Stablecoin: Implicațiile lansării Paypal Coin pentru instituțiile financiare

PayPal, cea mai mare companie de procesare a plăților online la nivel global, a confirmat că lucrează la o monedă stabilă. Acest lucru ar avea implicații importante pentru sistemul financiar tradițional

Adobestock | Ascannio

Pe 8 Ianuarie, PayPal a confirmat că analizează ideea de a crea o monedă stabilă care ar putea fi numită PayPal Coin, după ce un dezvoltator a găsit dovezi ale stablecoin-ului în codul sursă al aplicației pentru iPhone a companiei.

Jose Fernandez da Ponte, vicepreședinte senior al departamentului ce se ocupă cu monedele digitale la PayPal, a declarat că dacă compania intenționează să avanseze în privința monedelor stabile, o va face lucrând îndeaproape cu autoritățile de reglementare relevante – o abordare care ar putea ajuta fintech-urile să evite sancțiunile din partea instituțiilor politice din SUA.

Compania a clarificat că acel cod sursă găsit pe aplicația sa pentru iPhone a fost dezvoltat în timpul unui hackathon intern, dar nu a oferit niciun comentariu suplimentar.

Impactul potențial al unei monede stabile PayPal – pentru plățile online și pentru industria crypto – este greu de estimat, în timp ce unii experți consideră că mișcarea companiei este una extrem de pozitivă pentru industrie, alții cred că stablecoin-ul nu ar aduce vreun beneficiu.

Ar putea PayPal Coin să normalizeze plățile crypto?

Este de la sine înțeles faptul că acele companii financiare tradiționale care intră în lumea crypto, lansându-și propriile stablecoins, nu pot fi asemănate cu companiile crypto-native care le creează. Firmele financiare tradiționale deservesc utilizatori care nu au de-a face cu portofelele digitale sau volatilitatea pieței crypto.

PayPal în sine are peste 350 de milioane de utilizatori activi și permite deja utilizatorilor din SUA și Marea Britanie să cumpere, să vândă și să dețină Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash (BCH) și Litecoin (LTC), precum și să efectueze plăți cu aceste active digitale.

Încercarea PayPal de a explora industria crypto prin lansarea unei monede stabile ar putea oferi încredere și altor companii bancare și financiare să exploreze tehnologia blockchain, potrivit Marwan Forzley, CEO al platformei de plăți online Veem

Monedele stabile vor deveni parte din schema globală de plată, deoarece mutarea banilor într-un mediu sigur, cu căi de acces și de ieșire prin diverse aplicații – prezintă un mare interes pentru întreprinderile mici. 

PayPal Coin logo
PayPal Coin logo

Depășirea provocărilor de reglementare

În timp ce PayPal a declarat că va lucra cu autoritățile de reglementare în ceea ce privește monedele sale stabile, totuși, va trebui să se clarifice cu întrebările legale ce apar din cauza domeniului său de activitate.

Dacă PayPal va reuși să găsească un limbaj comun cu autoritățile de reglementare, alte instituții vor vedea acest lucru ca un semn pozitiv care le-ar deschide calea către sfera crypto.

Emitenții de monede stabile nu se confruntă doar cu controlul autorităților de reglementare, există o presiune și din partea comunității crypto asupra acestora, de a fi transparenți în ceea ce ține de acoperirea monedelor lor stabile. Lansarea unei monede stabile va însemna și un control sporit pentru PayPal.

Dacă în luna Octombrie 2021, administrația Biden considera o nouă infrastructură legislativă pentru emitenții de monede stabile, care i-ar pune în aceeași categorie ca băncile – ridicând astfel multe întrebări cu privire la viitorul reglementativ al sectorului crypto. Această reglementare ar fi totuși benefică pentru Paypal și alte instituții tradiționale, care îndeplinesc majoritatea cerințelor legale solicitate.

Cum va beneficia PayPal în urma lansării unei monede stabile?

Emiterea de către PayPal a propriei monede stabile ar însemna o îmbunătățire a performanței contabile. Caleb Silver, redactor-șef la portalul de informații financiare Investopedia, a subliniat că în al treilea trimestru al anului 2021, cheltuielile legate de tranzacții au costat PayPal $2,7 miliarde.

Utilizarea unui blockchain cu volum mare de tranzacții și costuri mici de procesare, precum Cardano sau Solana ar putea reduce semnificativ cheltuielile din tranzacții. În prezent, compania nu permite utilizatorilor să cumpere sau să vândă Cardano (ADA) și nici Solana (SOL) pe platforma sa – astfel nu se cunoaște ce platformă va alege.

Se cunoaște foarte puțin despre planurile în privința monedelor stabile a PayPal. Steve Moser, dezvoltatorul care a găsit codul PayPal Coin pe aplicația pentru iPhone a companiei, a dezvăluit mai târziu că PayPal s-a referit la stablecoins legate de liră și euro în cadrul aplicației, sugerând că PayPal va lansa diverse stablecoins bazate pe diferite monede fiat.

Impactul real pe care îl poate avea o monedă PayPal va depinde de implementarea stablecoin-ului de către companie. Paypal are potențialul de a fi prima companie din spațiul financiar tradițional care își deschide ușile către noua tehnologie blockchain, astfel va câștiga și în urma acestei mișcări de marketing, obținând totodată încrederea investitorilor crypto.

Exit mobile version