Solana a anunțat dezvoltarea unui telefon Web3. Cum a reacționat comunitatea?

Solana a spus că dispozitivele vor costa aproximativ 1.000 de dolari și ar putea fi livrate la începutul anului 2023

Adobe Stock

Solana plănuiește să lanseze un smartphone, numit „Saga”, marcând prima încercare a industrie de a extinde tehnologia Web3 dincolo de desktop. Smartphone-ul va include un magazin dApp, SDK Solana și măsuri de securitate hardware.

Dispozitivul – un telefon OSOM modificat cu capabilități speciale de portofel cripto și un kit de dezvoltare software „Solana Mobile Stack (SMS)” pentru programele Web3 – a fost anunțat joi la un eveniment la New York. Acesta va costa aproximativ 1.000 de dolari și va fi livrat la începutul anului 2023, a declarat CEO-ul Solana Labs, Anatoly Yakovenko.

Alte caracteristici a sistemului de dezvoltare SMS includ aplicații, sistemul de operare Android și Seed Vault – un protocol escrow securizat care facilitează semnarea instantanee a tranzacțiilor, păstrând în același timp cheile private separate de portofele.

„Ne trăim viețile pe dispozitivele noastre mobile – cu excepția Web3, deoarece nu a existat o abordare centrată pe smartphone a gestionării cheilor private”. Solana Mobile Stack arată o nouă cale pentru blockchain, care este open source, sigur, optimizat pentru Web3 și ușor de utilizat” – a declarat Anatoly Yakovenko.

Compania spune că SDK-ul Solana Mobile Stack este acum disponibil pentru dezvoltatori, iar dispozitivul este disponibil pentru precomandă începând de astăzi, cu livrare la începutul anului 2023.

Solana Labs a declarat că va colabora cu alte companii pentru a alimenta ecosistemul pe care se va baza smartphone-ul, inclusiv Magic Eden, piața de top de NFT de pe rețea, Phantom, cel mai mare furnizor de portofel, și Orca, o platformă DeFi.

Fundația Solana a promis 10 milioane de dolari pentru a stimula dezvoltarea aplicațiilor mobile pe SMS-ul său.

Smartphone-ul Solana Saga stârnește reacții mixte în comunitate

Comunitatea a salutat noua dezvoltare a proiectului, cu reacții variind de la comparearea proiectului cu Apple și Ethereum, până la ridicarea îngrijorărilor cu privire la întreruperile rețelei Solana.

Unii membri ai comunității au profitat de ocazie pentru a compara progresul Solana cu rețeaua Ethereum. Utilizatorul Twitter Sol Mane a remarcat că, în timp ce Solana a lansat telefonul Web3, Ethereum „nu a fost inovator de ani de zile”.

În timp ce mulți au avut un răspuns pozitiv, alții nu au putut să nu ridice problema întreruperii rețelei Solana. La începutul lunii iunie, prețul SOL a scăzut, deoarece rețeaua a suferit cinci întreruperi în cursul anului. Din această cauză, utilizatorii Twitter au pus la îndoială încercarea de a fi un producător de telefoane când ar trebui să se concentreze ca blockchain-ul său să fie fiabil.

Fondatorul Cardano, Charles Hoskinson, a criticat și el cea mai nouă mișcare a Solana. Potrivit lui Hoskinson, oamenii ar trebui să-și găsească șapte prieteni în Discord pentru a reporni telefonul mobil, ceea ce înseamnă că telefonul ar putea suferi probleme de performanță similare blockchain-ului Solana.

Aceasta nu este prima strategie pentru smartphone-uri Web3. Sirin Labs a prezentat planuri în 2018 pentru a lansa un telefon nativ blockchain, dar s-a confruntat cu concedieri și procese, deoarece produsul nu a reușit să câștige tracțiunie.

Întrebat despre deficiențele încercărilor anterioare de a aduce pe piață telefoane prietenoase cu cripto, Yakovenko, un fost inginer Qualcomm, a spus că telefonul Solana este mai bine poziționat pentru succes, deoarece există mai mulți dezvoltatori cripto în spațiu față de 2018.

Prețul SOL, moneda nativă a rețelei, a reacționat pozitiv la acest anunț. La momentul redactării acestui articol, SOL este cel mai performant activ din top 10, în creștere cu 9% în ultimele 24 de ore și 27% în ultimele 7 zile.

SOL: Evoluția prețului
SOL: Evoluția prețului | CoinMarketCap
Exit mobile version