Legislatorii americani doresc să acorde Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures autoritate asupra crypto exchange-urilor și stablecoin-urilor

Propunerea de lege va oferi autorităților de reglementare a mărfurilor puterea de a stabili reguli pentru dezvoltatorii de criptomonede și pentru platformele de tranzacționare

adobestock | W.Scott McGill

Un grup bipartizan de parlamentari – inclusiv lideri republicani din Comitetul pentru Agricultură al Camerei – au propus un nou proiect de lege pentru a reglementa dezvoltatorii, dealerii și exchange-urile care lucrează cu active digitale – inclusiv monede stabile și, aparent, Bitcoin.

Digital Commodities Exchange Act 2022 – ar extinde competențele de reglementare ale Comisarului pentru tranzacțiile Futures a mărfurilor din SUA – este promovată de Camera Reprezentanților, în frunte cu Glenn Thompson și Tom Emmer.

Ce impact va avea proiectul de lege asupra industriei crypto

În primul rând, dacă ar fi adoptată, legea ar permite Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures din SUA să înregistreze și să reglementeze locurile de tranzacționare care oferă spot sau numerar. Adică, Comisia ar reglementa platformele de tranzacționare crypto, cum ar fi Coinbase și FTX US.

Președintele Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures din SUA, Rostin Behnam, a cerut comitetului, în timpul unei audieri, „să ia în considerare extinderea competențelor instituției pe care o conduce” dincolo de „rolul său istoric de reglementator al instrumentelor derivate”. 

Rostin Behnam - președintele Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures din SUA
Rostin Behnam – președintele Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures din SUA

Proiectul de lege, așa cum este scris, ar face acest lucru, ar oferi agenției dreptul de a reglementa tranzacționarea spot cu mărfuri crypto. În timp ce piețele derivate și futures permit comercianților să speculeze în ce direcție se îndreaptă prețurile activelor, piețele spot le permit comercianților să cumpere și să vândă la prețurile curente.

În plus, proiectul de lege ar acorda acestei comisii jurisdicție asupra activelor digitale care „nu transmit drepturi și obligații asociate în mod normal cu valorile mobiliare”. În timp ce valorile mobiliare bazate pe crypto vor fi gestionate în continuare de SEC, practic orice altceva va fi reglementat de Comisia pentru Tranzacții cu Contracte Futures.

Acesta este un punct problematic pentru industrie, deoarece unele proiecte nu sunt sigure dacă autoritățile de reglementare consideră moneda lor un titlu de valoare. Cu toate acestea, conform actului, platformele de tranzacționare de monede digitale trebuie să obțină aprobarea Comisiei pentru Tranzacții cu Contracte Futures înainte de a putea începe să tranzacționeze noi mărfuri digitale.

Deși acest lucru ar aduce claritate naturii fundamentale a activului, ar putea, de asemenea, să încetinească viteza la care exchange-urile precum Coinbase listează noi tokenuri. 

Proiectul de lege subliniază, de asemenea, reguli de pre-vânzare a activelor digitale, aparent pentru a le împiedica să fie aruncate pe piața liberă afectând consumatorii. Ca parte a procesului de listare, exchange-urile trebuie să demonstreze că prețul criptomonedelor nu poate fi ușor manipulat.

În cele din urmă, proiectul de lege se referă și la emitenții de monede stabile, care vor trebui să se înregistreze ca operator de active digitale cu valoare fixă. Li se va cere să fie supuși unor controale de audit regulate și să se asigure că au suficiente active pentru a schimba monedele stabile în dolari.

Companiile criptografice au solicitat în numeroase rânduri de la legislatori să ofere un cadru de reglementare al activelor digitale, astfel încât industria să poată avansa cu o înțelegere clară a modului legal de funcționare.

Proiectul de lege urmează întâi să fie dezbătut în Camere, după care se va lua o decizie de adoptare a acestuia în Parlament.

Exit mobile version