Stablecoin: Coinbase listează moneda stabilă a competitorului său Binance BUSD

BUSD este al patrulea cel mai mare stablecoin după capitalizarea de piață

coincentral.com

Coinbase listează Binance Dollar (BUSD) pe platforma sa – ce aparține popularului cripto exchange din SUA – aceasta este o monedă stabilă susținută de dolarul american pentru tranzacționarea în rețeaua Ethereum.

Asta îl face al optulea stablecoin oferit de Coinbase, alăturându-se Tether (USDT), USD Coin (USDC), TerraUSD (UST), Dai (DAI), Paxos Standard (PAX), Rai Reflex Index (RAI) și mStable USD (MUSD).

Stablecoin-urile sunt concepute să aibă valoarea legată de o monedă de schimb, precum euro, dolarul american sau lira sterlină. În cazul Binance, criptomoneda lor principală, BUSD – reflectă prețul dolarului american. Binance susține faptul că fiecare monedă emisă este acoperită în contravaloarea ei în dolari. Valoarea criptomonedei este menținută efectiv în jurul valorii de 1 dolar – de algoritmi de trading sau botsi care tranzacționează automat atunci când prețul are fluctuații de la valoarea stabilită.

BUSD este proiectul stablecoin al Binance, creat în parteneriat cu Paxos, care este responsabil pentru rezervele valutare de custodie. La momentul redactării acestui articol, BUSD este pe locul 10 din 172 de active pe Coinbase, conform tabelului de bord al bursei.

Dar lansarea nu a fost lipsită de probleme. Tabelul de bord privind starea de funcționare a  Coinbase a raportat că perechea BUSD-USDT: „nu îndeplinea cerințele necesare pentru tranzacționare și a trebuit să fie întreruptă”. Mai exact, nu exista suficientă lichiditate pentru tranzacționare. Tranzacționarea a fost întreruptă doar pentru șase minute până ca problema să fie rezolvată.

Coinbase nu s-a pronunțat în privința listării monedei stabile a celui mai mare concurent al său, la fel nu a comentat situația nici Binance. Acesta este însă un eveniment deosebit, deoarece cele două exchange-uri par să se contrazică reciproc și să concureze pe mai multe aspecte.

Binance și Coinbase sunt în topul platformelor spot cripto, potrivit CoinMarketCap. Site-ul atribuie scorul în funcție de trafic, lichiditate, volum și legitimitatea volumelor raportate.

BUSD este a patra cea mai mare monedă stabilă, la momentul scrierii, cu o capitalizare de piață de 17,4 miliarde de dolari și a 13-a cea mai mare criptomonedă din lume, conform CoinMarketCap.

BUSD este a patra cea mai mare monedă stabilă și a treisprezecea cea mai mare criptomonedă din lume | coinmarketcap.com
BUSD este a patra cea mai mare monedă stabilă și a treisprezecea cea mai mare criptomonedă din lume | coinmarketcap.com

În momentul în care Coinbase (COIN) a devenit companie publică, Binance nu a întârziat să o felicite pe Twitter, însă a făcut-o cu un pic de sarcasm:

„Felicitări cu IPO-ul, Coinbase, puteți avea grijă de Wall Street, noi o să avem grijă de toate celelalte străzi”

La rândul său, Coinbase a mulțumit Binance într-o postare pe Twitter, pentru că a listat moneda stabilă USDC pe propria platformă – și au mai menționat de faptul că au co-fondat acest stablecoin împreună cu CENTRE Consortium cu scopul de a stabili un standard pentru fiat pe internet.

Ieri, contul de Twitter WhaleAlert a semnalat o ardere de 122.895.760 de dolari de către adresa exchange-ului Binance. Distrugerile de monede stabile apar, de obicei, pentru a asigura balanța dintre numărul de token-uri circulante cu finanțele din rezerva care le susține. 

De exemplu, arderea de ieri a fost probabil cauzată de faptul că un portofel și-a încasat BUSD-ul pentru moneda fiat. Asta ar însemna că Binance trebuie să ardă un număr corespunzător de tokenuri pentru a menține un raport de 1 la 1.

Când firma de audit Withum a finalizat ultima dată o examinare a rezervelor deținute de Paxos, pentru a susține BUSD și propria monedă stabilă, compania Pax Dollar (USDP), a raportat că raportul de 1 la 1 este intact.

Exit mobile version