Rusia: Vladimir Putin vede oportunități în minarea activelor digitale

Vladimir Putin a spus că surplusul de energie electrică și personalul bine pregătit îi oferă Rusiei un avantaj competitiv în minarea de crypto-monede

Adobestock | ink drop

Președintele rus Vladimir Putin a oferit o speranță crypto entuziaștilor din Rusia în privința viitorului activelor digitale din țară. Asta se întâmplă la scurt timp, după ce guvernatorul Băncii Centrale din Rusia a vorbit despre posibilitatea interzicerii monedelor digitale, iar Banca Centrală a propus interzicerea mineritului și tranzacționării crypto – provocând astfel un val de temeri.

Liderul de la Moscova a susținut miercuri o videoconferință cu membrii guvernului rus, spunând că ar dori să înceapă cu o problemă care este în prezent în centrul atenției – reglementarea crypto-monedelor.

Bineînțeles că dispunem de anumite avantaje competitive, mai ales în cazul așa-zisului mining. Mă refer la surplusul de energie electrică și la personalul bine pregătit disponibil la noi în țară

Potrivit analiștilor, în primăvara anului 2021, prețul energiei electrice în Rusia era de $0,06 per kilowatt-oră pentru uzul casnic și $0,08 pentru afaceri. Pentru a compara, în Franța, 1 kWh de electricitate costă $0,2 pentru gospodării și $0,14 pentru afaceri, ceea ce este de patru ori mai scump decât în Rusia.

El a cerut, de asemenea, Băncii Centrale a țării să se întâlnească cu guvernul în viitorul apropiat, astfel încât să poată ajunge la un consens în privința reglementărilor ce privesc utilizarea crypto.

Harta minării Bitcoin, Rusia este în top deținând 11% din rata de hash mondială | ccaf.io
Harta minării Bitcoin, Rusia este în top deținând 11% din rata de hash mondială | ccaf.io

Joia trecută, banca centrală a Rusiei a publicat un raport care propune o interdicție generală a mineritului și tranzacționării monedelor digitale. În raport s-a menționat că sfera crypto reprezintă un risc față de suveranitatea financiară și ar putea ajuta oamenii în a scoate bani din economia națională. De asemenea, s-a avertizat că potențialele riscuri asociate crypto-monedelor sunt mult mai mari pentru piețele emergente, printre care și Rusia.

Banca centrală a Rusiei are preocupări în privința activelor digitale de ceva timp. În decembrie 2021, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a spus:

Credem cu tărie că infrastructura financiară a Rusiei nu ar trebui să fie utilizată pentru tranzacțiile cu monede digitale. Este absolut posibil să interzicem acest lucru

Miercuri, ministrul rus de Finanțe, Ivan Chebeskov, a declarat că nu este de acord cu privire la interdicția generală propusă, cerând mai degrabă reglementări decât restricții. El a subliniat că o interdicție a crypto-monedelor ar face ca țara să rămână în urmă față de industria tehnologică mondială. Chebeskov a mai menționat că:

Trebuie să oferim acestor tehnologii oportunitatea de a se dezvolta

Între timp, Vladimir Putin și-a asigurat parlamentarii că Banca Centrală nu stă în calea progresului tehnic, ci depune eforturile necesare pentru a introduce cele mai noi tehnologii în acest domeniu de activitate.

În pofida acestor asigurări, președintele rus a recunoscut că utilizarea crypto prezintă anumite riscuri, având în vedere volatilitatea ridicată a acesteia.

În timp ce Banca Centrală a Rusiei a avut o poziție sceptică față de crypto mai mult timp, opinia președintelui țării a rămas oarecum neclară. În noiembrie 2021, el a subliniat că activele digitale nu sunt susținute de nimic și din acest motiv volatilitatea este colosală.

Anterior, Banca Centrală a Rusiei a anunțat că studiază posibilitatea unei ruble digitale, testarea prototipului fiind planificată pentru începutul acestui an.

Într-o postare recentă pe platforma sa socială, CEO-ul Telegram, Pavel Durov, a scris că interdicțiile propuse pentru crypto ar distruge o serie de sectoare ale economiei high-tech.

Exit mobile version