Rusia: Legea de interzicere a plăților cu active digitale – votată în primă lectură

În timp ce banca rusă Sber urmează să facă prima sa tranzacție în monedă digitală, Parlamentul Rusiei hotărăște asupra interzicerii plăților cu active digitale

adobestock | ink drop

Legea, care a fost depusă în urmă cu o săptămână la Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a trecut rapid prin prima lectură. Dacă ar deveni lege, ar fi interzisă folosirea „activelor financiare digitale” (DFA) pentru a plăti bunuri sau servicii.

Potrivit presei locale, marți, proiectul de lege promovat de șeful Comitetului pentru piețele financiare a Dumei de Stat, Anatoli Aksakov, a fost aprobat cu rezerve. În timp ce documentul sugerează obligația administratorilor exchange-urilor crypto de a suspenda toate tranzacțiile care implică utilizarea tokenurilor ca surogat pentru bani, interdicția poate fi ridicată în cazurile prevăzute de legea federală.

Profesioniștii din domeniul juridic au criticat proiectul de lege pentru înăsprirea reglementării drepturilor digitale și a activelor tokenizate. Una dintre principalele probleme conceptuale este că proiectul de lege tratează criptomonedele ca metodă de plată, în timp ce acestea sunt în general folosite ca active.

Proiectul de lege introduce, de asemenea, conceptul de „platformă electronică”, care este definită în mod vag ca o platformă financiară, o platformă de investiții sau un sistem informațional în care sunt emise active financiare digitale. Platformele electronice ar fi recunoscute ca subiecte ale sistemului național de plăți și obligate să se înregistreze la registrul băncii centrale. Fiecare operațiune majoră cu active financiare digitale – emisiile, circulația, schimbul și comerțul lor – ar avea propriul registru.

Legea existentă privind Activele Financiare Digitale a intrat în vigoare în 2021. În mai 2022, modificările fiscale pentru activele digitale au trecut de prima lectură în Duma de Stat. Într-o dezvoltare separată, alte două proiecte de lege importante își continuă drumul prin procesul legislativ. Un proiect de lege „Cu privire la moneda digitală” ar defini cadrul de reglementare pentru crypto în general, în timp ce un proiect de lege „Cu privire la minerit în Federația Rusă” ar trebui să stabilească liniile directoare pentru mineri.

Banca rusă Sber va face prima sa tranzacție în monedă digitală

Gigantul bancar rus Sber – cunoscut anterior ca Sberbank – se pregătește să finalizeze până la jumătatea lunii iulie prima sa tranzacție în monedă digitală, care va fi efectuată pe platforma de active digitale a băncii.

Anatoly Popov, vicepreședintele consiliului executiv al Sber, a dezvăluit planurile Sber într-un interviu acordat agenției de presă TASS, care este susținută de stat, pe 15 iunie.

Anatoly Popov a susținut că Sber a primit în sfârșit înregistrarea de la banca centrală a țării în primăvara anului 2022, în urma unei serii de întârzieri. Sber s-a chinuit să-și înregistreze platforma de emitere a activelor digitale, care inițial se aștepta să fie lansată împreună cu monedele stabile Sbercoin până în primăvara anului 2021.

Banca Rusiei - banca centrală a țării - a dat acordul ca banca Sber să-și înregistreze platforma de active digitale financiare
Banca Rusiei – banca centrală a țării – și-a dat acordul ca banca Sber să-și înregistreze platforma de active digitale financiare

Deși cele mai recente știri nu menționează în mod direct aplicarea blockchain-ului pe platforma Sber, Anatoly Popov a remarcat că banca se angajează să exploreze tehnologia, declarând:

„Monitorizăm îndeaproape dezvoltarea noilor tehnologii, cum ar fi tehnologia blockchain. Studiem cum se dezvoltă tehnologiile blockchain. Platforma noastră a trecut deja testele de acceptare și prima tranzacție va avea loc într-o lună”.

Vestea a venit împreună cu cea de la VTB – a doua cea mai mare bancă a Rusiei – care se pregătește, de asemenea, să testeze achiziționarea de active digitale în schimbul monedei digitale a băncii centrale a Rusiei, rubla digitală, în septembrie 2022. Membrul consiliului de administrație al VTB, Svyatoslav Ostrovsky, ar fi anunțat intenția de a lansa o nouă platformă pentru a cumpăra ruble digitale la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg pe 15 iunie.

Exit mobile version