Legea pentru toți: Majoritatea Băncilor Centrale sunt interesate de utilitatea CBDC, 20-27 iunie

Eșecul Celsius a atras atenția autorităților de reglementare asupra problemelor și a riscurilor de creditare în sfera cripto

Legea pentru toți: Majoritatea Băncilor Centrale sunt interesate de utilitatea CBDC, 20-27 iunie

adobestock | JustSuper

Din cauza suspendării retragerilor de către Rețeaua Celsius la jumătatea lunii iunie, subiectul împrumuturilor cripto a fost pe lista problemelor serioase ale autorităților de reglementare. Săptămâna trecută, legislatorii au continuat să ridice problema acțiunilor necesare de întreprins, cel mai proeminent comentariu venind din partea unuia dintre cei mai sceptici oficiali europeni în privința criptomonedelor, Christine Lagard.

Președintele Băncii Centrale Europene a fost atât de impresionată de criza Celsius, încât a inventat termenul „MiCa II”, referindu-se la principalul pachet de reglementare pentru criptomonede din Uniunea Europeană. Lagarde consideră că noul MiCa ar trebui să conțină linii directoare separate pentru staking-ul de criptomonede și pentru împrumuturi.

Cu toate acestea, până și comunitatea a observat deficiențele actualului model de creditare. Maximalistul Bitcoin și CEO-ul Swan Bitcoin, Kory Klippsten, este îngrijorat de faptul că criza de lichiditate care s-a produs în cazul Celsius, ar putea însemna începutul unei scăderi mai ample a lichidităților de pe platformele cripto care oferă împrumuturi.

Congresul solicită informații de la platformele cripto de care aceștia nu dispun

În 23 iunie au avut loc audieri în Camera Reprezentanților Statelor Unite privind reglementarea activelor digitale, care au avut ca tematică lacunele în supravegherea și reglementarea instrumentelor derivate și a piețelor spot subdiacente, precum și necesitatea divulgării informațiilor despre clienți de către platformele de tranzacționare.

Subcomitetul pentru agricultură a invitat spre audieri un oficial al Comisiei pentru Tranzacțiile Futures de Mărfuri – Commodity Futures Trading Commission (CFTC) – un profesor de drept, un cofondator al Chainalysis și pe Charles Hoskinson, fondatorul Cardano,  aceștia și-au exprimat opiniile cu privire la reglementările din sfera cripto.

Profesorul de drept de la Universitatea Georgetown, Christopher Brummer, a subliniat că legea divulgării presupune ca emitenții să aibă acces la informații despre consumatori de care nu dispun, blockchain-ul este transparent, dar în același timp este și greu de înțeles.

Deși ar fi trebuit să se concentreze pe lacunele în supravegherea și reglementarea instrumentelor derivate și a piețelor spot subiacente, discuția a fost foarte mixtă. 

„Creșterea complexității dezvăluirilor ar putea crea vulnerabilități pentru consumatori”, s-a expus profesorul Christopher Brummer.

90% dintre băncile centrale cercetează utilitatea CBDC-urilor

Viziunea monetară viitoare a instituției include explorarea inovațiilor bazate pe încrederea în monedele suverane stabile ale băncilor centrale și sistemele de plată sigure.

Majoritatea absolută a bancilor centrale din lume, cerceteză sau își testează propria monedă digitală. Cel puțin așa spune noul raport economic anual publicat de Banca Reglementărilor Internaționale (BRI). Cu toate acestea, cifrele sunt mult mai modeste când vine vorba de CBDC-urile aflate în funcțiune la moment – în prezent există doar trei monede digitale ale băncilor centrale în funcțiune și 28 sunt în testare.

Raportul a evidențiat capacitatea monedelor fiduciare suverane actuale de a oferi stabilitate (relativă) a prețurilor și supraveghere publică, criticând în același timp incapacitatea activelor digitale de a îndeplini „funcțiile fundamentale ale banilor” și opacitatea lor în ceea ce privește responsabilitatea față de publicul larg.

În cele din urmă, raportul a punctat spre nivelul record de hack-uri de criptomonede în ultimul an, ca parte a riscurilor inerente de siguranță ale activelor digitale.

SEC și CFTC încearcă să colaboreze

Președintele Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din Statele Unite, Gary Gensler, a reafirmat punctul de vedere al SEC că Bitcoin este o „marfă”, într-un interviu pentru CNBC. Gary Gensler a subliniat că Bitcoin este un exemplu de activ crypto care ar trebui reglementat de Commodity Futures Trading Comission (CFTC), dar nu a comentat alte active digitale.

Această declarație a bucurat sectorul cripto, care era în incertitudine cu privire la poziția pe care o să o ia SEC în ceea ce ține de clasificarea Bitcoin ca marfă sau ca activ.

Cu toate acestea, președintele SEC a adăugat că multe alte active crypto au atribute cheie de „titluri de valoare”, menționând că principala similitudine dintre cele două constă în ideea că „publicul investitor își dorește să obțină un profit”.

Referitor la problema reglementării activelor digitale în Statele Unite, Gensler a spus că este în primul rând un efort dublu între CFTC și SEC, dar că există și o suprapunere cu autoritățile de reglementare bancare în ceea ce privește abordarea monedelor stabile.

El a continuat spunând că multe tokenuri sunt „potențial neconforme” și că „există mult de lucru pentru a proteja cu adevărat publicul care investește”.

Exit mobile version