Ethereum 2.0: miza și consecințele upgradării

Ethereum 2.0: miza și consecințele upgradării

Sergey Nivens | Adobe Stock

Este important de reținut faptul că după ce 100,000 de monede Ethereum au fost puse la stake odată cu implementarea upgradeului London pe rețeaua Ropsten testnet – cantitatea totală de monede puse la stake pe Beacon Chain – a trecut de 5% din supplyul total al monedei, pentru prima dată.

În comparație cu alte rețele sau monede care rulează pe principiul Proof of Stake – procentajul de 5% nu pare mare. De exemplu – Cardano – are aproape 72% din cantitatea totală de monede – pusă prin stake la păstrare. Există o mulțime de explicații pentru această discrepanță majoră între ETH și alte chainuri. Kosala Hemachandra, șeful executiv al MyEtherWallet, a explicat de ce acest factor este unul pozitiv pentru rețea:

Spre deosebire de majoritatea celorlalte monede de tipul Proof of Stake, scopul ETH nu este doar stakeul și câștigarea unei dobânzi din asta. Acesta este un semn încurajator pentru utilizarea și întrebuințarea ETH. De exemplu: dacă 80% din monedele ETH sunt puse la păstrare în stake – ar mai rămâne doar 20% din monede pentru a efectua operațiuni pe rețea… iar acesta nu este un scenariu tocmai ideal

Conform datelor furnizate de Anthony Sassano, fondatorul EthHub.io, 23% din totalul monedelor ETH aflate în circulație – sunt plasate în contracte inteligente, cunoscute și drept Smart Contracts. Tradus în numere, procentul acesta înseamnă 23,45 de milioane de monede ETH – evaluate la aproape $50 miliarde. Din cele 23,45 de milioane de monede – peste 6 milioane sunt puse la păstrare în stake pe ETH Beacon Chain – iar 9 milioane sunt puse la păstrare în diferite proiecte DeFi. Ethereum este cel mai utilizat blockchain din sfera finanțelor descentralizate.

Tranziția la Ethereum 2.0

Îmbinarea celor două protocoale – ETH 1.0 și ETH 2.0 – va marca sfârșitul mecanismului Proof of Work pentru Ethereum, iar minerii se vor confrunta cu o alegere dificilă.

Pe măsură ce aparatura hardware destinată minării – se învechește – minerii se vor confrunta cu o dilemă odată ce upgradeul este implementat: ei vor trebui fie să își vândă aparatura și rigurile de minat, fie să migreze la minarea altor monede Altcoin.

Justin Drake, membru Ethereum Foundation, a estimat într-o analiză faptul că vor fi emise aproximativ 1,000 de monede ETH pe zi – în urma upgradeului – și că în aceeași zi – ar putea fi arse peste 6,000 de monede, pentru a face ETH un activ deflaționar.

Conform analizei lui Drake, dacă numărul de validatori și procentul de stake al supplyului – cresc cu 6,7% pe an – schimbarea aceasta ar putea reduce numărul total de monede cu 1,6 milioane de ETH pe an (adică 1,4% din supply).

Exit mobile version