Grupuri pro-ruse primesc donații în criptomonede pentru a susține războiul din Ucraina

Fondurile sunt folosite pentru achiziția de drone, ochelari pentru viziune nocturnă sau antrenarea milițiilor.

Foto: Pixabay

Ucraina s-a bazat pe criptomonede în primele zile, critice, de război pentru a-și acoperi nevoile financiare urgente.

Kievul a primit donații în valoare de zeci de milioane de dolari în Bitcoin, Ethereum și alte token-uri, cu care a cumpărat arme și provizii medicale. Atunci, sistemele financiare convenționale ale țării, centralizate, au fost paralizate de numărul mare de tranzacții și solicitări făcute de cetățenii panicați.

Inclusiv Vitalik Buterin, „părintele” de origine rusă al Ethereum, a donat 5 milioane de dolari în ETH pentru Ucraina.

Deținătorii de criptomonede nu s-au îmbulzit să-i sprijine pe ruși și aliații lor

Grupurile care susțin Rusia au apelat și ele la monedele virtuale pentru a finanța războiul declanșat de regimul lui Putin în Ucraina, arată un studiu realizat de TRM Labs. Acestea folosesc conturi de Telegram pentru a colecta donații în criptomonede, potrivit CNBC. Banii sunt utilizați pentru a antrena și echipa diferitele miliții care luptă alături de forțele armate ruse în Ucraina, dar și pentru achiziția de echipamente.

Totuși, succesul acestor entități în strângerea de fonduri nu este foarte mare. În perioada 24 februarie – 22 septembrie, grupurile au strâns echivalentul a 400.000 de dolari în criptomonede.

Una dintre aceste entități este Task Force Rusich, identificată de Trezoreria Statelor Unite ca fiind „un grup paramilitar neonazist” care participă la conflictul din Ucraina. Organizația spune că folosește banii primiți pentru a cumpăra radiouri și echipamente pentru viziune nocturnă.

criptomonede
O organizație pro-Rusia a strâns echivalentul a peste 160.000 de dolari în Bitcoin și alte criptomonede (Sursa: TRM Labs)

Potrivit TRM Labs, Novorossia Aid Coordinating Center, grup înființat în 2014 pentru a susține activitățile Rusiei în Ucraina, a strâns până acum echivalentul a aproximativ 21.000 de dolari în criptomonede, în special Bitcoin. Ei folosesc fondurile pentru a cumpăra drone. Rusia nu mai poate produce astfel de aeronave din cauza faptului că nu mai are acces la componente high-tech de producție vestică. De aceea, Moscova a cumpărat recent sute de drone de la Iran. Din păcate pentru ruși, acestea au o calitate slabă.

Orlan-10, dronă produsă în Rusia care folosește multe componente vestice. Zeci de astfel de aeronave au fost pierdute în Ucraina, iar unele grupuri colectează criptomonede pentru a le înlocui cu modele de import. (Foto: Wikipedia)

TRM Labs precizează că nu știe dacă entitățile incluse în studiu lucrează direct pentru Kremlin sau operează independent.

Tranzacțiile sunt greu de urmărit și blocat

Pentru organizațiile din Rusia este dificil să strângă fonduri, de la simpatizanții internaționali, pe căi oficiale, din cauza sancțiunilor dure impuse de Vest. Tocmai de aceea, mulți analiști s-au temut că Moscova se va folosi de criptomonede pentru a evita, cel puțin parțial, sancțiunile. Totuși, nu există lichiditate suficientă în sistemul cripto pentru a acoperi nevoile uriașe ale Moscovei.

Când vine vorba de grupuri mici, însă, acestea pot mișca fondurile în mare parte neobservate.

Acești actori folosesc platforme de tranzacționare mai puțin cunoscute, care nu respectă normele anti-spălare de bani sau sancțiunile anunțate de Vest, dar și alte unelte, precum mixerele cripto. Aceste platforme software amestecă criptomonede „murdare” cu cele ale altor oameni pentru a le scoate curate. La final, utilizatorii primesc aceeași sumă pe care au băgat-o, dar de obicei într-o altă monedă digitală.

Exit mobile version