețul Bitcoin-ului în 2019 | CoinMarketCap

A provocat China baia de sânge din Martie 2020?

14. Se crede că baia de sânge din Martie 2020, când prețul fiecărei crypto-monede a scăzut la începutul pandemiei COVID-19, a fost cauzată în mare parte de faptul că minerii chinezi și-au lichidat toate activele.

15. Guvernul din Hong Kong a anunțat  planurile de interzicere a tranzacționării, ca parte a eforturilor de a combate spălarea banilor în Noiembrie 2020.

Primul an al pandemiei Covid-19 s-a încheiat cu Bitcoin depășind valoarea de $20,000 pentru prima dată în trei ani, atingând un maxim istoric de peste $30,000 înainte de sfârșitul anului 2020.

Prețul Bitcoin-ului în 2020| CoinMarketCap

FUD în prezent

16. În Mai 2021, având în vedere potențialele riscuri, Asociația Națională a Finanțelor pe Internet din China, Asociația Bancară din China și Asociația de Plăți și Compensări din China, au emis o declarație de avertizare împotriva investițiilor în crypto-monede.

17. Luna următoare, Banca Populară Chineză, comandă băncilor și furnizorilor de plată mobile să nu ofere servicii bancare și de decontare clienților angajați în tranzacții legate de crypto-monede.

18. Tot în Iunie, oficialii emit o interdicție totală asupra mineritului, provocând un exod în masă al minerilor.

19. Toate aceste interdicții ne aduc până în prezent, când încă odată Banca Populară Chineză a declarat că toate tranzacțiile cu crypto-monede din China sunt ilegale.

Prețul Bitcoin-ului YTD | CoinMarketCap

Încercări totale de FUD din partea Chinei: 19

Există 11 declarații ale autorităților de reglementare chineze și din Hong Kong – în încercarea de a impune interdicții asupra exchange-urilor sau activităților de mining, precum și 8 cazuri de știri false ale mass-mediei chineze,  care au influențat piața crypto. În total, din 2009 până în prezent, China a interzis sau a cauzat FUD în sectorul crypto de 19 ori.

Exit mobile version