Top 15 cele mai scumpe NFT-uri vândute vreodată

Arta digitală sub formă de NFT-uri a devenit cel mai profitabil domeniu al artiștilor contemporani. Unele piese au ajuns să se vândă pentru zeci de milioane de dolari.

Opensea | Beeple

În anul 2021 criptomonedele și tehnologia blockchain au cunoscut o creștere masivă, atât în ceea ce privește capitalizarea de piață, cât și în privința dezvoltării infrastructurii.

Un lucru care a atras atenția comunității cripto și a investitorilor au fost tokenurile digitale nefungibile (NFT). 

Non-fungible tokens sau NFT-urile, schimbă în totalitate percepția oamenilor în privința artei, iar investitorii încep să le ia în calcul ca serioase oportunități de investiție.

În ultimul an, NFT-urile au devenit senzația din lumea cripto. Caracterul nefungibil al acestora presupune că token-urile nu pot fi replicate. Caracterul exclusiv face din NFT-uri bunuri digitale unice, iar artiștii au sesizat această nișă creată de tehnologie.

În ultimul an această industrie a cunoscut o creștere majoră, căutările Google pentru acest termen atingând cele mai mari niveluri din istorie. Piețele de NFT-uri precum NiftyGateway și OpenSea au înregistrat volumuri record de tranzacționare – ceea ce se datorează faptului că tot mai mulți oameni încearcă să profite în urma acestor tranzacții.

Oamenii sunt dispuși să plătească zeci de mii de dolari pentru o piesă de artă digitală. În acest articol, o să vă prezent[m care sunt cele mai scumpe 15 NFT-uri vândute până în prezent.

15. CryptoPunk #7252: 5,33 milioane de dolari

CryptoPunks este cea mai populară colecție de token-uri nefungibile în acest moment. Această colecție reprezintă un set de 10.000 de caractere digitale unice generate aleatoriu, fiind printre primele exemple de NFT-uri lansate pe blockchain-ul Ethereum.  Proiectul creat de Larva Labs a apărut în iunie 2017, interesant este faptul că primele exemplare de Crypto Punks erau distribuite gratuit.

Fostul proprietar al CryptoPunk #7252 (un zombie punk cu barbă, cercei și păr roșu) ar fi plătit 2,5 milioane de dolari pentru el atunci când l-a cumpărat la începutul lunii august 2021. Câteva săptămâni mai târziu el și-a dublat banii vânzându-l pe 24 august pentru 1.600 ETH (5,33 milioane de dolari).

CryptoPunk #7252: 5,33 Milioane de dolari
15. CryptoPunk #7252: 5,33 milioane de dolari | Larva Labs

14. World Wide Web source code: 5,43 milioane de dolari

Creatorul World Wide Web – Sir Tim Berners-Lee i-a surprins pe mulți când a anunțat că intenționează să vândă un NFT ce reprezintă codul sursă original al web-ului, într-o licitație la Sotheby’s. Criticii s-au plâns că vânzarea codului sursă al web-ului către o singură persoană este împotriva naturii descentralizate a web-ului, Berners-Lee, la rândul său, a susținut că: „acest lucru este în totală concordanță cu valorile web-ului”.

Desigur că NFT-ul nu este cu adevărat codul sursă al web-ului, care este open source și se află în domeniul public, astfel, fiind disponibil gratuit pentru a fi vizualizat și copiat. În schimb, aceasta este o reprezentare artistică a codului sursă ambalat într-un NFT.

14. World Wide Web source code: 5,43 milioane de dolari | Sir Tim Berners-Lee

13. CryptoPunk #5217: 5,44 milioane de dolari

Al 2-lea Crypto Punk din topul nostru, acesta este un exemplar foarte rar, fiind unul dintre cele 24 de ape punks. CryptoPunk #5127 are capul acoperit cu o căciulă tricotată, iar la gât poartă un lanț de aur și a fost vândut cu 5,44 milioane de dolari în iulie 2021.

13. CryptoPunk #5217: 5,44 milioane de dolari | Larva Labs

12. Ocean Front: 6 milioane de dolari

În martie 2021, Justin Sun fondatorul TRON (TRX) a reușit într-un final să pună mâna pe un NFT marca Beeple, plătind 6 milioane de dolari pentru opera digitală Ocean Front a artistului. Michael Joseph Winkelmann, cunoscut profesional sub numele de Beeple, este cel mai popular artist digital – câteva dintre lucrările sale fiind prezente în acest top.

Să nu credeți că NFT-urile sunt doar o manie de a ieși în evidență a miliardarilor cripto, aceste 6 milioane de dolari au fost predestinați unei cauze nobile. Profiturile din licitație au fost obținute de către Fundația Open Earth, o fundație non-profit care își propune să urmărească progresul global în ceea ce privește Acordul de la Paris pentru combaterea schimbărilor climatice.

