PIB-ul Statelor Unite a continuat să scadă în al doilea trimestru, alimentând discuțiile despre o recesiune

Economia Statelor Unite s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, întrunind definiția clasică a unei recesiuni

Blurred one US dollar bill with red stock market chart arrow going down. Dollar exchange rate going down concept.

Produsul Intern Brut (PIB) al Statelor Unite a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru al anului, marcând al doilea trimestru consecutiv de contracție economică.

Evoluția PIB-ului din Statele Unite
Evoluția PIB-ului din Statele Unite

În timp ce raportul a fost mai rău decât previziunile economiștilor privind o scădere de 0,5%, a fost puțin mai bun decât așteptările „în șoaptă” pentru o scădere de 1% sau mai mult. Monitorul GDPNow al Băncii Federale din Atlanta, de exemplu, a prezis o scădere de 1,2% a PIB-ului în al doilea trimestru.

Dar Casa Albă a combătut cu furie ideea că șase luni de contracție economică echivalează cu o recesiune, emițând declarații și briefing-uri pentru a-și transmite mesajul că economia rămâne puternică.

„Deși unii susțin că două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului real constituie o recesiune, aceasta nu este nici definiția oficială, nici modul în care economiștii evaluează starea ciclului economic”, a spus Casa Albă într-un comunicat săptămâna trecută.

Majoritatea economiștilor încă nu cred că economia îndeplinește definiția oficială a unei recesiuni, care se bazează pe un set mai larg de indicatori, inclusiv măsuri de venit, cheltuieli și ocuparea forței de muncă. Datele despre PIB în sine vor fi, de asemenea, revizuite de mai multe ori în lunile următoare.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a negat, de asemenea, că țara se află într-o recesiune, înainte de publicarea celor mai recente date despre PIB.

„Nu cred că SUA se află în prezent într-o recesiune, iar motivul este că există prea multe zone ale economiei care au performanțe prea bune”, a spus Powell la o conferință de presă de miercuri, după ce a majorat ratele dobânzilor cu încă 0,75 puncte procentuale.

Raportul privind PIB-ul a identificat „scăderea investițiilor private în stocuri, a investițiilor rezidențiale fixe, a cheltuielilor guvernamentale federale, a cheltuielilor guvernamentale de stat și locale și a investițiilor fixe nerezidențiale compensate parțial de creșterea exporturilor și a cheltuielilor de consum personal” ca principalul motor al scăderii.

Bitcoin a înregistrat cel mai mare câștig de o zi din ultimele șase săptămâni, crescând cu 8% la 23.416 de dolari miercuri. Ethereum (ETH) a crescut cu aproape 12%, până la puțin peste 1.600 de dolari.

Exit mobile version