Congresul SUA analizează sfera cripto, C. Hoskinson – invitat la audieri, Singapore promite reglementări rigide

Congresul SUA se consultă cu experți pentru a reglementa activele digitale. Peste ocean, Singapore amenință sectorul cripto cu legi nemiloase

adobestock | Andrea Izzotti

Audieri în Congresul SUA privind reglementarea activelor digitale

Subcomitetul pentru agricultură a invitat spre audieri un oficial al Comisiei pentru Tranzacțiile Futures de Mărfuri – Commodity Futures Trading Commission (CFTC) – un profesor de drept, un cofondator al Chainalysis și pe Charles Hoskinson, fondatorul Cardano,  aceștia și-au exprimat opiniile cu privire la reglementările din sfera cripto.

Audierile din 23 iunie din Camera Reprezentanților Statelor Unite privind reglementarea activelor digitale, au avut ca tematică lacunele în supravegherea și reglementarea instrumentelor derivate și a piețelor spot subdiacente, precum și necesitatea divulgării informațiilor despre clienți de către platformele de tranzacționare.

Comitetul pentru Agricultură supraveghează Commodity Futures Trading Commission (CFTC), care, împreună cu Securities and Exchange Commission (SEC), reglementează piețele financiare.

Cofondatorul Chainalysis, Jonathan Levin, a spus în discursul său că transparența criptomonedelor oferă o perspectivă unică asupra piețelor, inclusiv asupra riscurilor implicate. Blockchain-ul poate debloca informații despre întreaga rețea din spatele activităților ilegale.

Profesorul de drept de la Universitatea Georgetown, Christopher Brummer, a subliniat că legea divulgării presupune ca emitenții să aibă acces la informații despre consumatori de care nu dispun, în timp ce blockchain-ul este transparent este totodată și greu de înțeles.

Profesorul Brummer s-a expus în privința protecției consumatorilor, susținând că creșterea complexității dezvăluirilor ar putea crea vulnerabilități pentru consumatori.

CEO-ul Input Output HK (IOHK), Charles Hoskinson, a vorbit despre importanța principiilor și necesitatea urmăririi eficienței în detrimentul austerității, pe o piață globală care se schimbă rapid. Ulterior, el și-a exprimat opinia că niciun organism de reglementare nu face în prezent o treabă bună, în ceea ce ține de măsurile de protecție a datelor cu caracter personal a clienților și a legii împotriva spălării banilor.

Pe măsură ce participanții au trecut la întrebări mai detaliate, directorul de supraveghere a pieței CFTC, Vincent McGonagle, a spus că agenția sa are experiență în supravegherea pieței spot de criptomonede. Această piață este în prezent reglementată de legile statului privind transferul de bani, dar există multe propuneri pentru a oferi agenției putere asupra acesteia.

„Activele digitale sunt definite ca mărfuri, însă SEC poate determina când pot fi considerate valori mobiliare. Determinarea punctului în care valorile mobiliare sunt complet descentralizate și nu mai sunt supuse supravegherii SEC este un lucru dificil și nu există un mecanism legal pentru transferul acestor mărfuri înapoi sub supravegherea CFTC”, a spus McGonagle.

Puteți viziona ședința Congresului în videoul de mai jos.

Charles Hoskinson a vorbit despre autoreglementarea sectorului cripto cu ajutorul noilor tehnologii

Fondatorul Cardano, a declarat în fața Congresului că reglementările pentru industria cripto ar trebui definite mai bine, și deși autoritățile de reglementare ar trebui să adopte legile, aceștia ar trebui să lase dezvoltatorilor de software atribuțiile de conformitate.

„Este un parteneriat între domeniul public și cel privat. Ceea ce trebuie făcut este să stabilim aceste limite, iar apoi, în calitate de inovatori, putem scrie software care să contribuie la realizarea acestui lucru.”

Reprezentantul republican din Georgia, Austin Scott, a declarat că nici SEC și nici CFTC nu au suficienți angajați pentru a supraveghea miile de criptomonede de pe piață.

