Inflația în zona euro este de așteptat să atingă 9,1% în august, prețurile ridicate la energie fiind principalul factor al creșterii, potrivit datelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat.
Energia a avut cea mai mare rată anuală a inflației, de 38,3%, ușor în scădere față de 39,6% în iulie, a anunțat Eurostat. Prețurile alimentelor, alcoolului și tutunului au crescut cu 10,6% față de 9,8% în iulie.
Prețurile produselor industriale neenergetice, cum ar fi îmbrăcămintea, electrocasnicele și automobile, au crescut cu 5% față de anul precedent, o creștere cu 0,5% față de luna precedentă, în timp ce serviciile au crescut cu 3,8% în preț față de anul trecut, cu 0,1% mai mult decât în iulie.
Eurozone #inflation hits record: Consumer prices surged 9.1% YoY in August outpacing est. of 9%. Core inflation jumped 4.3%, a fresh ATH as well. Above all, the rise in core inflation is also putting the #ECB under pressure. pic.twitter.com/DI9ruavNUT
— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) August 31, 2022
Analizând cifrele naționale, rata inflației din Franța a scăzut la 6,5% în august, de la 6,8% în iulie.
Spania a publicat, de asemenea, cifre de încetinire a inflației pentru august, la 10,3% față de anul precedent, comparativ cu 10,7% pentru iulie
Între timp, inflația din Germania, cea mai mare economie a regiunii, a atins cel mai ridicat nivel din aproape jumătate de secol în august, în creștere cu 8,8% față de anul precedent.
Estonia are în prezent cea mai mare rată a inflației din zona euro, cu 25,2%, urmată de Lituania (21,1%) și Letonia (20,8%). Malta și Finlanda au avut cea mai scăzută inflație, cu 7,1% și, respectiv, 7,6%.
Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază în 21 iulie – prima sa majorare a dobânzii în ultimii 11 ani – și o creștere similară, sau mai mare, este acum așteptată pe 8 septembrie.
August a fost a noua lună consecutivă de creșteri ale indicelui prețurilor de consum. Este de remarcat faptul că urcarea a început în noiembrie anul trecut.
- Zona euro este formată din Belgia, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia și Finlanda.
Impactul inflației asupra investițiilor în criptomonede
Cu slăbiciunea care persistă în general, interesul față de cripto a dispărut și el. În statele membre din zona euro, produsele de investiții în active digitale au înregistrat ieșiri în ultimul timp.
Săptămâna trecută, Germania a înregistrat o ieșire de 2,3 milioane de dolari din produsele de investiții bazate pe criptomonede, în timp ce Suedia a înregistrat o ieșire de 4,2 milioane de dolari.