Cum a reușit Uniswap să atingă un volum de tranzacționare de 1 trilion de dolari

În puțin peste trei ani, numărul cumulat de adrese al DEX-ului a ajuns la aproximativ 3,9 milioane

AdobeStock

Uniswap, exchange-ul descentralizat (DEX) de pe Ethereum, sărbătorește o etapă majoră. Prin intermediul contului său oficial de Twitter, echipa din spatele protocolului a anunțat că a procesat un volum de tranzacționare de 1 trilion de dolari.

Acest lucru provine de la o bază de utilizatori relativ mică, ceea ce sugerează o creștere potențial mare în viitor. În puțin peste trei ani, numărul cumulat de adrese al DEX-ului a ajuns la aproximativ 3,9 milioane, conform Uniswap Labs, un contributor major la dezvoltarea protocolului și a ecosistemului.

Datele au fost publicate pe Twitter pe 24 mai, iar echipa Uniswap Labs a remarcat că: 

„În ultimii trei ani, protocolul a inclus milioane de utilizatori în lumea DeFi, a introdus tranzacții corecte și a redus bariera de lichiditate”.

Uniswap este acceptat în prezent pe Ethereum și pe soluțiile de scalare de nivel 2 Polygon, Optimism și Arbitrum. Uniswap Labs a dezvăluit, de asemenea, la începutul acestei luni, că DEX-ul se va extinde la două lanțuri compatibile cu EVM, lanțul Gnosis și parachain-ul Moonbeam bazat pe Polkadot. 

Uniswap este cu mult înaintea concurenței de pe piața DEX în ceea ce privește volumul de tranzacționare. Datele de la CoinGecko arată că protocolul V3 al Uniswap a generat un volum de tranzacții în valoare de peste 1 miliard de dolari în ultimele 24 de ore, reprezentând 35,9% din cota totală de piață.

În comparație, PancakeSwap (v2) bazat pe Binance Smart Chain se află pe locul al doilea, cu un volum de 428 de milioane de dolari, reprezentând 14,7% din cota totală de piață.

Top 10 exchange-uri descentralizate după volum
Top 10 exchange-uri descentralizate după volum | CoinGecko

Cu toate acestea, când comparăm datele de 24 de ore al exchange-ului descentralizat cu exchange-urile centralizate (CEX), volumul său de 1,043 miliarde de dolari îl plasează cu mult în urma platformelor precum Binance, FTX și Coinbase, care au generat 12,2 miliarde de dolari, 1,95 miliarde de dolari și 1,79 miliarde de dolari fiecare.

Merită remarcat faptul că DEX-ul este cu mult înaintea unora dintre marii jucători din industria criptomonedelor, cum ar fi Crypto.com și Kraken, care au generat un volum de 773 de milioane de dolari și 596 de milioane de dolari fiecare.

Top 10 exchange-uri centralizate după volum | CoinGecko

Ce se află în spatele acestui succes al Uniswap?

Există trei evenimente potențiale care au dus la creșterea cotei de piață și a popularității DEX-ului. Fiind primul în implementarea celei de-a doua iterații, , Uniswap v2 a introdus noi caracteristici și funcționalități replicate în întregul sector DeFi.

Al doilea eveniment este lansarea tokenului său de guvernare, UNI. Tokenul a fost lansat în jurul lunii septembrie 2020, când elementele fundamentale ale DEX-ului au început să crească. Acesta a fost trimis prin airdrop tuturor utilizatorilor care au interacționat vreodată cu protocolul.

Al treilea eveniment este lansarea Uniswap v3, a treia iterație a DEX-ului. Această versiune oferă mai multe recompense pentru utilizatorii cu strategii active de investiții.

Deși Uniswap a reușit să atragă o cerere puternică și lichiditate, nu a afectat prețul activului său nativ UNI în 2022. UNI a pierdut aproximativ 67% de la începutul lunii ianuarie și se tranzacționează la 5,57 dolari la momentul redactării acestui articol.

UNI: Evoluția prețului timp de un an

UNI a atins maximul său istoric de 44,92 dolari la începutul lunii mai, de atunci criptomoneda a scăzut cu 87,5%.

Exit mobile version