Microsoft vrea să utilizeze blockchainul Ethereum pentru a combate pirateria

Noul plan al companiei americane de a combate pirateria online - se bazează pe transparența tehnologiei blockchain

Microsoft vrea să utilizeze blockchainul Ethereum pentru a combate pirateria

24K-Production | Adobe Stock

Sistemul de operare Windows și suita de unelte Office – au fost întotdeauna o prioritate a piraților cibernetici, acestea însumând cele mai multe descărcări ilegale de pe internet. Nu ar trebui să fie de mirare faptul că Microsoft, compania-mamă care dezvoltă ambele produse software – lucrează din greu ca să impună măsuri anti-piraterie.

Într-un document emis recent de departamentul de research al Microsoft – gigantul software a studiat inițiativa care se bazează pe blockchain – de a încuraja o nouă campanie anti-piraterie. La realizarea documentului au participat și reprezentanți din partea Alibaba sau Carnegie Mellon University.

Microsoft dorește să răsplătească raportarea conținutului piratat

După cum spune și titlul documentului – Argus: un sistem transparent de stimulente pentru campaniile anti-piraterie – noul sistem pe care Microsoft dorește să-l implementeze se va baza pe transparența pe care tehnologia blockchain o oferă. Fiind construit pe blockchainul Ethereum, Argus își propune să aducă pe piață un mecanism de recompensare care nu necesită încredere sau autoritate centrală – în timp ce protejează datele colectate de la utilizatorii anonimi care raportează pirateria.

În cadrul implementării, vom încerca să trecem peste o serie de obstacole greu de evitat, pentru a ne asigura că securitatea nu este afectată de transparență – au spus autorii documentului

Argus permite urmărirea înapoi a conținutului piratat de pe internet, până la sursa care l-a emis. Acest proces este detaliat în cadrul documentului. Fiecare raportare de conținut piratat implică o procedură de mascare a informației; aceasta se numește Proof-of-Leakage. În acest fel, doar informatorul este cel care poate raporta o copie găsită pe internet, fără a fi nevoie să o dețină.

De asemenea, sistemul este prevăzut și cu procese antifraudă, astfel încât același fișier piratat să nu poată fi raportat de aceeași persoană, dar cu conturi diferite, pentru a beneficia abuziv de recompense.

Cu securitatea și eficiența practică pe care Argus le pune la dispoziție, sperăm că vor lua amploare campanii împotriva pirateriei. Acest lucru s-ar putea datora doar mecanismului transparent de recompensare – au mai spus specialiștii în raport

Abordând și problema pe care o are Ethereum atunci când vine vorba de taxele tranzacțiilor, documentul a explicat că echipa din spatele proiectului a optimizat suficiente operații criptografice, astfel încât costul de raportare al pirateriei să fie minim.

Exit mobile version