Parlamentul European a votat pentru mecanismul de consens Proof-of-Work

Minarea de criptomonede ar putea fi catalogată drept o activitate „nesustenabilă” înainte de ianuarie 2025.

Parlamentul European a votat împotriva interzicerii mecanismului de consens Proof-of-Work

AdobeStock

Parlamentul European a votat împotriva unei versiuni a regulamentului privind piețele activelor digitale (MiCA), care ar fi interzis efectiv criptomonedele bazate pe mecanismul de consens Proof-of-Work în Uniunea Europeană.

Pachetul conține o strategie privind finanțele digitale și propuneri privind piețele activelor digitale, reziliența operațională digitală și tehnologia registrelor distribuite.

Acest pachet elimină o lacună din legislația existentă a UE, garantând faptul că actualul cadru juridic nu creează obstacole în calea utilizării noilor instrumente financiare digitale și, în același timp, asigură faptul că astfel de tehnologii și produse noi sunt acoperite de Regulamentul financiar și de mecanismele de gestionare a riscurilor operaționale ale întreprinderilor care își desfășoară activitatea în UE.

 Astfel, pachetul urmărește să sprijine inovarea și adoptarea de noi tehnologii financiare, oferind, în același timp, un nivel adecvat de protecție a consumatorilor și a investitorilor.

Parlamentul European și presiunea asupra criptomonedelor Proof-of-Work

Principala intrigă a sesiunii parlamentare a fost diferența majoră între cele două versiuni ale proiectului supus la vot. Unul dintre ele conținea un limbaj care ar putea interzice orice operațiuni cu criptomonede care se bazează pe protocolul Proof-of-Work (PoW). Uniunea Europeană ar cere minerilor să prezinte un plan detaliat al conformității cu standardele de sustenabilitate a mediului.

În cazul Bitcoin și al altor sisteme descentralizate, astfel de detalii nu ar putea fi furnizate, deoarece nu există un operator central.

Din acest motiv, versiunea proiectului a fost modificată pentru a elimina un astfel de blocaj de reglementare. După cum a afirmat, recent, membrul Comisie pentru Economie și Afaceri Monetare din Parlamentul European, Stefan Berger, limbajul problematic nu trebuia să apară în versiunea finală a proiectului.

În cele din urmă, legea a fost actualizată, dar nu a fost susținută de majoritatea deputaților europeni. 32 de membri ai comisiei ECON au votat împotriva versiunii restrictive și 24 au votat pentru.

Versiunea actualizată a MiCA nu conține nicio interdicție directă sau implicită asupra mecanismului de consens PoW. În schimb, aceasta solicită Comisiei Europene să prezinte o propunere legislativă „în vederea includerii a oricăror activități de extragere a activelor digitale în taxonomia finanțelor durabile a UE”, până la 1 ianuarie 2025.

Minarea de criptomonede ar putea fi catalogată drept o activitate „nesustenabilă” înainte de ianuarie 2025, fiind astfel exclusă din sprijinul și investițiile companiilor și guvernelor europene. Totuși, mineritul este destul de departe de o interdicție totală, a cărei adoptare ar putea modifica drastic statutul criptomonedelor în Europa.

Exit mobile version