Atacuri informatice: Hackerii au furat aproape 700 de milioane de dolari de la investitorii în cripto, în 2022

Securitatea informatică din domeniul cripto nu ține pasul cu creșterea rapidă a pieței.

Foto: Adobe Stock

Hackerii au furat, în câteva zeci de atacuri informatice, aproape 700 de milioane de dolari de la investitorii în active cripto în primul trimestru (T1) al acestui an, potrivit unui studiu realizat de Atlas VPN.

În total, compania a descoperit 72 de atacuri informatice, în care a fost sustras echivalentul a 682 de milioane de dolari în criptomonede și NFT-uri. Datele sunt furnizate de organizația Slowmist Hacked, care a calculat că în total au avut loc, în istorie, 678 de atacuri împotriva blockchain-urilor, care au generat pierderi de aproape 26 de miliarde de dolari.

atacuri informatice
Cele mai multe atacuri informatice au vizat proiecte NFT în perioada ianuarie – martie 2022.

Studiul a fost finalizat înainte de anunțul despre atacul asupra blockchain-ului Ronin, care susține jocul de tip play-to-earn Axie Infinity. Hackerii au furat, în acest caz, criptomonede Ether și Tether în valoare de 625 de milioane de dolari. Potrivit analiștilor, acesta este cel mai mare atac informatic înregistrat până acum în domeniul cripto.

John Reed Stark, fost director în cadrul Security and Exchange Commission (SEC), a declarat că incidentul Ronin arată cât de vulnerabile sunt noile platforme Web3 la atacuri cibernetice.

Platformele cripto mature par să fie mai rezistente la atacuri informatice

Revenind la studiul realizat de Atlas VPN, atacurile care au generat cele mai mari pagube au vizat ecosistemele Solana (SOL) și Binance Smart Chain (BSC).

În patru atacuri mari, Solana a consemnat pierderi de 397 de milioane de dolari. Cel mai important incident a fost compromiterea Wormhole, o modalitate prin care Solana este legată de alte rețele descentralizate. În acest caz, atacatorii au furat 334 de milioane de dolari.

Ecosistemul Solana, ținta preferată a atacatorilor informatici în primul trimestru din 2022.

Ecosistemul Binance Smart Chain a fost vizat de 11 atacuri, cu pierderi de 99 de milioane de dolari.

NFT-urile au fost țintite în 20 de cazuri, iar pierderile se ridică la 49 de milioane de dolari. Pe acest segment, foarte populare au fost schemele de tip „rug pull”, în care escroci au lansat proiecte NFT, iar apoi au dispărut cu banii investitorilor.

Platformele de tranzacționare de criptomonede au pierdut și ele 42 de milioane de dolari în urma unor atacuri informatice realizate în primul trimestru al anului. Securitatea în blockchain-urile mari pare să fie mai bună. Utilizatorii Ethereum au pierdut „doar” aproape 25 de milioane de dolari în 16 atacuri. În ceea ce privește Bitcoin, acest ecosistem nu pare să fi fost compromis în T1 din 2022.

Ascensiunea pieței cripto a atras „prădătorii”

Potrivit sursei citate, numărul de atacuri informatice care vizează entități din industria cripto a crescut cu 118% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Un alt an în care au fost înregistrate multe atacuri în domeniu a fost 2019. În perioada ianuarie – martie de atunci au fost 62 de incidente care au vizat entități cripto.

La începutul lui 2020 hackerii și-au pierdut interesul pentru ecosistemele cripto, dar apoi numărul de atacuri informatice a crescut din nou.

Atacatorii sunt atrași de popularitatea noilor active. Recent, piața cripto a depășit capitalizarea de 2 trilioane de dolari, potrivit CoinMarketCap. Totodată, în ianuarie 2022 căutările, la nivel global, pe motorul de căutare Google după termenul „NFT” au atins un nou record.

Exit mobile version