NFT: SuperRare a strâns $9 milioane – Scad vânzările de artă digitală

Piața Superrare, destinată vânzării de artă digitală, a strâns $9 milioane într-o primă strângere de fonduri

zimmytws | shutterstock

Ecosistemul NFT continuă să aibă un moment de explozie, iar startupurile care au fost pregătite pentru acest val al artei digitale – capturează în continuare momentul.

SuperRare, o platformă NFT dedicată artei pe blockchain, a generat zeci de milioane de dolari în vânzările din săptămânile recente. Prima rundă a strângerii de fonduri, organizată de Velvet Sea Ventures și 1confirmation, a strâns 9 milioane de dolari. Dintre investitori au făcut parte și: Collaborative Fund, Shrug Capital, Third Kind, Sound Ventures, firma lui Aston Kutcher și a lui Guy Oseary, Mark Cuban, Marc Benioff, Naval Ravikant și Chamath Palihapitiya, preintre mulți alții.

SuperRare și-a lansat platforma în 2018. De atunci, aceasta se diferențiază prin menținerea unei platforme închise, exclusiviste, care selectează atent arta pe care o vinde. Toate NFTurile vândute de SuperRare provin din ediții unicate – adică lucrarea de artă este salvată pe blockchain într-un singur exemplar.

NFT: SuperRare a strâns $9 milioane - Scad vânzările de artă digitală
SuperRare Editorial

Echipa a anunțat că plănuiește să extindă siteul la cea mai mare capacitate anul viitor. Compania câștigă 3 procente din fiecare tranzacție care are loc pe platformă, plus 15% taxă de galerie, care este aplicată vânzărilor de pe pagina principală. O caracteristică unică a platformei o reprezintă faptul că artiștii care au creat o lucrare – continuă să primească un comision de 10% chiar și din vânzările ulterioare ale creației lor.

Vânzările NFT stagnează

De la vânzarea lucrărilor lui Beeple, EVERYDAYS: THE FIRST 5,000 DAYS, licitație care s-a încheiat contra sumei de $70 de milioane – volumul  vânzărilor pentru această categorie de active a scăzut considerabil. Începutul lunii Martie și mijlocul lunii Februarie atingeau un volum zilnic de $19,3 milioane – în timp ce acesta se afla cu 5 zile în urmă la $3,03 milioane.

Istoricul volumului de vânzări NFT | nonfungible.com

Am asistat la o scădere de peste 80% în volumul vânzărilor, semn că cei care au cumpărat lucrări digitale de artă – probabil vor întâmpina probleme în a le mai vinde la același preț sau chiar unul mai mare.

Piața Top Shot, volum | evaluate.market

În cazul cele mai populare platforme de colecționat NFTuri, lucrurile stau puțin mai bine: NBA Top Shot a avut un volum de vânzări de aproximativ $1,85 miliarde la începutul lunii Martie, volum care a scăzut 40 de procente într-o lună, ajungând la $1,09 miliarde.

Calmul pieței nu s-a resimțit și asupra Dapper Labs, compania care se află în spatele platformei Top Shot: aceasta a anunțat marți o strângere de fonduri încheiată cu succes, în urma căreia au primit o investiție de $305 milioane. În ciuda acestor fluctuații de volum, NFTurile speciale, îndeosebi cele cu LeBron James – continuă să se vândă cu mii de dolari.

Odată cu ultima zi calendaristică, o privire asupra pieței arată că prețurile au scăzut cu 40%. Seturile S2 au resimțit cea mai mare retragere. Unele momente (aici, cu sensul de NFTuri) s-au înjumătățit în preț în acest interval de timp

 

Exit mobile version