LUNA scade cu 30% într-o săptămână – balenele vând în grabă stablecoin-ul UST al Terra

Terra (LUNA) a scăzut semnificativ după ce a suferit un atac de tip FUD asupra monedei sale stabile TerraUSD (UST)

adobestock | vladim_ka

Tokenul nativ al Terra, LUNA, a scăzut cu aproximativ 30% într-o săptămână, până la 59 de dolari, pe fondul îngrijorării că moneda stabilă UST Terra, susținută în principal de Luna, își poate pierde poziția.

Monedele stabile sunt criptomonede susținute de monede fiat, cum ar fi dolarul american, pe o bază de 1 la 1. Uneori stablecoin-urile depășesc prețul de 1 dolar sau, mai frecvent, scad sub 1 dolar, ceea ce înseamnă că își pierde poziția – termenul în engleză este: depegging.

Prețul Terra (Luna) față de USD - a înregistrat o scădere de 30% într-o săptămână | coinmarketcap.com
Prețul Terra (Luna) față de USD – a înregistrat o scădere de 30% într-o săptămână | coinmarketcap.com

Deși o scădere de 1% de la prețul stabil de 1 dolar nu este ceva neobișnuit pentru monedele stabile, atunci când piețele sunt sub presiune, în cazul UST, această scădere se menține de aproape 24 de ore.

Presiunea asupra UST a început să crească după ce în ultimele zile au avut loc retrageri masive de la Protocolul Anchor al Terra, unde depozitele UST aduc investitorilor 18,8% APY. Deși nu este clar de ce au început retragerile, aceasta ar putea fi o mișcare motivată de bear market-ul care se observă pe piața de criptomonede.

În ceea ce pare a fi un efect de domino, fondul de lichiditate UST arată un dezechilibru de aproximativ 62% la momentul scrierii (de obicei, împărțirea este de 50%).

Curve este protocolul principal pentru menținerea lichidității stablecoin-urilor Ethereum și este foarte apreciat pentru lichiditatea sa solidă, care de obicei le permite traderilor să tranzacționeze monede stabile precum UST și USDC cu o alunecare extrem de scăzută – sau cu o diferență de preț foarte mică înainte și post-tranzacționare. Curve este esențială pentru DeFi, din motiv că orice semn de anomalie din pool-urile sale trage o alarmă.

În timp ce pool-urile Curve sunt capabile să absoarbă astfel de dezechilibrări a prețului, panica investitorilor a dus la vânzări mari de UST, în principal pentru a cumpăra alte monede stabile precum USDC. 

În timpul celei mai mari vânzări a UST, Curve Whale Watching, un bot care monitorizează și postează pe Twitter cele mai mari tranzacții, a arătat mișcări de 85 de milioane de dolari în UST schimbați pentru 84,5 milioane de dolari în USDC. Persoana a plătit taxe de aproape 34.000 de dolari către fondul de lichiditate.

Traderii tranzacționând LUNA cu UST – mențin în acest mod stabilitatea monedei stabile: sistemul este proiectat în așa fel încât 1 UST poate fi schimbat cu 1 dolar LUNA în orice moment.

Când UST a scăzut sub 1 dolar, arbitrii au intervenit și au tranzacționat LUNA cu un UST redus, generând profit. Acest mecanism ajută la menținerea monedei stabile a Terra față de dolar, deoarece de fiecare dată când traderii cumpără UST și îl convertesc în LUNA, protocolul Terra elimină acel UST din circulație. O presiune de cumpărare a UST ajută la menținerea poziției.

Însă o presiune de vânzare a Terra înseamnă că prețul său ar putea scădea pentru a salva moneda stabilă nativă a rețelei sale. În plus, traderii care profită de mecanismul de stabilitate al UST prin vânzarea LUNA pentru UST – subminează stabilitatea sistemului atunci când vând cantități mari de UST pentru alte monede stabile, cum ar fi USDC.

„Atacul asupra Terra-Luna-UST a fost deliberat și coordonat. O sumă uriașă de 285 de milioane UST au fost scoase din depozitele Curve și Binance de către o singură entitate, ca rezultat a urmat vânzări uriașe a tokenului Luna. O înscenare pură. Proiectul deranjează pe cineva. Suntem pe drumul cel bun”, a scris Caetano Manfrini, avocat al consorțiului brazilian de criptomonede GEMMA Ecosystem.

Investiție de 1.5 miliarde pentru a menține prețul UST

Luna Foundation Guard (LFG) este de așteptat să investească 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta la menținerea stabilității Terra USD față de dolarul american.

LFG este o organizație non-profit cu sediul în Singapore – face parte din ecosistemul Terra și are sarcina de a securiza monedele stabile algoritmice ale rețelei UST, pentru a menține intact prețul în timp ce gestionează rezervele rețelei.

Deși există puține detalii la această etapă, LFG a anunțat astăzi pe Twitter că va împrumuta mai întâi 750 de milioane de dolari în BTC companiilor over-the-counter (OTC), pentru a gestiona și tranzacționa capitalul.

Ulterior, odată ce piața se va stabiliza, LFG va primi un împrumut de 750 de milioane de dolari – cel mai probabil de la Terraform Labs pentru a-și reechilibra rezervele.

Exit mobile version