Chainlink, o rețea de oracole descentralizată, a lansat Protocolul de Interoperabilitate Cross-Chain (CCIP) pe mainnet-ul său. Prima fază a protocolului include rețele precum Avalanche, Ethereum, Optimism și Polygon.
De asemenea, platformele DeFi, cum ar fi Aave și Synthetix, au adoptat această tehnologie, indicând astfel și mai mult potențialul acesteia.
Sergey Nazarov, co-fondator al Chainlink, descrie protocolul ca fiind „TCP/IP al finanțelor”, făcând aluzie la tehnologia fundamentală a Internetului, care a fost stabilită acum aproximativ jumătate de secol.
El îl vede ca pe un instrument de standardizare care va elimina discrepanțele de comunicare dintre diferitele rețele, având ca scop interconectarea aplicațiilor DeFi cu o varietate de alte chain-uri.
Just like key standards such as TCP/IP remade a fragmented early internet into the single global internet we all know and use today, we are making CCIP to connect the fragmented public blockchain landscape and the growing bank chain ecosystem into a single Internet of Contracts.… https://t.co/BDMFMfknY2 pic.twitter.com/DDscglD2An
— Sergey Nazarov (@SergeyNazarov) July 17, 2023
Chainlink, prin intermediul protocolului CCIP, standardizează comunicarea între diferite rețele blockchain, cu scopul de a interconecta aplicațiile DeFi cu o gamă largă de alte rețele.
Se preconizează că sistemul de securitate CCIP va oferi o rată de siguranță îmbunătățită acestor rețele prin intermediul noii rețele de management activ.
Cu toate acestea, scopul CCIP nu se limitează la domeniul criptomonedelor. Protocolul își propune să genereze o sinergie între sectorul financiar tradițional și activele digitale. Așa cum afirmă Nazarov, această inițiativă posibil va aduce în sfera criptomonedelor ,,trilioane de dolari”.
Pentru a transforma această viziune în realitate, Chainlink colaborează cu giganții din domeniul financiar tradițional, cum ar fi Swift, BNY Mellon, Citigroup și BNP Parabens, dar și mulți alții. Aceste parteneriate apar în contextul implicării agresive a BlackRock în piața ETF-urilor bazate pe Bitcoin.
Nazarov afirmă că băncile vor avea cheile token-urilor de active din lumea reală prin intermediul acestei inițiative, extinzându-și orizonturile și intensificându-și prezența în universul blockchain. În calitate de veteran al criptomonedelor din 2010, el identifică o schimbare fundamentală în ciclul actual.
Nu mai este vorba doar de prețul tokenurilor, ci de satisfacerea unei cereri constante din partea clienților pentru servicii crypto prin intermediul instituțiilor lor.
Potrivit lui Nazarov, ultima mișcare a Chainlink este un game-changer pentru ecosistemul financiar global, promițând să unifice un peisaj financiar fragmentat, asemănător efectului transformator al TCP/IP-ului asupra internetului.
În ceea ce privește evoluția prețului tokenului nativ al Chainlink, LINK, acesta oferă perspective optimiste pe termen lung, cu toate că există semne de retragere în termen scurt înainte de o posibilă creștere semnificativă.
Analiza completă a tendințelor săptămânale și zilnice folosind indicatori tehnici avansați precum Relative Strength Index (RSI) și teoria valurilor Elliott indică o continuare a traiectoriei ascendente, deși sugerează un posibil vârf local pe termen scurt.