Securitate: Investitorii aleg să-și păstreze criptomonedele în portofele hardware

Hack-urile tot mai dese, problemele cu lichiditatea și eșecul anumitor proiecte a creat panică și frică, amintind investitorilor cât de important este să-și păstreze activele digitale în siguranță

Securitate: Investitorii aleg să-și păstreze criptomonedele în portofele hardware

În ultimele luni s-au întâmplat o serie de evenimente care i-au făcut pe deținătorii de cripto să se îngrijoreze pentru securitatea activelor lor.

Pe 8 august, compania cripto Hodlnaut, cu sediul în Singapore, a suspendat retragerile de criptomonede ale utilizatorilor din cauza „condițiilor nefavorabile ale pieței”, acesta nu este un caz singular, tot în această vară, Vault, Celsius și platforma de tranzacționare Zipmex au făcut același lucru. 

Măsura s-a luat cu scopul de a „stabiliza lichiditatea”, o expresie folosită și de către Celsius în anunțul de suspendare a retragerilor, în urma căruia utilizatorii au criticat platforma pentru modul în care proiectul și-a gestionat greșit fondurile, după prăbușirea Protocolului Anchor pe blockchain-ul denumit acum Terra Classic.

Fără avertisment, investitorii au fost șocați de noutatea că o mare parte din averea lor digitală a fost efectiv confiscată și că companiile lucrează la planuri de redresare – mulți fiind grav afectați de această măsură.

Această criză de lichiditate, a amintit multora de populara frază din industrie: „Not your keys, not your coins (dacă nu ai cheile, nu ai nici banii)”. Iar acum apar dovezi clare că de această dată, oamenii iau în serios acest lucru.

În timp ce companiile cripto dau faliment sau sunt în proces de restructurare – Coinbase, Gemini și blockchain.com au anunțat recent concedieri masive, în timp ce Solana și Nomad sunt au fost grav afectați de un alt atac în care au pierdut milioane de dolari – sectorul care este în plină expansiune sunt portofelele hardware.

Securitatea criptomonedelor devine proritatea numărul unu

Portofelele hardware sunt adesea recomandate ca cea mai bună opțiune pentru stocarea criptomonedelor pe termen lung.

Portofelele hardware stochează cheile offline și sunt imune la atacurile online. Nu au existat cazuri de hacking în ultimii ani. În schimb, un escroc a spart baza de date a unui buletin informativ furnizat de Mailchimp, care conținea cheile private ale portofelelor create de Trezor.

Portofelele hardware oferă o securitate mult mai bună decât portofelele software, ultimele modele ale Ledger sau Trezor Lookouts sunt rezistente chiar și la calamități fizice, fiind un pariu sigur pentru oricine caută stocare securizată pe termen lung a activelor digitale.

Recent, un atac cibernetic asupra aplicației mobile ale portofelului Slope, a făcut ca hackerul să aibă acces la cheile private ale utilizatorilor Solana. Atacatorul a furat SOL și USDC în valoare de 4,5 milioane de dolari.

CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, a comentat pe Twitter incidentul, recomandând celor îngrijorați să își trimită fondurile într-un portofel hardware sau pe o platformă de tranzacționare centralizată ca Binance.

https://twitter.com/cz_binance/status/1554669764106149892?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1554669764106149892%7Ctwgr%5Ebe7b0fda7b97f24fb3cc06f4714ec9e8fbcaeeed%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fdecrypt.co%2F

S-au făcut sacrificii dramatice și inevitabile, dar în mod clar, lumina reflectoarelor se îndreaptă de la yield farming și meme coin-uri la securitate, care acum este în centrul atenției.

Ce este un portofel hardware?

Portofelele hardware sunt primele la capitolul securitate – permite ca accesul la activele digitale să fie stocat pe un hardware offline. Portofelul poate fi conectat la un computer prin USB sau alt port pentru a facilita transferurile și tranzacțiile.

Gradul superior de securitate implică responsabilitatea proprietarului de a păstra cheile. Cele mai populare și utilizate portofele hardware sunt cele produse de Ledger și Trezor.

Când utilizați un portofel hardware, se recomandă să vă asigurați că nimeni nu vă vede cheile private. Pierderea acestor chei poate duce și la pierderea activelor dvs. Dacă pierdeți dispozitivul, este posibil să vă pierdeți resursele și să nu mai aveți acces la ele. Puteți îmbunătăți securitatea unităților USB utilizând gadget-uri care necesită un cod PIN pentru a accesa înregistrările.

Ledger Nano – este cel mai popular portofel hardware pentru stocarea activelor digitale | 24K-Production
Ledger Nano – este cel mai popular portofel hardware pentru stocarea activelor digitale | 24K-Production

Cum poți alege un portofel digital ce ți se potrivește?

Deținătorii de monede trebuie să căute portofele care oferă cea mai bună securitate, funcționalitate și ușurință în utilizare, atunci când determină unde își vor păstra fondurile. 

Deși acest lucru înseamnă de obicei o alegere între stocarea online sau offline, unele portofele oferă utilizatorilor ambele funcții într-o singură ofertă.

Analiștii de la Investopedia.com au făcut un top al acestor portofele care ar putea să vă fie util:

Fiecare trebuie să decidă ce portofel i se potrivește, alegeți un portofel recunoscut care oferă siguranță utilizatorilor, permițând în același timp o abordare simplă pentru gestionarea monedelor digitale.

Exit mobile version