Parlamentul Portugaliei refuză să taxeze sectorul crypto

Ministrul portughez de finanțe declarase recent că: „criptomonedele din țară vor fi în curând supuse impozitelor pe câștigurile de capital”

Parlamentul Portugaliei refuză să taxeze sectorul crypto

adobestock | promesaartstudio

Congresul portughez, Assembleia da Republica, a respins două proiecte de lege care ar impune o taxă pe veniturile din criptomonede.

Portugalia este o țara mică și însorită din peninsula Iberică care primește cu brațele deschise cripto entuziaștii din toată lumea, pe țărmurile sale. Comunitatea cripto din această țară este în continuă creștere, ceea ce se datorează taxei 0 pentru tranzacțiile cu active digitale.

În timp ce Elveția este recunoscută ca fiind cea mai prietenoasă jurisdicție din Europa în ceea ce privește criptomonedele, Portugalia accelerează ritmul. Într-adevăr, această țară pe lângă faptul că oferă condiții de trai de invidiat pentru proprietarii de Bitcoin, mai oferă și un mediu fiscal atractiv – ceea ce rezultă într-o creștere a comunității Bitcoin.

Legătura frumoasă dintre Portugalia și Bitcoin a început cu șase ani în urmă, mai exact în 2016 când o lege a autorității fiscale portugheze a statuat că, deoarece criptomonedele nu sunt considerate valute, nu sunt supuse legilor fiscale portugheze și sunt, prin urmare, neimpozabile.

În plus, tranzacționarea cu active digitale nu este considerată venit din investiții în această țară. Acest lucru a atras o mulțime de startup-uri crypto și investiții în Lisabona, chiar dacă companiile care acceptă Bitcoin trebuie să plătească impozit pe venit.

Ministrul portughez de finanțe, Fernando Medina, a declarat recent că: „criptomonedele din țară vor fi în curând supuse impozitului pe câștigurile de capital”.

Cu toate acestea, Parlamentul Portugaliei a respins două propuneri de lege ale partidelor politice mai mici, pentru impozitarea activelor crypto.

Potrivit ziarului economic ECO, propunerile de taxare a sectorului crypto au venit din partea partidelor de stânga Bloco de Esquerda și Livre, ambele respinse în timpul unei sesiuni de vot pentru bugetul din 2022. Guvernului i s-a cerut să exploreze impozitarea profiturilor crypto care depășesc 5.000 de euro.

În Portugalia, tranzacțiile crypto nu sunt supuse impozitului pe câștigurile de capital sau altor taxe. Prin comparație, cota actuală a impozitului pe câștigurile de capital pentru investițiile financiare este de 28%. Ministrul adjunct al finanțelor și impozitelor Antonio Mendes a declarat în aceeași sesiune parlamentară că impozitarea activelor digitale este o „realitate complexă” și că impozitarea acestor câștiguri de capital ar putea să nu fie suficiente.

Impozitare veniturilor din crypto în România

Dacă vorbim de impozitare pe criptomonede, România nu mai face de multă vreme excepție de la această procedură fiscală, astfel că, tranzacțiile cu monede virtuale sunt impozitate și la noi.

În acest context, Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea OUG nr. 25/2018 ce modifică Codul fiscal, vorbește despre transferul de monedă virtuală la art. 114 alin. (2) lit. m din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal).

Astfel, la art. 116, alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, „contribuabilii care realizează venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevăzute la art. 115 alin. (1), precum şi cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l) şi m) au obligaţia de a depune declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului”.

Impozitul este de 10% pe transferul de monedă virtuală, dar nu oricum.

Câştigul din transferul de monedă virtuală în cazul veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m). din Codul Fiscal, se determină ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Adică, dacă ai vândut cu profit, atunci intri și tu la capitolul „impozitare pe criptomonede” și ești bun de plată către stat. Câştigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei.

Dar dacă veniturile realizate din tranzacțiile de criptomonede (cu sau fără alte activități extrasalariale) depășesc 27.600 de lei (adică 12 salarii minime pe țară – 2.300 lei x 12 luni) atunci se datorează și contribuția de asigurări sociale de sănătate, stabilită în cotă de 10%.

Exit mobile version