Aceste mixere software amestecă criptomonede „murdare” cu cele ale altor oameni pentru a le scoate curate. La final, utilizatorii primesc aceeași sumă pe care au băgat-o, dar de obicei într-o altă monedă digitală.
Unele mixere, precum Tornado Cash, permit retragerea aceleași criptomonede. Un client pune echivalentul a 100 de dolari în Ethereum (ETH) și scoate 100 de dolari tot în Ethereum, dar fără să mai existe urme despre depozit și posesorul fondurilor. În ianuarie, hackerii care au furat ETH în valoare de 33 de milioane de dolari de pe platforma Crypto.com au folosit acest serviciu pentru a-i „spăla”.
„Acest lucru îngreunează încercările de a afla sursa banilor și le permite băieților răi să ascundă sursa fondurilor”, a declarat Chris DePow, de la firma de consultanță în domeniul cripto Elliptic, pentru Fortune.
În 2021, un bărbat din statul american Ohio, care opera un mixer numit Helix, a fost arestat după ce a folosit programul pentru a spăla criptomonede în valoare de 300 de milioane de dolari, provenite din surse ilegale. Tot anul trecut a fost reținut un bărbat care deținea un mixer numit Bitcoin Fog. Programul a fost folosit pentru a „curăța” monede digitale în valoare de 335 de milioane de dolari timp de 10 ani.
Aceste unelte nu sunt ilegale, deoarece au fost inventate pentru a proteja confidențialitatea și anonimitatea unor utilizatori. Ele sunt folosite și de oameni care nu sunt certați cu legea, precum dizidenți sau cetățeni din state totalitare, pentru a ascunde sursa unor fonduri.
Unele dintre mixere sunt promovate și vândute exclusiv pe dark web, care este partea mai puțin ascunsă a deep web. Se estimează că această rețea este de 400-550 de ori mai mare decât internetul care poate fi accesat (surface web), iar de acolo se comit multe ilegalități, precum atacuri informatice, trafic de droguri și arme, pornografie infantilă sau proxenetism.
Alte mixere populare sunt ChipMixer, JoinMarket sau SamouriWallet. Potrivit firmei de cercetare și consultanță în domeniul cripto Chainalysis, aceste programe primesc, în total, în fiecare zi echivalentul a 30 de milioane de dolari în criptomonede.
Fost agent DEA, despre mixere: „Când sari garduri cu o geantă de bani furați nu înseamnă că îi speli”
Autoritățile ezită să interzică aceste programe deoarece foarte mulți oamenii își doresc să păstreze private tranzacțiile lor cu criptomonede.
Mutarea sau obscurizarea de fonduri nu este același lucru cu spălarea de bani, a declarat Bill Callahan, un fost agent al agenției americane Drug Enforcement Agency (DEA), pentru CoinDesk.
„Spală Tornado Cash bani? Cu siguranță îi obscurizează. Dar aș fi grijuliu cu folosirea termenului spălare de bani”, a declarat el, apoi a oferit o anecdotă. Dacă cineva fuge de poliție cu o geantă cu bani furați și sare peste mai multe garduri în încercarea de a nu fi capturat, acest lucru nu înseamnă spălare de bani.
Roman Semenov, co-fondator al Tornado Cash, a declarat că software-ul dezvoltat de firma sa este un furnizor de servicii de anonimitate. Potrivit lui, codul sursă poate fi analizat de oricine, deoarece este disponibil pe platforma GitHub.
Totuși, în Marea Britanie, National Crime Agency a transmis recent că mixerele de criptomonede trebuie să fie reglementate.
Interzicerea acestor unelte nu ar schimba prea mult situația, potrivit experților. Există deja criptomonede cu un grad foarte ridicat de confidențialitate, precum Monero, ZCash sau DASH. Mai mult, sunt tot mai populare portofelele de criptomonede, precum Wasabi Wallet, care ascund activitatea utilizatorilor.