Monero: tranzacțiile nu mai sunt la fel de private din cauza unei erori

Alswart | Adobe Stock

Zilele trecute, Justin Berman, software developer al proiectului Monero, a descoperit un bug (eroare de programare) care se pare că are implicații serioase în ceea ce privește securitatea și confidențialitatea utilizatorilor acestei crypto-monede.

Lansată în 2014, Monero (XMR) este cea mai cunoscută crypto-moneda al cărei scop este să furnizeze confidențialitate ridicată utilizatorilor. Monero este lider în domeniul ‘privacy coins’ (monede confidențiale) și se mândrea până mai recent că utilizează un tip de criptografie care face ca toate tranzacțiile din rețea să rămână securizate, confidențiale și 100% neidentificabile.

Monero nu este atât de confidențială precum se credea

Vestea despre descoperirea unui bug a zguduit comunitatea Monero și i-a făcut pe mulți să se îngrijoreze că ar putea fi victime ale unor potențiale atacuri cibernetice.
În ce constă acest bug? Developerul a descoperit că dacă un utilizator cheltuiește monedele până în 20 de minute de la primirea lor, este probabil că acest lucru să fie identificat ca ‘tranzacție reală’ printre numeroase „tranzacții false”, ducând la înlăturarea confidențialității utilizatorului.

Developerii Monero i-au asigurat totuși pe utilizatori că acest bug nu dezvăluie cantitatea de monede trimisă ori adresa și că nu există absolut niciun risc ca fondurile să fie furate.
Acesta afectează doar fondurile trimise în primele 20 de minute de la primirea lor.

Așteaptă o oră înainte de a trimite monedele XMR

Developerii au anuntat că lucrează pentru a remedia acest bug într-un update viitor al software-ului de wallet și că nu e necesar să fie făcut un hard fork. Ceea ce se cere de la utilizatori e să aibă răbdare și să aștepte cel puțin o ora înainte de a-și trimite monedele mai departe.

Din păcate, se pare că utilizatorii care au trimis în trecut monedele imediat ce le-au primit, nu au avut confidențialitate absolută, așa cum se credea.

De-a lungul timpului, numeroase instituții de reglementare financiară au încercat să ‘spargă’ confidențialitatea Monero. Anul trecut, IRS (The United States Internal Revenue Service) a promis o recompensă de 625 000$ oricui va reuși să urmărească tranzacțiile făcute în rețeaua Monero.

Monero: tranzacțiile nu mai sunt la fel de private din cauza unui bug
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Manifest: De ce contează să avem confidențialitate?

Confidențialitatea a devenit esențială în “era exploatării datelor.” Modalitățile prin care datele noastre sunt astăzi identificate și exploatate de către giganții tech, agenții de spionaj și guverne nu puteau fi imaginate acum 20-30 de ani, în zorii Internetului, căci păreau desprinse dintr-un film SF.

Și totuși, odată cu dezvăluirile lui Edward Snowden, Wikileaks și alții, “ni s-a luat de pe ochi vălul” și am văzut realitatea, iar asta ne-a cutremurat.

Confidențialitatea este fundamentală pentru specia umană. Ea ne ajută zi de zi să ne definim relațiile cu lumea înconjurătoare, ne oferă spațiu pentru a fi noi înșine, liberi de orice judecată și ne ajută să gândim liber, fără discriminare. Ne oferă de asemenea libertatea autonomiei și demnitate.

Confidențialitatea este modalitatea prin care ne protejăm pe noi înșine și societatea împotriva uzului arbitrar și nejustificat al puterii, prin faptul că suntem în controlul a ceea ce poate fi cunoscut despre noi. Astfel,ne protejăm de cei care doresc să exercite control asupra datelor noastre și în cele din urmă asupra tuturor aspectelor vieții noastre.

Confidențialitatea înseamnă să avem opțiunea de a alege – de a decide ce dorim să spunem și cui, de a stabili granițe, de a limita cine are acces la corpurile, locurile, lucrurile, comunicațiile și informațiile noastre. Ea ne ajută de asemenea să negociem cine suntem și cum dorim să interacționăm cu lumea înconjurătoare, și să definim aceste relații în termeni proprii.

În cele din urmă, confidențialitatea este un drept fundamental, fără de care niciun alt drept fundamental nu mai este posibil.

Tocmai de aceea, orice breșă în instrumentele care ne-ar ajuta să ne păstrăm confidențialitatea ne afectează în moduri infinite.

Exit mobile version