Rusia va legaliza utilizarea criptomonedelor în comerțul internațional

În circumstanțele actuale, „decontările transfrontaliere fără criptomonede nu sunt posibile”

Rusia va legaliza utilizarea criptomonedelor în comerțul internațional

Unsplash

Banca Centrală din Rusia și Ministerul de Finanțe al țării și-au reconsiderat pozițiile față de criptomonede, recunoscând necesitatea de a legaliza utilizarea acestora în reglementarea transfrontalieră, conform unui raport al publicației locale de știri TASS.

Cele două agenții guvernamentale au convenit că „este imposibil” să se procedeze fără includerea criptomonedelor ca metodă legală de plată în comerțul internațional.

Mișcarea vine în timp ce Rusia încearcă să reglementeze piețele Bitcoin și criptomonedele. Cufundată în sancțiuni occidentale, cea mai mare țară din lume a căutat alternative la dolar pentru a asigura un comerț eficient cu bunurile sale.

Parlamentarii ruși s-au opus din punct de vedere istoric ideii de a folosi criptomonede ca metodă de plată. În 2020, Rusia a adoptat o lege majoră a criptomonedelor „Cu privire la activele financiare digitale”, interzicând oficial utilizarea criptomonedelor precum Bitcoin pentru plăți. Banca Rusiei a fost sceptică cu privire la ideea plăților cu criptomonede, deoarece dorește să protejeze rubla rusă ca singurul mijloc de plată legal al țării.

La sfârșitul anului 2021, a apărut ideea de a folosi criptomonede pentru plăți în comerțul de stat rus. La acea vreme, președintele rus Vladimir Putin a spus că este „prea devreme” pentru a folosi criptomonede pentru a tranzacționa resurse energetice precum petrolul și gazele.

După invazia rusă a Ucrainei, situația s-a schimbat clar sub sancțiunile economice occidentale.

În martie, președintele comitetului energetic al congresului, Pavel Zavalny, a declarat că țara este deschisă să utilizeze Bitcoin pentru a plăti exporturile de gaze naturale și alte resurse naturale.

„Când vine vorba de țările noastre „prietenoase”, precum China sau Turcia, ele nu pun presiune asupra noastră și de ceva timp le oferim să convertească plățile în propriile monede, cum ar fi ruble și yuani”, a spus Zavalny. „Pentru Turcia, poate fi liră și rublă. Deci pot exista mai multe valute, ceea ce este o practică standard. Dacă vor Bitcoin, vom tranzacționa cu Bitcoin.”

În mai, Ministerul Industriei și Comerțului a anunțat că Rusia „mai devreme sau mai târziu” va legaliza plățile cripto. Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a declarat ulterior că criptomonedele pot fi folosite pentru plăți transfrontaliere, dar numai dacă nu intră în sistemul financiar intern rus.

Exit mobile version