Puncte cheie
- Corelația Bitcoin cu acțiunile tech a atins cel mai ridicat nivel după august 2023.
- Anterior prezentat ca activ necorelat, lansarea ETF-urilor pentru Bitcoin a dus la discuții despre acesta ca activ de creștere similar acțiunilor tech.
Un raport recent de la Bloomberg analizează corelația Bitcoin cu acțiunile tehnologice, care a ajuns la cel mai ridicat nivel din august 2023.
În timpul ultimului ciclu de înăsprire a politicii monetare a Rezervei Federale (Fed), Bitcoin a fost considerat o investiție speculativă, prețul său scăzând pe baza așteptărilor că ratele de dobândă mai mari vor reduce apetitul pentru risc.
Cu toate acestea, odată cu posibilitatea ca ratele de dobândă să scadă în curând, optimismul a revenit pe piață, iar susținătorii Bitcoin spun acum că activul digital este similar acțiunilor companiilor tech.
Bloomberg a raportat că săptămâna aceasta, coeficientul de corelație pe 90 de zile dintre Bitcoin și indicele NASDAQ 100, puternic axat pe tehnologie, a ajuns la 0,46 – cel mai ridicat nivel din august 2023.
Un coeficient de 1 înseamnă că activele se mișcă în tandem, în timp ce un coeficient de -1 indică o evoluție în direcții opuse.
Raportul menționează că la începutul anului 2022, odată ce Fed a crescut rata de referință pentru împrumuturile interbancare, corelația a depășit 0,8, fiind cel mai ridicat nivel înregistrat de la apariția criptomonedelor în conștiința publică.
Revenirea focusului pe Bitcoin ca activ de creștere
Un raport Bloomberg îl citează pe Joshua Lim, co-fondator al firmei de tranzacționare Arbelos Markets, care susține că în prezent, oamenii văd criptomonedele ca pe active de creștere sau active care reprezintă valoarea rețelei.
Lim continuă prin a spune că tehnologia și mecanismul de transfer de valoare al Bitcoin evidențiază, de asemenea, potențialul de a deveni mai corelat cu alte active aflate în creștere, cum ar fi acțiunile NASDAQ și cele din domeniul tehnologiei.
În prezent, Bitcoin se tranzacționează din nou în tandem cu acțiunile tradiționale.
Bitcoin a fost mult timp considerat un activ necorelat, adică un activ independent de orice guvern și puțin probabil să fie influențat de factori externi.
La lansarea sa în 2008 de către persoana/grupul anonim cunoscut sub numele de Satoshi Nakamoto, scopul principal al Bitcoin era acela de a crea o monedă descentralizată, care să nu fie controlată de guverne sau bănci centrale.
În timp, însă, Bitcoin a început să fie văzut ca o versiune digitală a aurului, o protecție împotriva inflației și o rezervă de valoare. Volatilitatea prețului a subminat multe dintre aceste teorii, iar aprobarea ETF-urilor Bitcoin din SUA în 2024 a deschis calea către noi tipuri de investitori.
ETF-urile Bitcoin atrag noi clase de investitori
Bloomberg îl citează pe Directorul de Produs al CCData, care susține că de la începutul acestui an, am asistat la o corelație pozitivă între S&P 500 și Bitcoin. Acest lucru este neobișnuit și zdruncină teoria conform căreia BTC ar fi doar un activ de tip valoare.
El continuă prin a spune că acesta este principalul motiv pentru care vedem prețuri atât de ridicate în prezent, menționând ETF-urile care au ajuns la maturitate și au devenit unele dintre cele mai rapid dezvoltate din istorie.
Exact asta spunea și CEO-ul BlackRock, Larry Fink, despre ETF-ul lor Bitcoin, IBIT, acum ceva timp. El și-a exprimat optimismul cu privire la noi valuri și tipuri de investitori în produse crypto, cum ar fi fondurile de pensii.
În urma aprobării ETF-urilor Bitcoin în ianuarie, Bitcoin a atins un ATH (all-time high) nou în acest an, ajungând la aproximativ 74.000 de dolari.
În momentul redactării acestui articol, BTC continuă să se tranzacționeze peste pragul important de 66.000 de dolari, o creștere recentă a prețului fiind declanșată de un raport CPI care a arătat o inflație mai scăzută, de 3,4%.
- Zoom
- Tip
Bloomberg notează că Bitcoin a crescut cu aproximativ 58% în 2024, comparativ cu creșterea de 11% a indicelui NASDAQ 100.
Lim a continuat spunând că au existat mulți factori care i-au determinat pe investitorii tradiționali din afara domeniului crypto să se orienteze către Bitcoin și să înceapă să îl cumpere.
Printre acești factori se numără ETF-urile Bitcoin, atingerea unui nou ATH de către moneda digitală și evenimentul important de halving care a avut loc pe 20 aprilie, reducând recompensele minerilor.
Acesti catalizatori au trecut, iar atenția este acum din ce în ce mai mult pe imaginea macro generală, a încheiat el.
O potențială reducere a ratei de către Fed ar fi benefică pentru crypto
Lim menționează și Fed-ul și o posibilă reducere a ratei dobânzii, spunând că acest lucru ar fi excelent pentru activele cu risc ridicat, inclusiv criptomonedele.
Winterflood de la CCData subliniază tendința Bitcoin de a menține o creștere constantă de la lansarea ETF-urilor, iar evoluția sa ulterioară va fi interesant de urmărit.
El încheie prin a spune că va fi fascinant de văzut dacă Bitcoin se va comporta în continuare ca un activ cu risc ridicat, așa cum a făcut anterior, sau va începe să fie considerat un activ alternativ de către piețele tradiționale.
Optimismul continuă să existe în industria crypto, chiar și în rândul minerilor de Bitcoin care se confruntă cu pericole din cauza centralizării.