Când exchange-ul de criptomonede Coinbase a devenit public în aprilie 2021, a fost un moment triumfător pentru industria crypto în curs de dezvoltare.
Dar compania a suferit un 2022 sumbru, confruntându-se cu o prăbușire a pieței crypto care a dus la scăderea prețului acțiunilor și a forțat-o să concedieze sute de angajați.
Coinbase a raportat o pierdere după impozitare de 1,1 miliarde de dolari, în comparație cu profitul net de 1,6 miliarde de dolari pe care l-a înregistrat în mijlocul boom-ului crypto în urmă cu un an. Compania a spus că 446 de milioane de dolari din pierdere au reflectat o taxă de depreciere a investițiilor sale crypto și de risc.
Our Q2’22 financial results are in.
Check out our letter to shareholders 👇https://t.co/RuDx4bPADb
— Coinbase (@coinbase) August 9, 2022
Acțiunile Coinbase au scăzut cu mai mult de 5% în tranzacțiile post-piață, după ce au pierdut aproape 11% mai devreme în cursul zilei.
Ca parte a crizei industriei, prețul acțiunilor exchange-ului a scăzut cu aproximativ 75% din noiembrie. Succesul companiei este în mare măsură legat de fluctuațiile pieței crypto mai largi. În al doilea trimestru, mai mult de 80% din veniturile sale au provenit din taxele de tranzacționare, pe care le percepea clienților pentru a cumpăra și a vinde active digitale precum Bitcoin și Ethereum.
Dând vina pe recesiunea crypto „rapidă și furioasă”, compania a spus că veniturile au fost de 808 de milioane de dolari, în scădere față de 2,2 miliarde de dolari cu un an mai devreme.
Totalul lunar de clienți a crescut la nouă milioane de la 8,8 milioane anul trecut, dar a scăzut de la 9,2 milioane în ultimul trimestru. Exchange-ul a mai prezis că numărul de utilizatori va continua să scadă în următoarele trei luni.
În plus, în efortul de a reduce cheltuielile și de a îmbunătăți marjele de profit, Coinbase și-a concediat 18% din forța de muncă în iunie și a adoptat o abordare „în pauză, susținere și prioritizare” a dezvoltării produselor.
Printre produsele cărora li se acordă prioritate se numără aplicația Coinbase Retail, Coinbase Prime, Staking, Coinbase Cloud și alte aplicații Web3.
Concurenții Coinbase par să se descurce mai bine în timpul recesiunii. FTX, un alt exchange de criptomonede, a avut rezultate financiare „asemănătoare” cu cele de anul trecut, potrivit directorului său executiv, Sam Bankman-Fried. Binance, cel mai mare exchange din lume, a anunțat în iunie că urmărește să ocupe 2.000 de poziții.
Comparând T2 2022 cu T2 2020, Coinbase s-a lăudat cu multe lucruri, printre care cele mai notabile sunt:
- Utilizatorii verificați aproape s-au triplat de la 36 de milioane la 103 de milioane:
- Utilizatorii care tranzacționează lunar au crescut de ~6 ori, de la 1,5 milioane la 9 milioane
- Volumul total trimestrial al tranzacțiilor a crescut de ~8x, de la 28 miliarde de dolari la 217 miliarde de dolari:
Cu toate acestea, Coinbase rămâne una dintre cele mai de încredere și recunoscute mărci cripto din Statele Unite, cunoscută pentru reclama sa de la Super Bowl.
Săptămâna trecută, compania a anunțat un parteneriat cu BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, pentru a ajuta investitorii instituționali să tranzacționeze Bitcoin.