La ce să ne așteptăm de la întâlnirea FOMC de astăzi

Decizia Rezervei Federale privind ratele dobânzilor ar putea influența performanța Bitcoin și a altor criptomonede

La ce să ne așteptăm de la întâlnirea FOMC de astăzi

Participanții pe piața crypto așteaptă rezultatul întâlnirii Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) care se desfășoară azi, 14 iunie.

Rezerva Federală a desfășurat o întâlnire de politică monetară de două zile începând cu 13 iunie pentru a stabili rata de referință pentru împrumuturi în mijlocul răcirii inflației în contextul unei inflații în scădere în cea mai mare economie a lumii.

Întâlnirea FOMC a captat o atenție considerabilă, întrucât Rezerva Federală a majorat în mod agresiv ratele dobânzilor în ultimul an. Aceasta a crescut de 10 ori ratele dobânzilor din martie 2022, încercând să contracareze inflația, care este mult peste ținta sa pe termen lung de 2%.

Totuși, datele recente arată o încetinire a inflației prețurilor de consum, cu Indicele Prețurilor de Consum (IPC) al Statelor Unite înregistrând o creștere de doar 0,1% în mai, cea mai mică din ultimii doi ani.

Cu toate acestea, se așteaptă ca președintele Fed, Jerome Powell, să oprească temporar acest ciclu agresiv de majorare a ratelor, menținând ratele fondurilor federale între 5,00% și 5,25%. Unii observatori interpretează această mișcare ca o ,,pauză hawkish”, lăsând deschisă posibilitatea unor creșteri viitoare.

Analiștii sugerează că această decizie ar putea influența în mod semnificativ piața criptomonedelor.

,,Pentru întâlnirea FOMC, credem că riscul este să facă o ‘săritură hawkish’ – adică să păstreze rata dobânzilor neschimbată la această întâlnire, dar să majoreze proiecțiile pentru viitor, indicând o tendință de creștere continuă.”, spun analiștii de la QCP Capital.

David Brickell, directorul de vânzări instituționale la Paradigm, rețea de lichiditate pentru criptomonede, sugerează un optimism prudent:

,,Toată lumea se așteaptă la acest ‘skip hawkish’, așa că Jerome Powell ar trebui să depășească așteptările pieței”, spune el.

El vede posibilă o recuperare a activelor de risc, dar nu crede că vom asista la o mișcare semnificativă a pieței.

În același timp, traderii de Bitcoin (BTC) adoptă o poziție defensivă înaintea anunțului. Ciclul de creștere accentuată a ratelor de către Fed anul trecut a destabilizat activele de risc, inclusiv criptomonedele.

Piața future, pe de altă parte, semnalează o creștere a ratei dobânzii mai târziu în acest an. La momentul publicării, viitorul fondurilor Fed arăta o probabilitate de puțin peste 50% ca Fed să crească ratele cu alte 25 de puncte de bază în iulie.

Instrumentul CME FedWatch arată o probabilitate de 95,3% că nu se va produce nicio schimbare la aceasta întâlnire. Această pauză ar oferi băncii centrale mai mult timp pentru a observa efectele luptei sale împotriva inflației.

Bitcoin și alte criptomonede au fost o opțiune populară pentru traderii care doresc să se protejeze împotriva inflației, iar creșterea ratelor de dobândă i-a făcut pe unii să-și mute investițiile în active digitale.

Exit mobile version