Rezerva Federală a majorat rata dobânzii de referință cu 75 de puncte de bază, ridicând intervalul țintă a ratei dobânzii de referință între 2,25% și 2,5%.
Decizia Fed a venit după ce Biroul de Statistică al Muncii din SUA a dezvăluit că indicele prețurilor de consum a crescut la un maxim de 40 de ani de 9,1% în iunie, în ciuda eforturilor băncii centrale de a reduce creșterile prețurilor prin creșterea ratelor dobânzilor. Creșterea prețurilor la benzină, locuințe și alimente au fost cei mai mari factori ai creșterii, se arată în raportul biroului.
Mișcarea a fost în conformitate cu așteptările analiștilor, care se așteptau ca Fed să majoreze ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază în această lună. În urmă cu mai puțin de o săptămână, Banca Centrală Europeană a surprins investitorii majorând dobânzile pentru prima dată în ultimii 11 ani, cu peste 50 de puncte de bază.
La scurt timp după anunț, prețul Bitcoin a crescut cu aproximativ 8% până la 22.500 de dolari. Multe alte active digitale de top au crescut, de asemenea, în preț, Ether (ETH), Polkadot (DOT) și Polygon (MATIC), toate înregistrând câștiguri notabile de două cifre în ultimele 24 de ore. După cel mai recent raliu, capitalizarea pieței globale a criptomonedelor a depășit din nou 1 trilion de dolari.
- Încercările Fed de a controla inflația prin creșterea ratelor dobânzilor sunt de obicei asociate cu o retragere a activității investiționale pe piață.
Băncile centrale de pe tot globul au crescut ratele dobânzilor pentru a restabili stabilitatea prețurilor și pentru a controla inflația rampantă. În Statele Unite, Rezerva Federală a majorat luna trecută ratele dobânzilor cu cel mai mult din 1994, ca răspuns la creșterea prețurilor, care cresc în cel mai rapid ritm din ultimii 40 de ani.
Banca centrală încearcă să controleze inflația înainte ca aceasta să se înrădăcineze în economie. Dar dacă Fed este prea agresiv în înăsprirea economiei, ar putea înclina Statele Unite într-o recesiune.
Instituțiile de depozit, cum ar fi băncile, sunt în echilibru cu Rezerva Federală, iar rata fondurilor federale determină costul utilizării acestor fonduri pentru a se împrumuta reciproc. Ratele mai ridicate ale dobânzilor ar avea efecte secundare în sistemul financiar, făcând mai costisitoare pentru întreprinderi și consumatori să obțină împrumuturi și răcind efectiv economia prin reducerea cererii.
Pe măsură ce ratele dobânzilor atenuează perspectivele de creștere pentru companiile tranzacționate pe Wall Street, investitorii instituționali au schimbat acțiuni și criptomonede pentru investiții mai sigure, cum ar fi obligațiuni corporative, care oferă mai puțin profit decât investițiile mai riscante, dar au câștiguri susținute de guvernul federal.
Piața criptomonedelor s-a luptat cu înăsprirea politicii economice de când Rezerva Federală a început să majoreze ratele dobânzilor în martie.
Fed are un mandat dublu de a menține ocuparea deplină a forței de muncă, menținând în același timp stabilitatea prețurilor, cu scopul de a menține inflația la aproximativ 2% pe an.
Întreruperea lanțului de aprovizionare din cauza blocajelor cauzate de coronavirus și cererea crescută a consumatorilor, alimentată de pachetele de ajutor pentru pandemie, au contribuit la inflație, inclusiv trilioane de dolari în stimulente economice care au stimulat oferta generală de bani.