Rețeaua Solana a suferit o întrerupere de șapte ore în noapte de 30 aprilie spre 1 mai, din cauza unui val de tranzacții de la boții de minting a NFT-urilor.
Un record de 4 milioane de tranzacții sau 100 de gigabiți pe secundă de date au congestionat rețeaua, împiedicând validatorii să ajungă la un consens, ceea ce a dus la întreruperea rețelei Solana la aproximativ 23:00 pe 30 aprilie.
At 20:00 UTC today, NFT minting bots attempted to submit a record-breaking >4 million of transactions per second on #Solana, generating >100 Gbps (!!!) of network traffic. This caused a superminority of stake to go offline, stalling the network. Recovery is in progress… (1/2) pic.twitter.com/SV02hjUH4l
— Jump Crypto Engineering (@jumpengineering) May 1, 2022
Validatorii nu au reușit să repornească cu succes rețeaua principală decât 7 ore mai târziu, la ora 06:00 pe 1 mai.
Validator operators successfully completed a cluster restart of Mainnet Beta at 3:00 AM UTC, following a roughly 7 hour outage after the network failed to reach consensus.
Network operators an dapps will continue to restore client services over the next several hours. https://t.co/ezqEYQYKWl
— Solana Status (@SolanaStatus) May 1, 2022
În timp ce ascensiunea fulgerătoare a Solana ca alternativă de top pentru Bitcoin și Ethereum, fluxul de boți și problemele de stabilitate au însemnat că aceasta nu a fost nici măcar cea mai lungă întrerupere din ultimele luni.
Boții au atacat o aplicație populară, numită Candy Machine, pe care proiectele NFT de pe Solana o folosesc pentru a lansa colecții. Într-o postare pe Twitter de la Metaplex, compania a confirmat că traficul de boți din aplicația lor a fost, parțial, de vină pentru prăbușirea rețelei.
Today #Solana mainnet-beta went down partially due to botting on the Metaplex Candy Machine program. To combat this, we have merged and will soon deploy a botting penalty to the program as part of a broader effort to stabilize the network. https://t.co/QaAZT3VxXz
— Metaplex (@metaplex) May 1, 2022
Metaplex a spus că acum intenționează să implementeze o penalizare de 0,01 SOL, care va apărea ori de câte ori un portofel încearcă să finalizeze o tranzacție nevalidă, „ceea ce este făcut, de obicei, de boții care încearcă orbește să minteze”. Creatorul Candy Machine va avea dreptul de a decide, la discreția sa, cum vor fi utilizate fondurile colectate din astfel de penalități.
Cofondatorul Anatoly Yakovenko, care a spus că a fost într-o călătorie în timpul întreruperii, a creditat comunitatea validatorilor pentru că a condus recuperarea rețelei principale. Sâmbătă, el a fost criticat pe Twitter pentru presupusa sa dispariție în timpul întreruperii rețelei.
În pregătirea pentru repornire, validatorii s-au gândit dacă să implementeze cod care să blocheze temporar tranzacțiile cu Candy Machine. Unii au dezbătut subiectul pe serverul de Discord dacă o astfel de mișcare constituie cenzură. Totuși, ar fi eficient doar dacă două treimi dintre validatori s-ar înscrie. Puțini au părut să facă acest lucru sâmbătă seara.
Întreruperea a făcut ca prețul SOL, moneda nativă a blockchain-ului, să se prăbușească cu aproape 7%, până la 84 dolari, deși de atunci și-a revenit pentru a tranzacționa la 90 de dolari.
Solana suferă a șaptea întrerupere a blockchain-ului în acest an
Cea mai recentă întrerupere marchează a șaptea întrerupere a blockchain-ului Solana în acest an, conform propriului raport de stare. Între 6 ianuarie și 12 ianuarie 2022, rețeaua a întâmpinat o problemă care a cauzat unele întreruperi de până la 18 ore.
Mai târziu, în ianuarie, au fost înregistrate peste 29 de ore de întrerupere între 21 și 22 ale lunii, tranzacțiile duplicate excesive provocând din nou congestionarea rețelei și întreruperi ale blockchain-ului.
Solana nu a fost singurul segment al spațiului cripto care s-a luptat în weekend sub greutatea cererii de NFT. Cererea de teren digital într-un joc metavers nelansat de către creatorul Bored Ape Yacht Club a fost atât de mare sâmbătă încât a provocat o creștere vertiginoasă a taxelor de tranzacție pe rețeaua Ethereum, ceea ce înseamnă că a costat temporar mai mult să mintezi un NFT decât să cumperi teren.