Ucraina: Utilizatorii Twitter cer forțelor armate ucrainene să accepte donații în criptomonede

Ministerul Apărării al Ucrainei susține că a primit numeroase solicitări de donații în criptomonede

leestat | Adobe Stock

Războiul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev. Rusia a lansat o invazie masivă a Ucrainei pe mai multe fronturi, iar guvernul ucrainean a răspuns rapid, mobilizând trupe, înarmând civili și solicitând asistență liderilor mondiali.

În aceeași zi, Ministerul Apărării al Ucrainei a început să accepte donații pentru forțele sale armate prin înființarea unui cont bancar desemnat pentru transferurile bancare în valută. Armata ucraineană a declarat

„Atenție! Datorită numeroaselor solicitări din partea persoanelor fizice și juridice care nu sunt în Ucraina și doresc să doneze pentru logistica și sprijinul medical al Forțelor Armate ale Ucrainei, Ministerul Apărării al Ucrainei a înființat un cont bancar desemnat pentru transferurile bancare în valută.”

Se pare că o parte anume a declarației a atras atenția utilizatorilor rețelelor sociale:

”Legislația națională nu permite Ministerului Apărării al Ucrainei să utilizeze alte sisteme de plată ( „Webmoney”, „Bitcoin”, „PayPal”, etc.)”.

Pasionații de criptomonede au accesat rapid contul de Twitter al guvernului ucrainean, unde a fost postat linkul, pentru a solicita acceptarea donațiilor în criptomonede. Cu toate acestea, unii și-au exprimat îngrijorarea față de potențialul forțelor armate ucrainene de a accepta donații în criptomonede, utilizatorul „MMusikwolf” scriind:

„Nu donați criptomonede. Valoarea fluctuează prea mult pentru a fi utilă în acest sens. Monedele fiat au cea mai mare lichiditate dintre orice activ, așa că pot fi utilizate cel mai rapid”.

Dar alții, precum BiggieWhale, au subliniat rapid că monedele stabile, cum ar fi USDT, sunt legate de dolarul american și, prin urmare, nu suferă de același nivel de volatilitate a prețurilor. 

Cu toate acestea, grupurile pro-militare din Ucraina au primit într-o singură zi donații în Bitcoin de aproape 400.000 de dolari. Din perspectivă ucraineană, donațiile sunt o nevoie urgentă pentru a rezista asaltului continuu pe care armata rusă și grupările separatiste îl susțin.

Activele globale și prețurile valutare, inclusiv valoarea Bitcoin și grivna ucraineană, se confruntă cu o vânzare masivă din cauza progreselor militare ale Rusiei.

Volumul celui mai mare exchange de criptomonede din Ucraina crește cu peste 200%

Volumul de tranzacționare pe exchange-ul de criptomonede Kuna aproape s-a triplat la peste 4 milioane de dolari în 24 februarie, potrivit CoinGecko.

După multe discuții între parlamentari, Ucraina a aprobat în sfârșit o lege pentru legalizarea criptomonedelor luna aceasta și este surprinzător că interesul pentru criptomonede este în creștere.

Volumul de tranzacționare pe exchange-ul Kuna
Volumul de tranzacționare pe exchange-ul Kuna în ultimele 14 zile | CoinGecko

Efectul a fost evident la Kuna, a cărui volum a fost sub 1 milion de dolari în 21 februarie, dar a crescut la aproape 5 milioane de dolari trei zile mai târziu.

Sam Bankman-Fried, CEO-ul exchange-ului FTX, a comentat problema destabilizării monedelor din Europa de Est din cauza invaziei. Bankman a scris într-o postare pe Twitter:

„Acest lucru este probabil destabilizator pentru monedele est-europene. Și, mai general, pentru sistemele financiare est-europene. Ceea ce înseamnă că ei ar putea căuta alternative. Dacă ai fi în Ucraina chiar acum, unde ai vrea să-ți păstrezi banii?”

Consecințele conflicului sunt extrem de grave. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat cetățenilor și a anunțat că peste 137 de militari ucraineni au decedat, iar alți 316 au fost răniți joi, 24 februarie, după ce Rusia a atacat Ucraina.

Exit mobile version