Să fim clari: Tehnologia Blockchain înseamnă infrastructură

În timp ce dialogul dintre industria blockchain și Congresul Statelor Unite continuă - entuziaștii speră că legislatura reglementativă înseamnă o rezolvare benefică pentru ambele părți

Travel Mania | Adobe Stock

În ultimele săptămâni, industria blockchain a debutat în multe titluri din mass-media, pe măsură ce se intensifică discuțiile cu organele legii, după ce acestea și-au propus să strângă $28 de miliarde prin colectarea taxelor din tranzacții crypto. Propunerea se numește Bipartisan Infrastructure Deal (BID) și a lăsat o incertitudine în aer pentru companiile care își construiesc produsul pe blockchain – în special cele care nu se axează atât de mult pe tranzacționare. Deși n-au reușit să modifice tonul propunerii, mulți entuziaști ai sferei crypto spun că sunt victorioși deoarece industria blockchain și-a găsit calea în negocierile cu Congresul. Acum, trebuie să folosească acest mijloc pentru a demonstra ce este cu adevărat important: faptul că tehnologia blockchain este o infrastructură, nu doar o sursă de venit pentru a finanța proiecte.

Infrastructura sub formă de drumuri, căi ferate, rețelistică pentru internet sau energie – este despre construirea unei fundații și conectarea afacerilor, pentru ca afacerile să crească și să prospereze. Businessurile care alimentează lanțul de e-comerț și livrează produsele la ușă, în orice colț al țării? Despre ele este vorba: succesul lor este dependent de infrastructura comună, de la electricitate și internet – până la aeroporturi și autostrăzi. Profiturile acestor companii sunt taxate și folosite la întreținerea acestei infrastructuri.

În contextul blockchain, tranzacționarea de crypto-monede este doar una din multele întrebuințări pe care această tehnologie le are – și după cum indică și BID – una care poate genera un venit taxabil considerabil. Dar, la fel ca în cazul autostrăzilor sau al căilor ferate, tehnologia blockchain reprezintă o formă de infrastructură care creează oportunități pentru binele comun și conectivitate pentru a rezolva problemele din lumea reală. În prezent, tehnologia blockchain oferă: 

  1. Un acces mai bun la serviciile financiare
  2. Plăți peste graniță mai ieftine și mai rapide
  3. Interoperabilitate mai bună între sistemele bancare internaționale

Remitențele către țările cu venituri mici și medii au ajuns la $540 miliarde în 2020, conform ultimului raport publicat de KNOMAD. Cu toate acestea, cei care trimit bani peste graniță suportă costuri și taxe mult prea ridicate – folosind infrastructura de plată internațională. În al 4-lea trimestru al anului 2020, costul mediu global pentru un virament de $200 era de 6,5%. Tehnologia blockchain îmbunătățește remitențele prin reducerea semnificativă a taxelor, a timpului de așteptare și al fricțiunilor asociate cu un număr mare de intermediari. Plățile realizate prin blockchain pot dura câteva secunde (în loc de câteva zile) să ajungă la destinatar – iar costul unei tranzacții este neglijabil (uneori, mic cât un cent).

Să fim clari: Tehnologia Blockchain înseamnă infrastructură
Creativa Images | Adobe Stock

Furnizorii de infrastructură blockchain, care se confruntă cu dilema de a raporta date pe care nu le au, vor fi obligați să opereze într-un mediu de reglementare din ce în ce mai incert – care își va încetini eforturile în cel mai bun caz; iar în cel mai rău – alungă acești dezvoltatori din țară. În lipsa infrastructurii blockchain, țările n-ar putea pierde doar taxele colectate din tranzacționarea de crypto-monede – ci ar putea pierde și beneficiul soluțiilor care sunt construite pe acest tip de tehnologie.

Înțelegând ramificațiile tonului folosit de Congres, industria blockchain s-a unit și a reacționat în forță: nu pentru a sta în calea impozitării legitime a profitului rezultat din tranzacționare – ci pentru a educa oamenii politici. Experții trebuie să vorbească și să continue să explice tehnologia blockchain, întrebuințările sale și rolul pe care îl are fiecare participant. Abia mai apoi – oamenii politici vor putea elabora proiecte legislative care să echilibreze nevoia de reglementare cu nevoia de a încuraja inovația.

Sigur că industria este mai optimistă după ce a auzit senatorii bine informați, care au susținut modificările care fac diferența între cei care construiesc tehnologie și cei care furnizează servicii financiare. Deoarece dialogul dintre industria blockchain și Congresul Statelor Unite – încă se desfășoară, există în continuare speranța că această legislație va găsi un echilibru între plata impozitelor și inovația într-un spațiu mai larg. Pe măsură ce BID trece către Camera Reprezentanților din Statele Unite, treaba este departe de a fi gata. Industria este gata să-i ajute în continuare pe parlamentari să elaboreze legislație bine pusă la punct – și cântărește factorii de decizie politică, pentru a încuraja progresele tehnologice și infrastructura blockchain.

Exit mobile version