Sunt viitorul industriei noastre, a spus șeful Electronic Arts. Peste 5 ani, 90% din jocurile video vor fi așa, crede unul dintre fondatorii Reddit. Nu le permitem pe platforma Steam, a transmis Valve. Toți se referă la jocurile de tip play-to-earn (joci pentru a câștiga (n.r. – financiar)).
Acestea reprezintă o noutate în industrie și sunt, deocamdată, destul de controversate. Jocurile de acest fel folosesc tehnologia blockchain pentru a emite active cripto, care pot fi transformate în fiat (n.r. – bani tradiționali). Altfel spus, în crypto-gaming bunurile digitale din jocuri capătă valoare în lumea reală.
Mai simplu, jocurile de tip play-to-earn sunt acelea care permit câștigarea de monede virtuale sau NFT-uri. Acestea din urmă pot fi personaje, skin-uri rare pentru acestea, piese vestimentare digitale sau opere de artă inspirate de jocurile respective.
Unele companii, precum Valve, compania care deține platforma de distribuție Steam, resping aceste jocuri deoarece sunt deschise și descentralizate. Astfel, este foarte greu pentru cineva care deține un magazin virtual de jocuri sau aplicații, de exemplu Apple, să rețină un procent din tranzacțiile efectuate în interiorul jocurilor.
Totodată, spre deosebire de jocurile tradiționale, care aparțin în întregime entităților care le-au creat și distribuit, în jocurile de tip play-to-earn oricine poate crea și deține o mică parte din jocul respectiv fără ca dezvoltatorul sau altcineva să emită pretenții asupra acesteia.
În 2020, piața de crypto-gaming a avut o valoare de 321 de milioane de dolari, potrivit firmei Triple-A. Unul dintre cele mai populare jocuri play-to-earn este Axie Infinity, dezvoltat de studioul Sky Mavis din Vietnam. Jucătorii colecționează, înmulțesc, cresc, tranzacționează și folosesc în lupte creaturi numite „axie-uri”, care sunt digitalizate ca NFT-uri. Cel mai scump axie vândut până acum a costat 820.000 de dolari! Totodată, criptomoneda folosită în joc, Smooth Love Potion (SLP), poate fi tranzacționată pe platformele de profil și transformată în bani reali.
Alte jocuri populare din categorie sunt The Sandbox, Splinterlands sau Gods Unchained.
Jocurile play-to-earn, de la „viitorul gamingului” la „posibilă înșelătorie”
Jocurile de tip play-to-earn au de depășit încă multe obstacole și prejudecăți, la fel ca alte elemente ale lumii cripto. Un motiv important este acela că oamenii, chiar și dezvoltatorii din industrie, nu le înțeleg.
Valve a anunțat, în octombrie 2021, că pe Steam „nu mai sunt permise programele care includ tehnologie blockchain pentru emiterea sau schimbul de criptomonede și NFT-uri”.
Totodată, potrivit State of the Game Industry Report, prezentat la Game Developers Conference (GDC), 70% dintre creatorii de jocuri au declarat că nu îi interesează NFT-urile. Dezvoltatorii nu sunt interesați nici de integrarea de modalități de plată cu monede virtuale. Rezultatele au fost similare: 72% nu le doresc.
Participanții la sondaj au spus că stau departe de aceste tehnologii deoarece se tem de înșelătorii, consecințele pe care le au activele cripto asupra mediului și de probleme generale legate de monetizare.
Pe de altă parte, jocurile au și susținători influenți. Electronic Arts a transmis, la un moment dat, că acestea reprezintă „viitorul industriei”, iar unul dintre cofondatorii Reddit, Alexis Ohanian, a declarat că peste cinci ani 90% din jocurile video vor folosi acest model, iar gamerii vor câștiga sume frumoase.
Mai mult, una dintre cele mai importante firme de venture capital din Silicon Valley, Andreessen Horowitz, pariază sume mari pe jocurile de tip play-to-earn. Compania a condus runda de investiții în valoare de 152 de milioane de dolari făcută în Sky Mavis. Injecția de capital a ridicat valoarea startup-ului la 3 miliarde de dolari.