12. Ocean Front: 6 milioane de dolari | Beeple

11. A Coin for the Ferryman: 6,034 milioane de dolari

Acesta este unul dintre primele NFT-uri create de renumitului artist criptografic XCOPY. Activul digital nefungibil, intitulat „A Coin For the Ferryman”, datează din 2018 și este printre cele mai vechi dintre creațiile artistului.

Piesa a fost păstrată câțiva ani de către utilizatorul SuperRare @0xclipse, care a cumpărat opera de artă direct de la XCOPY în 2018 pentru 0,5 ETH, în jur de 139 de dolari la acea vreme.

11. A Coin for the Ferryman: 6,034 milioane de dolari | XCOPY

10. CROSSROAD: 6,66 milioane de dolari 

CROSSROAD este un NFT creat de renumitul artist digital Beeple. Conține o mulțime de mesaje anti-Trump, în mijloc aflându-se un gigant dezbrăcat ce îl reprezintă pe Donald Trump prăbușit pe pământ – cu diverse înjurături scrise pe corpul său.

De la început opera a arătat altfel, ea fiind concepută pentru a se schimba în funcție de rezultatul alegerilor din 2020 din Statele Unite. Dacă Trump ar fi câștigat, el ar fi fost înfățișat purtând o coroană și mergând prin flăcări.

Nifty Gateway este o piață populară pentru obiectele de colecție digitale, prin intermediul acesteia s-a produs vânzarea de 6,66 milioane de dolari a NFT-ului între proprietarul său inițial (utilizatorul Twitter Pablorfraile) și un cumpărător anonim.

NFT-ul a fost vândut la doar patru luni după ce a fost achiziționat inițial, înregistrând un venit de aproape 10x față de prețul pe care l-a plătit Pablorfraile.

10. CROSSROAD: 6,66 milioane de dolari | Beeple

9. Ringers 109: 6,9 milioane de dolari 

Există un număr aproape infinit de moduri de a înfășura o sfoară în jurul unui set de cuie. La suprafață poate părea un concept simplu, dar pregătește-te să fii surprins și încântat de varietatea de combinații pe care algoritmul le poate produce. Fiecare ieșire din „Ringers” este derivată dintr-un hash unic de tranzacție și este generată în Javascript în browser. Aceasta este cea mai scumpă piesă vândută din proiectul ArtBlocks.

9. Ringers 109: 6,9 milioane de dolari | ArtBlocks

8. Right-Click and Save As Guy: 7,09 milioane de dolari

Clic dreapta și salvează acest avatar – aceasta este denumirea oficială a operei, iar în descriere artistul a mai adăugat: „de ce l-aș cumpăra când pot face clic dreapta și îl pot salva?”. Acest NFT a fost creat ca o ironie îndreptată către cei care critică activele digitale nefungibile. Mulți nu înțeleg de ce ar cumpăra un NFT când pur și simplu îl pot copia, răspunsul este simplu, datorită blockchain-ului este posibil de verificat cine este proprietarul acestei imagini și doar el o poate vinde și profita în urma vânzării.

8. Right-Click and Save As Guy: 7,09 milioane de dolari | XCOPY

7. CryptoPunk #7804: 7,56 milioane de dolari

Dylan Field, CEO-ul companiei de software de design Figma, se află în spatele vânzării celui de-al treilea cel mai scump NFT din istorie – CryptoPunk #7804. Acest NFT s-a vândut pentru grandioasa sumă de 4.200 ETH în martie 2021, la momentul respectiv în valoare de 7,5 milioane de dolari.

Acest NFT este unul dintre cele nouă CryptoPunks Alien, combinând un total de trei accesorii: un chipiu în față, ochelari negri și o pipă de lemn pentru fumat.

7. CryptoPunk #7804: 7,56 milioane de dolari | Larva Labs

6. CryptoPunk #3100: 7,58 milioane de dolari

Nu glumeam când am menționat că CryptoPunks este una dintre cele mai populare serii de NFT. Avem în listă un alt punk extraterestru, CryptoPunk #3100 poartă o bandă de cap și a fost vândut pentru 4.200 ETH (7,51 milioane de dolari) în martie 2021.

6. CryptoPunk #3100: 7,58 Milioane de dolari | Larva Labs

5. CryptoPunk #7523: 11,8 milioane de dolari

Obișnuiți-vă să vedeți aceste fețe pixelate – CryptoPunks reprezintă una dintre cele mai scumpe serii NFT. Dezvoltatorii acestora sunt Matt Hall și John Watkinson de la studioul american de gaming Larva Labs.

