Ethereum: trecerea rețelei la proof-of-stake este din nou amânată

Dezvoltatorii Ethereum explică care este motivul întârzierii mult așteptatei actualizări ce poartă denumirea The Merge

Adobe Stock | alswart

Lansarea mult așteptatului upgrade al blockchain-ului Ethereum „The Merge” este din nou amânată, dezvoltatorii care lucrează la proiect estimează un timp de finalizare mai mare cu câteva luni decât cel planificat inițial.

După lansarea celui mai recent testnet public „Kiln”, de pe rețeaua Ethereum, exista o așteptare generală ca Merge să apară la jumătatea acestui an, totuși, cel mai recent eșec nu este surprinzător, având în vedere că Proof of Stake a fost amânată constant de când a fost planificată pentru prima dată.

Acestea fiind spuse, dezvoltatorii promit că rețeaua principală Ethereum va fuziona de fapt cu rețeaua beacon chain pentru a deveni o rețea de tip Proof of Stake (PoS) în acest an. Upgrade-ul în mai multe faze, are scopul de a soluționa scalabilitatea și securitatea rețelei Ethereum prin mai multe modificări ale infrastructurii acesteia, în special prin trecerea de la mecanismul actual de consensus bazat pe Proof of Work (PoW) la unul de tip Proof of Stake (PoS).

Dezvoltatorul Ethereum Tim Beiko a furnizat ieri pe Twitter cronologia actualizată a acestui update, declarând provizoriu că dezvoltatorii sunt aproape de finalizarea ultimului stadiu al proiectului:

„Nu vom reuși până în iunie, probabil să dureze încă câteva luni. Nu există încă o dată fermă, dar suntem cu siguranță în ultimul stadiu al modelului de funcționare actual al rețelei Proof of Work”, a spus dezvoltatorul Tim Beiko.

După ce a remarcat că anunțul a provocat furori în rândul susținătorilor și a celor care critică acest blockchain, el a venit cu un răspuns:

„Poate fi greu să analizezi progresul The Merge când nu cunoști și nici nu înțelegi procesul”.

Pentru a oferi mai mult context, Tim Beiko a publicat o postare pe Twitter oferind explicații mai detaliate.

„Nu se poate stabili o anumită dată până când echipele clienților nu vor fi încrezuți că implementările software au fost testate temeinic și sunt fără erori”, potrivit dezvoltatorului.

Esențiale pentru aceste ultime etape sunt verificarea rețelelor publice de testare, cum ar fi Kiln, și lansarea unor shadow forks care permit dezvoltatorilor să testeze diverse implementări legate de fuziunea Proof of Stake în rețea.

Un alt factor important care îngrelează procesul este bomba de dificultate – o creștere automată a dificultății de minerit, concepută pentru a face mineritul Proof of Work mai puțin atractiv – care se așteaptă să înceapă să fie resimțită de minerii Ethereum în jurul lunii mai, aceasta făcând blocurile insuportabil de lente până în august.

„Dacă dezvoltatorii nu vor reuși să implementeze The Merge pe rețeaua principală înainte ca timpii de blocare să fie încetiniți suficient de mult, va trebui o nouă amânare”, potrivit lui Tim Beiko.

La începutul acestei săptămâni, dezvoltatorul Fundației Ethereum, Parithosh Jayanthi, a sugerat că mai sunt încă multe încercări și erori de făcut.

„Testarea a trei shadow forks a dus la găsirea unor erori care variază de la codul de sincronizare la cererea de timeouts” – a remarkat el pe Twitter.

Merge 101

Ethereum 2.0, cunoscut și sub numele de Eth2 sau Serenity, este un upgrade la blockchain-ul Ethereum. Upgrade-ul are ca scop creșterea vitezei, eficienței și scalabilității rețelei Ethereum, astfel încât să poată procesa mai multe tranzacții și să evite blocajele.

Ethereum 2.0 va fi upgradat în mai multe faze, primul upgrade sau mai bine zis – Faza 0 – numit Beacon Chain, a intrat live pe 1 Decembrie 2020. The Merge este al doilea upgrade sau Faza 1, prin care se realizează fuziunea dintre Beacon Chain cu mainnet-ul Ethereum.

Fuziunea semnifică trecerea blockchain-ului Ethereum la un mecanism de validare a tranzacțiilor de tip Proof of Stake pentru a îmbunătăți securitatea rețelei. Astăzi, rețeaua se bazează pe un sistem proof-of-work care consumă multă energie și resurse, similar celui al Bitcoin, prin care o rețea descentralizată de computere concurează pentru a valida tranzacțiile.

Trecerea Ethereum la Proof of Stake, unde utilizatorii își rezervă capacitatea de a securiza rețeaua prin „staking”, este de așteptat să reducă consumul de energie ale rețelei cu 99% și să faciliteze extinderea blockchain-ului Cu toate acestea, implementarea acestui nou mecanism de consens al Ethereum presupune o complexitate semnificativă. Cu miliarde de dolari în rețea, un singur pas greșit ar fi catastrofal pentru întregul ecosistem.

În urma fuziunii și tranziției la PoS, singura oprire rămasă pe roadmap-ulEthereum este actualizarea shard chains, programată pentru sfârșitul anului 2022. Până atunci însă, rețeaua va utiliza alte rețele de tipul Layer-2 – cum ar fi: Polygon și Optimism – pentru a gestiona scalabilitatea și volumele mari de tranzacții.

Modelul de funcționare a Ethereum 2.0, după ultima fază a upgrade-ului, numită Shard Chains | Image by Hsiao-Wei Wang
Modelul de funcționare al Ethereum 2.0 – după ultima fază a upgrade-ului Shard Chains | Image by Hsiao-Wei Wang

Tokenul nativ al Ethereum, ether (ETH) este a doua cea mai mare criptomonedă. La momentul scrierii, are o capitalizare de piață de 365 de miliarde de dolari și se tranzacționează la 3.000 de dolari, în scădere față de prețul de 3.500 de dolari de la începutul acestei luni.

Exit mobile version