Cum i-a salvat, poate, viața unui tânăr din Ucraina un stick USB pe care avea Bitcoin

Rapiditatea cu care pot fi transferate și tranzacționate criptomonedele poate salva vieți.

Foto: Adobe Stock

Un tânăr în vârstă de 20 de ani, care s-a prezentat sub pseudonimul „Fadey”, a fugit din Ucraina în prima zi a războiului. El nu a vrut să își dea numele real deoarece Kievul obligă, în această perioadă, toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani să se înroleze în forțele armate.

Ca să scape de această obligație, Fadey a trebuit să se miște repede. Pentru a ajunge în Polonia, tânărul avea nevoie de un test COVID negativ și de bani. În această poveste, Bitcoin (BTC) a avut un rol esențial.

„Nu am putut scoate numerar deloc, deoarece cozile de la bancomate erau lungi și nu puteam aștepta atâta timp”, a declarat el, pentru CNBC.

Tânărul a apelat la Bitcoin. A făcut o tranzacție cu un prieten, căruia i-a transferat echivalentul a 600 de dolari în Bitcoin (BTC) în schimbul a zloți polonezi. Fadey a folosit banii pentru a plăti, pentru el și prietena lui, autobuzul care i-a dus peste graniță, un pat într-un hostel și pentru mâncare.

Viteza și ușurința cu care a schimbat criptomonedele i-au permis tânărului să iasă din Ucraina cu doar două ore înainte de închiderea granițelor pentru bărbații capabili să lupte.

Ucraina
S-au format cozi mari la bancomatele din Ucraina după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea țării. (Foto: Adobe Stock)

Fadey a luat cu el în Polonia și un stick USB pe care avea 40% din economiile lui de-o viață, echivalentul a 2.000 de dolari în BTC. Acel dispozitiv s-a dovedit esențial pentru supraviețuirea cuplului de refugiați.

„Pot să scriu fraza (n.e. – cheia privată asociată cu portofelul cripto) pe o bucată de hârtie și să o iau cu mine”, a explicat el.

Experiența lui arată care sunt marile avantaje ale monedelor digitale, precum Bitcoin. Pot fi folosite peste hotare, nu necesită o instituție care să intermedieze tranzacțiile și sunt legate de proprietari printr-o parolă puternică, fiind astfel mult mai greu de furat decât banii tradiționali.

Nu doar în Ucraina. Criptomonedele ajută oamenii care trăiesc în condiții dificile

Potrivit agenției ONU pentru refugiați, aproximativ un sfert din populația din Ucraina a fost nevoită să își părăsească locuințele din cauza războiului inițiat de Vladimir Putin. Din cauza numărului mare de oameni aflați în mișcare, sistemul financiar al țării are probleme mari. Bancomatele au rămas fără bani, multe au fost distruse, iar cele care încă mai funcționează au limite pentru sumele maxime care pot fi extrase.

Mai mult, transferurile online de bani din conturi au devenit imposibile în prima zi de război, după ce Banca Centrală a Ucrainei a suspendat tranzacțiile electronice.

„În unele părți ale lumii, când vine vorba de criptomonede – în ciuda volatilității lor, în ciuda sentimentului pe care Vestul îl are față de ele – oamenii nu întreabă ‘De ce cripto?’. Ei întreabă ‘Cum?’”, a declarat Brian Mosoff, CEO al firmei de investiții în active cripto Ether Capital.

De aceea, în state aflate în curs de dezvoltare rata de adopție a activelor cripto este foarte ridicată. De exemplu, în Filipine 20% din populație a avut contact cu criptomonedele. Mai mult, în sud-estul Asiei mulți oameni au ieșit din sărăcie datorită jocurilor play-to-earn, precum Axie Infinity.

Occidentul pare să se îndrepte, de asemenea, în această direcție. Un sondaj realizat recent în Germania arată că 44% dintre respondenți doresc să investească în active cripto. În acest moment, în statul european procentul celor cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani care dețin monede digitale sau le-au tranzacționat în ultimele șase luni este de doar 6%.

Exit mobile version