Inițial oferite gratuit, unele CryptoPunks cu caracteristici deosebit de rare sau populare au continuat să se vândă pentru sume semnificative. În special acest – CryptoPunk #7523 – are o mulțime de asemenea atribute, fiind unul dintre cele nouă punk-uri Alien.

Faptul că poartă o mască medicală îi conferă în același timp o actualitate unică în contextul acestei pandemii globale de COVID, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a fost achiziționat la licitația Sotheby’s „Natively Digital” pentru o valoare imensă de 11,8 milioane de dolari de către cel mai mare acționar al DraftKings, Shalom Meckenzie.

„Mi-am dorit foarte mult acest CryptoPunk special, face parte din colecția Alien, care este cea mai rară dintre punk-uri și unicul Alien care poartă mască. Mi s-a părut ca un simbol al Covid-ului și al popularității NFT-urilor”, a declarat Meckenzie.

5. CryptoPunk #7523: 11,8 Milioane de dolari | Larva Labs

4. Beeple – The human one: 29,98 milioane de dolari

O nouă piesă de artă marca Beeple a fost vândută pentru o sumă impunătoare la casa de licitații Christie’s, la data de 9 noiembrie 2021.

Lucrarea – o sculptură video cinetică cu un NFT dinamic corespunzător – este concepută pentru a afișa continuu lucrări de artă care vor evolua în timp. Beeple va avea acces de la distanță la opera de artă și va avea control creativ asupra conținutului acesteia pentru totdeauna.

Noah Davis, șeful vânzărilor digitale la Christie’s, a numit opera de artă „o continuare triumfătoare a celebrului EVERYDAYS: Primele 5000 de zile a artistului”, care este unul dintre cele mai scumpe NFT-uri vândute vreodată.

4. Beeple – The human one: 29,98 milioane de dolari

3. Pak – Clock NFT: 53 milioane de dolari

AssangeDAO, o organizație autonomă descentralizată (DAO) formată din „cypherpunks” care luptă pentru eliberarea fondatorului WikiLeaks încarcerat, Julian Assange, a câștigat oferta pentru Clock NFT, care a fost creat de artistul digital Pak în colaborare cu Assange.

Veniturile din vânzarea Clock NFT vor merge către fondul de apărare al lui Assange.

„100% vor merge către Wau Holland Foundation, care sprijină apărarea lui Julian Assange”, a spus Pak pe Twitter.

3. Pak – Clock NFT: 53 milioane de dolari

2. Everydays: The First 5000 Days – 69,3 milioane de dolari

Acest NFT „EVERYDAYS: PRIMELE 5000 DE ZILE” a deținut mai mult timp recordul pentru cel mai scump NFT vândut vreodată (și una dintre cele mai scumpe opere de artă vândute vreodată). Opera de artă, creată de renumitul artist digital Mike „Beeple” Winkelmann, s-a vândut cu 69,3 milioane de dolari la casa de licitații Christie’s – fiind prima dată când au vândut o operă de artă pur digitală.

NFT-ul reprezintă un colaj de 5.000 de lucrări anterioare ale lui Beeple, demonstrând dezvoltarea sa ca artist de-a lungul carierei.

A fost cumpărată de Vignesh Metakovan Sundaresan, care inițial a rămas anonim, dar mai târziu și-a dezvăluit identitatea.

„Ideea a fost să le arătăm indienilor și oamenilor de culoare că și ei ar putea fi patroni, că prin cripto avem puterea de a egala Occidentul față de ceilalți și că sudul global este în creștere”, a explicat Metakovan.

2. Everydays: The First 5000 Days – 69,3 milioane de dolari

1. Pak – The Merge: 91 milioane de dolari

La o licitație publică organizată de renumita casă de acțiuni Nifty Gateway, creatorul digital Pak a dezvăluit The Merge, un proiect NFT neobișnuit care a avut capacitatea de a se extinde în timp. În mod uimitor, peste 28.000 de colecționari au cumpărat o piesă din această operă, cheltuind 91.806.519 milioane de dolari – pentru a cumpăra 266.434 de unități din ceea ce Pak numește „The Merge”.

Din punct de vedere tehnic, vânzarea a făcut ca Pak să devină artistul în viață, care a vândut cea mai scumpă operă de artă din lume. Totuși, este nevoie de o explicație a ceea ce The Merge reprezintă de fapt.

Conform descrierii oficiale oferite de NiftyGateway, proiectul reprezintă o nouă abordare îndrăzneață în sfera artei digitale. Pak, creatorul Open Editions, a inventat un nou mecanism.

„Puteți achiziționa câte unități de masă doriți în timpul vânzării de 48 de ore. Ca rezultat, veți obține un NFT dinamic cu masa acumulată” – potrivit NiftyGateway.

1. Pak – The Merge: 91 milioane de dolari
Exit mobile version