„Prin capacitatea criptomonedelor de a stoca și transmite date, cea mai mare parte a acestei activități de reglementare ar putea fi efectuată în mod automat”, a comentat Charles Hoskinson precedenta declarație.

De asemenea, a argumentat că industriei cripto ar trebui să i se permită să creeze organizații de autoreglementare, pentru a stimula conformitatea cu reglementările – la fel ca în cazul industriei bancare private.

CEO-ul IOHK a sugerat că industria ar putea dezvolta un sistem de auto-certificare care ar putea monitoriza automat conformitatea până când apare o anomalie, moment în care autoritatea financiară o va revizui. Mai mult, aducând argumente de ce forța de muncă nu ar trebui să prezinte un obstacol pentru reglementarea activelor digitale, el a emis ipoteza potrivit căreia:

„Chiar și o creștere de patru ori a membrilor Serviciului Fiscal Intern (IRS) nu ar fi suficientă pentru a audita fiecare american. Criptomonedele ar putea fi programate pentru a preveni decontarea tranzacțiilor până când nu se vor efectua verificări obligatorii”.

Mărturia lui din 23 iunie în fața Congresului, a arătat că el este interesat să lucreze cu autoritățile federale de reglementare pentru a dezvolta noile reguli, declarând că respectarea legilor și legislației SUA ar trebui să fie un principiu fundamental pentru industria blockchain.

„Cu toate acestea, aceasta este o nouă tehnologie și o clasă de active radical nouă, care nu se poate încadra cu ușurință în limitele legilor create cu aproape un secol în urmă”.

Charles Hoskinson a susținut un discurs despre reglementările cripto în fața Congresului SUA, în data de 23 iunie 2022
Charles Hoskinson a susținut un discurs despre reglementările cripto – în fața Congresului SUA, în data de 23 iunie 2022

Singapore promite reglementări rigide

Autoritatea de reglementare financiară și banca centrală din Singapore s-a angajat să fie dură și nemiloasă față de compartamentul neadecvat a industriei cripto. Comentariile vin de la Sopnendu Mohanty, directorul fintech din Singapore, care explică că „dacă cineva va face ceva greșit, vom fi brutali și necruțător de duri”.

Comentariile directorului de reglementare fintech ar putea schimba percepția oamenilor despre Singapore – ca fiind una dintre cele mai prietenoase țări din lume în privința activelor digitale. El nu a întârziat să pună sub semnul întrebării legitimitatea pieței cripto, ca răspuns la retorica anumitor participanți care au criticat autoritatea de reglementare pentru că nu este suficient de prietenoasă cu acest sector.

„Am fost criticați de multe companii de criptomonede pentru că nu suntem prietenoși, răspunsul meu a fost: prietenoși în privința la ce? Prietenoși unei economii reale sau prietenoși cu o economie ireală?”

Șeful Fintech din Singapore crede că lumea este pierdută în valute private, aceasta fiind și cauza din spatele tulburărilor mai ample ale pieței. Sopnendu Mohanty a adăugat că orașul-stat a adoptat un proces „extrem de draconic” și „dureros de lent” pentru acordarea de licențe afacerilor cripto, ca răspuns la poziția conservatoare a autorității de reglementare față de cripto.

Singapore a introdus licența obligatorie pentru firmele cripto în ianuarie 2020 și a fost strictă cu privire la condițiile ce trebuie îndeplinite de companii pentru a obține licența. În ianuarie, furnizorilor de criptomonede li s-a interzis să-și facă publicitate în zone publice, cum ar fi transportul public, interdicție care s-a extins la site-uri web publice, precum și la ziare, televiziuni și rețele sociale.

Multe companii de criptomonede au fost înființate în Singapore, atât din cauza taxelor scăzute, cât și a percepției că orașul-stat era foarte prietenos cu criptomonedele. Înăsprirea reglementărilor sugerează că acest lucru se va schimba pe măsură ce țara se concentrează pe emiterea monedei digitale a băncii centrale (CBDC).

Exit mobile version